Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Επί ποδός πολέμου: Ιρακινή επίθεση κατά των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ βλέπουν οι Κούρδοι

FILR PHOTO. Iraqi Kurdish Peshmerga fighters. EPA, AHMED JALIL Iraqi Kurdish Peshmerga fighters. EPA, AHMED JALIL


Η κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν κατήγγειλε ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές της περιοχής του Κιρκούκ, για τις οποίες αντιδικούν Βαγδάτη και Αρμπίλ.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι διέψευσε ότι γίνονται προετοιμασίες επίθεσης εναντίον θέσεων των Κούρδων, μια πληροφορία που ώθησε τις κουρδικές δυνάμεις να στήσουν προληπτικά οδοφράγματα σε δρόμους.

«Είμαστε ανήσυχοι εξαιτίας της συγκέντρωσης Ιρακινών στρατιωτών και των (παραστρατιωτικών δυνάμεων) του Χασντ Σάαμπι στη Μπασίρ και την Ταζ, νότια του Κιρκούκ, με τα άρματα μάχης τους, βαρύ πυροβολικό, οχήματα Humvee και όλμους», ανέφερε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιρακινού Κουρδιστάν, που είναι αρμόδιο για την άμυνα της περιοχής.
«Οι δυνάμεις αυτές βρίσκονται 3 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου των πεσμεργκά (των Κούρδων μαχητών) και οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας αναφέρουν ότι στόχος τους είναι να καταλάβουν τις πετρελαιοπηγές, ένα αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση», πρόσθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι Κούρδοι ελέγχουν από το 2008 την πετρελαιοπηγή της Χορμάλα και από το 2014, μετά το χάος που προκλήθηκε από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους, αυτές στην Χαβάνα και τη Μπάι Χασάν.
«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να σταματήσει την επιχείρηση τωβ Χασντ Σάαμπι στο Κιρκούκ και βόρεια της Μοσούλης (…) και ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να καταγγείλει τη στρατιωτική ανάπτυξη αυτή και να ζητήσει από την ιρακινή κυβέρνηση να διαπραγματευτεί», τονίζουν οι Κούρδοι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP