Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Όλα όσα θα διαβάζατε σήμερα στις εφημερίδες (3-1-2012)

Από GBAL

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (3-1-12)

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

TΑ ΝΕΑ: Εισαγγελείς κατά Καπελέρη- ΔΙΩΞΗ ΜΕ… ΟΥΡΕΣ Το παρασκήνιο της ξαφνικής δικαστικής παρέμβασης στην υπόθεση των βενζινοπωλών και των προστίμων Πεπόνης-Μουζακίτης υπόσχονται πάλι ότι θα δώσουν ονόματα στον Άρειο Πάγο Με το πολυνομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο- ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Όλοι μαζί είχαν συμφωνήσει να παγώσουν τα πρόστιμα των βενζινοπωλών- ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ ΤΟΝ ΚΑΠΕΛΕΡΗ ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ: ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ Ή ΔΡΑΧΜΗ- Συνδυασμένα πυρά από τραπεζίτες, Μαξίμου, Σόιμπλε Οι Γερμανοί θέλουν μεγαλύτερο “κούρεμα” Ο Γιώργος τρελαίνει τους δελφίνους- ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΑΡΧΗΓΟΥ Εντός Ιανουαρίου οι ανακοινώσεις- ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ 3 ΜΗΝΕΣ Η ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ.

ΕΘΝΟΣ: Βαρύ “κατηγορώ” κατά Καπελέρη από τους οικονομικούς εισαγγελείς- ΔΙΩΞΗ-ΒΟΜΒΑ ΣΤΟΝ… ΔΙΩΚΤΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ- Παραπομπή για συγκάλυψη λαθρεμπορίας με ζημία 15 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο Νέα παρέμβαση Παπούλια- ΒΑΛΤΕ ΟΛΟΙ ΠΛΑΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Νέος γύρος πιέσεων- ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ Έρευνες αλα… Κυπριακά- ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΕ 3 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΜΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- Η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα κρίνει την παραμονή στον πυρήνα της Ευρώπης ΔΙΩΞΗ ΚΑΠΕΛΕΡΗ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ- Κακουργηματική απιστία.

ΕΣΤΙΑ: ΕΥΚΤΑΙΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ- Ολιγομελές σχήμα επιλογής του Πρωθυπουργού.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Παραβιάζει το Σύνταγμα, παρεμβαίνει αυθαίρετα στις πολιτικές εξελίξεις, επιχειρεί να χειραγωγήσει κόμματα και λαό και υπερασπίζεται με πάθος την τρόικα- ΞΕΦΥΓΕ ΕΝΤΕΛΩΣ Ο ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αρχίζουν να αντιμετωπίζονται σοβαρά οι πηγές ενέργειας της χώρας- Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2012 Ανησυχητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου- «Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ»!- Πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Η ΑΥΓΗ: ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ- Μετάθεση του χρόνου εκλογών και επιβολή πρόσθετων μέτρων, οι στόχοι των νέων διλημμάτων ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΚΑΠΕΛΕΡΗ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάλπικο το δίλημμα ευρώ ή καταστροφή- ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- Ε.Ε.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γολγοθάς στην Υγεία- «ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ» ΣΕ ΙΑΤΡΕΙΑ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΣΤΟΝ Γ. ΚΑΠΕΛΕΡΗ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολόκληρη η διαδικασία και τι προβλέπεται για ειδικές περιπτώσεις- ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ- ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το “τρίτο κύμα” του Άλβιν Τόφλερ και το πέρασμα της ανθρωπότητας στη νέα εποχή- ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ «ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ»!


Γ

ια ένα «κρίσιμο τρίμηνο» στη διάρκεια του οποίου θα ληφθούν αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας, για δεκαετίες, κάνουν λόγο τόσο ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, όσο και κυβερνητικοί παράγοντες ενώ την κρισιμότητα της κατάστασης υπογραμμίζουν και κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας όπως ο Β. Ράπανος ο οποίος επισήμανε χθες ότι στο επόμενο τρίμηνο κρίνεται η παραμονή μας στο ευρώ.

