Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Νέα από Βαλκάνια / 11 Οκτ. 2011

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

ΓΓ/ΝΑΤΟ: Δεν θα επιτρέψουμε τη βία στο Κοσσυφοπέδιο

Οι Υπουργοί Άμυνας αποφάσισαν να μην επιτρέψουν τη βία στο Κοσσυφοπέδιο, επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της αποστολής της KFOR και την ασφάλεια των πολιτών της χώρας. Οι Υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, την πρώτη ημέρα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, μίλησαν για την ασφάλεια στο νέο κράτος των Βαλκανίων.

Μετά από αυτή τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η KFOR των 12 ετών είναι επιτυχής και έχει εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο.

Θα συμφωνήσουμε με τον ΓΓ/ΝΑΤΟ, με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να γίνεται προσεκτικότερη επιλογή των Δκτων της KFOR σύμφωνα με κριτήρια που έχουμε αναλύσει σε άλλα άρθρα, ώστε να μην προκαλούνται κρίσεις από άστοχους ή ιδιοτελείς χειρισμούς και η Συμμαχία δια της διοίκησης της Νάπολη να ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο στη δράση των Δκτων, μειώνοντας το φάσμα των πολιτικών τους πρωτοβουλιών, εξασφαλίζοντας έτσι την μη εκτροπή των δυνάμεων από την Αρχική Εντολή τους.

Η Υποστήριξη των Σέρβων για ένταξη στην ΕΕ Μειώνεται

Έρευνα που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2011 δείχνει μείωση της υποστήριξης για την ένταξη στην ΕΕ από τους πολίτες της Σερβίας, υπέρ είναι το 46% και κατά το 37%, έναντι υπέρ 53%, που καταγράφηκε στην προηγούμενη έρευνα, τον Ιούνιο του 2011. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη των δημοκρατικών αλλαγών. Η απογοήτευση και η ανάδυση του ευρώ-σκεπτικισμού αποδίδονται στην πρόσφατη στάση από πλευράς ΕΕ, γύρω από την αναταραχή στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ο Σέρβος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός αναμένει ότι η υποστήριξη θα βαίνει μειούμενη.

Τριάντα εξτρεμιστικές οργανώσεις Δρουν στη Σερβία

Η Σερβική αστυνομία υπολογίζει ότι υπάρχουν 30 ενεργές εξτρεμιστικές οργανώσεις και χούλιγκαν αθλητικών ομάδων στη Σερβία, που αριθμούν περίπου 5.000 μέλη. Ενδεικτικά αναφέρονται η NACIONALNI STROJ, η μόνη οργάνωση που έχει απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, οι KRV I ČAST, POKRET 1389, OBRAZ, DVERI, NASI ... . Ο εμπειρογνώμονας για την Ασφάλεια Ζόραν Dragisic ισχυρίζεται ότι αυτές οι ομάδες έγιναν ισχυρότερες κατά τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά ότι αυτό είναι μικρότερο πρόβλημα από την αδυναμία του κράτους να τις αντιμετωπίσει. Ένας άλλος ειδικός προειδοποιεί ότι εκτός από τα μέλη, οι ομάδες αυτές έχουν τους υποστηρικτές και τους οπαδούς τους, γεγονός το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τους αριθμητικούς υπολογισμούς.

ΓΓ/ΝΑΤΟ : Τα Στρατεύματα της KFOR Ενήργησαν σε Αυτοάμυνα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ως απάντηση στις αρχές του Βελιγραδίου για τις διαμάχες της KFOR με τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι οι στρατιώτες αντέδρασαν σε αυτοάμυνα, ενώ υπογράμμισε ότι τα στρατεύματα παραμένουν εκεί για να παρέχουν ασφάλεια και ελεύθερη κυκλοφορία, καλώντας όλους να δεσμευτούν για διάλογο και όχι για συγκρούσεις.

Κοινή Προμήθεια Μαχητικών Αεροσκαφών από Χώρες των Βαλκανίων

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Traian Basescu δήλωσε σε επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρουμανία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να αγοράσει μαχητικά F16, χωρίς μια μακροπρόθεσμη αποπληρωμή.

Η Ρουμανία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, αλλά θα είναι σε θέση να πληρώνει μέχρι 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τόνισε δε ιδιαίτερα ότι οι ΗΠΑ δεν ασκούν πίεση στη χώρα του για να αγοράσει τα αεροπλάνα.

Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρουμανία πρέπει να έχει 48 μαχητικά, συμβατά με αυτά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Είτε είναι F16 ή Rafale ή SAAB δεν είναι θέμα, το θέμα είναι να βρεθεί μια λύση χρηματοδότησης, δήλωσε ο Basescu. Πρόσθεσε δε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν ένα περιφερειακό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο πολλά μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, η Κροατία, ενδεχομένως και η Ουγγαρία, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια ομάδα κοινής προμήθειας, για αγορά αεροσκαφών F16 με καλύτερους όρους.

Συγκεκριμένα ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Mark Gitenstein δήλωσε ότι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν με τον Basescu στις ΗΠΑ ήταν η αγορά των F16, ενδεχομένως μέσω μιας περιφερειακής συμφωνίας. Εξήγησε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια "περιφερειακή προσπάθεια," από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία για να αγοράσουν μια σειρά από νέα αεροπλάνα. Αυτό θα βοηθούσε τη γραμμή παραγωγής της Lockheed Martin να μειώσει το κόστος των αεροσκαφών αλλά και το κόστος της εκπαίδευσης των χειριστών.

Εκτιμούμε ενδιαφέρουσα την πρόταση που πέραν της επίτευξης καλύτερων όρων προμήθειας, αποτελεί και μια συνιστώσα στρατηγικής συνεργασίας, που εφόσον επεκταθεί μεταξύ όλων των χωρών της βαλκανικής θα μπορούσε να συμβάλλει περαιτέρω στην επέκταση της βαλκανικής συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και ανεξάρτητα, εφόσον οι συνθήκες το ευνοήσουν και οι χώρες το πιστέψουν.

Οι Βουλγαρικές ΕΔ Ενσωματώνονται στο ΝΑΤΟ

Ο Βούλγαρος Α/ΓΕΕΘΑ Simeon Simeonov και ο Δκτης της Διοίκησης Διακλαδικών Δυνάμεων της Νάπολη Αμερικανός ναύαρχος Samuel J. Locklear ΙΙΙ, , υπέγραψαν Διακήρυξη για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των Βουλγαρικών ΕΔ στο ΝΑΤΟ.

"Έχετε επιδείξει τις απαιτούμενες επιχειρησιακές ικανότητες και ένα συμβατό σύστημα αεράμυνας για ένταξη στη δομή δύναμης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Ναύαρχος Locklear, κατά την τελετή υπογραφής.

Η Βουλγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, έχει δύναμη 610 ατόμων στο Αφγανιστάν. Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Anyu Angelov δήλωσε ότι η χώρα θα προσφέρει στο ΝΑΤΟ μια ενισχυμένη μηχανοκίνητη ταξιαρχία των 4.300 έως 4.500 ατόμων για τις εργασίες στο πλαίσιο της Συνθήκης της Ουάσιγκτον. Για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ που δεν καλύπτονται από την παρούσα συνθήκη, η Βουλγαρία είναι έτοιμη να συμβάλει με ένα ενισχυμένο μηχανοκίνητο τάγμα των 1.000 ατόμων.

Οι Ρουμανικές ΕΔ είναι Έτοιμες να Αναλάβουν Αποστολές του ΝΑΤΟ

Ο Ρουμάνος Α/ΓΕΕΘΑ Stefan Danila και ο Δκτης της Διοίκησης Διακλαδικών Δυνάμεων της Νάπολη Αμερικανός ναύαρχος Samuel J. Locklear ΙΙΙ, υπέγραψαν Διακήρυξη για την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των Ρουμανικών ΕΔ στο ΝΑΤΟ.

Οι Ρουμανικές ΕΔ έχουν μετάσχει μέχρι τώρα σε αποστολές της KFOR στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σημαντική στιγμή για την Βουλγαρία και Ρουμανία αλλά και τη Συμμαχία η πλήρης ενσωμάτωση τους, μετά φυσικά από επιτυχείς προσπάθειες για αλλαγές στις δομές και τη λειτουργία. Θα λέγαμε ότι είναι πολύ σημαντικό βήμα επίσης με όραμα μια βαλκανική ομοιογένεια, που θα μπορεί να θέσει τις προϋποθέσεις για συνεργασία όχι μόνο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα σε ανεξάρτητο βαλκανικό πλαίσιο.