Ø Εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων της τρόικας, στα μέσα του μηνός, και της ανάγκης να προωθηθούν όσα η Αθήνα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Αύριο, ο κ. Παπαδήμος- με πρωτοβουλία του- θα δεχθεί, διαδοχικώς, τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ και θεωρείται βέβαιο ότι στο τραπέζι θα είναι τα ζέοντα θέματα των μισθών, των ασφαλιστικών εισφορών και των επικουρικών συντάξεων. Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση θα επιδιώξει να προωθήσει όσες μεταρρυθμίσεις είναι ώριμες να υλοποιηθούν αμέσως.

A Σε προεκλογικούς ρυθμούς η ΝΔ. Με θέμα τον πολιτικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό δραστηριοτήτων εν όψει των εθνικών εκλογών, θα συνεδριάσει αύριο η Εκτελεστική Γραμματεία της Νέας Δημοκρατίας. Η συνεδρίαση, υπό την προεδρεία του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, θα πραγματοποιηθεί στις 16:00 στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού. Εν τω μεταξύ χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς προσδιόρισε πως οι εκλογές θα γίνουν πριν από το Πάσχα.


Ρεπορτάζ- Άρθρα- Σχόλια

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο βασικό θέμα της γράφει: «Αντιμέτωπη με την πλέον κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας, η οποία εν πολλοίς θα κρίνει και την παραμονή της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης, βρίσκεται η κυβέρνηση Παπαδήμου. Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχει αποφασίσει τα μέτρα που θα καλύψουν τις αστοχίες για το έλλειμμα του 2011 και την πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και επιπρόσθετα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έως το 2015, ώστε να ακολουθήσει η συμφωνία για το PSI. Θέλοντας να υπογραμμίσει την κρισιμότητα των περιστάσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρενέβη εκ νέου χθες, καθώς ζήτησε ‘‘να βάλουμε όλοι πλάτη’’ για την έξοδο από την κρίση. Ανήμερα την Πρωτοχρονιά είχε επίσης εκφράσει την αμέριστη στήριξή του προς την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να απευθυνθεί στους πολίτες. Καθοριστικό για το μέλλον της Ελλάδας χαρακτήρισε, εξάλλου, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας , Βασίλης Ράπανος. ‘‘Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ, γυρνώντας δεκαετίες πίσω’’, είπε χαρακτηριστικά».

Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Ο Πρόεδρος» αναφέρει: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο θεματοφύλακας μιας συμφωνίας που επετεύχθη τον περασμένο Νοέμβριο και η οποία οδήγησε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Επρόκειτο για μία συμφωνία, που προέβλεπε ότι τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα στηρίξουν όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει η χώρα για να εφαρμοσθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, το PSI. Με αυτήν την λογική, ο κ. Παπούλιας υπερασπίσθηκε το έργο και τον στόχο της κυβέρνησης Παπαδήμου, όπως όφειλε ως θεματοφύλακας της συμφωνίας εθνικής συνεννόησης. Αν κάποιο ή κάποια από τα κόμματα ισχυρίζονται τώρα ότι δεν αντελήφθησαν τα δεδομένα και δεν κατάλαβαν τι πρέπει να γίνει για να μείνει η χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης, αυτό είναι άλλο θέμα και δεν δικαιολογεί τις επιθέσεις στον Πρόεδρο. Είναι ώρα ευθύνης για όλους τους παράγοντες του πολιτεύματος και ο κ. Παπούλιας μοιάζει να το έχει αντιληφθεί πλήρως. Μακάρι να μην είναι μόνος».

Η ΕΣΤΙΑ στο βασικό της θέμα καταλήγει: «Ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ισχυρός και να επιβάλλη τις θέσεις του σε όλα τα ζητήματα. Άλλως δεν είναι Πρωθυπουργός. Δεν είναι δυνατόν για κάθε ζήτημα να προσφεύγη στους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν, εκ των οποίων μάλιστα ο ένας- ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ- τελεί υπό προθεσμίαν. Ο τόπος δεν διαθέτει την πολυτέλεια να έχη Κυβέρνηση η οποία δεν είναι ουσιαστικώς Κυβέρνησις. Ο χρόνος κυλάει, τα προβλήματα είναι πιεστικά, απαιτούνται λύσεις και δεν επιτρέπεται αδράνεια. Ο κ. Παπαδήμος έχει κάθε λόγο να προχωρήση στην δημιουργία ολιγομελούς κυβερνητικού σχήματος. Να καταργήση τις περισσότερες θέσεις υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών και να διορίση πρόσωπα της επιλογής του στα βασικά υπουργεία, διατηρώντας όσους υπουργούς θεωρεί χρήσιμους. Έτσι θα ασκήση εμπράκτως την ισχύ που του παρέχει το Σύνταγμα και θα ελέγξη πλήρως την Κυβέρνηση, που σήμερα μάλλον τον υπονομεύει».

Το Ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Μεταξύ εθνικού και κομματικού συμφέροντος», σημειώνει: «Οι πρώτες ημέρες του 2012, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι οι απλούστερες. Η κυβέρνηση εν όψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης με την τρόικα για τη ρύθμιση των χρεών και το νέο μεγάλο δάνειο, θα φέρει προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο κρίσιμες και επίμαχες αποφάσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά το άνοιγμα της αγοράς των φορτηγών και των ταξί, τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα κατατείνουν στη μείωση του εργατικού κόστους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις αλλαγές στο καθεστώς των επικουρικών συντάξεων, τις μεταβολές στη δημόσια διοίκηση και άλλα επιμέρους θέματα και προβλήματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και εταίρους. Επειδή οι προαναφερόμενες αποφάσεις είναι πολιτικά δύσκολες, προφανέστατα θα δοκιμασθούν οι αντοχές όλων των δυνάμεων που συγκροτούν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Στη φάση που βρισκόμαστε όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Και υποθέτουμε ότι ανάμεσα στο εθνικό και το κομματικό συμφέρον, θα επιλέξουν το πρώτο. Απλώς οφείλουν άπαντες να γνωρίζουν ότι το μέλλον της χώρας θα κριθεί όντως από τις επιλογές που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα. Και ο νοών νοείτω».

Το ΕΘΝΟΣ στο κύριο άρθρο του με τίτλο «Παρεμβάσεις ευθύνης», καταλήγει: «Μπορεί η χώρα να μην έχει ευτυχήσει σε σχέση με την πολιτική ηγεσία, η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί την δημοσιονομική κρίση και να αποτρέψει την χρεοκοπία, αλλά είναι ευτύχημα ότι στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο οποίος και την κοινωνική ευαισθησία διαθέτει, ώστε να υπογραμμίζει τις υποχρεώσεις της πολιτείας έναντι των οικονομικά ασθενέστερων, αλλά και αυξημένο αίσθημα ευθύνης έχει ώστε να υποδεικνύει προς κάθε κατεύθυνση τις υποχρεώσεις όλων για την έξοδο από την κρίση. Απέναντί του στέκονται μόνο εκείνοι που πιστεύουν ότι η χρεοκοπία της χώρας και η εξαθλίωση του λαού εξυπηρετούν τα κομματικά τους συμφέροντα».

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο δικό της κύριο άρθρο με τίτλο «Η ώρα της κρίσης», καταλήγει: «Ο πρωθυπουργός θα έχει αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικάτων. Στόχος, μία ευρύτατη συμφωνία, ευχής έργο θα ήταν μία ευρύτατη συμμαχία των αγωνιούντων για την ίδια την υπόσταση της ελληνικής οικονομίας, της ίδιας της χώρας, με βασικούς άξονες την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, τη διάσωση των θέσεων εργασίας και την αποτροπή της κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, είναι καίριας σημασίας η ανακοπή της συρρίκνωσης της συνολικής ζήτησης. Καθοριστικός παράγοντας μπορεί να αποδειχθεί το ξεμπλοκάρισμα των δημοσίων έργων, η αύξηση της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ. Στο επόμενο τρίμηνο θα κριθούν όλα και σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα πάρουμε όλοι εμείς ως ελληνική κοινωνία. Αυτό ας έχουν υπόψη κυβέρνηση, κόμματα και πολίτες».

Ο Γιάννης Πρετεντέρης σε άρθρο του στα ΝΕΑ με τίτλο «Εθνική Ελλάδος γεια σου!» σημειώνει: «[…] Για άλλη μια φορά ακούω εθνικούς παιάνες. “Όλοι μαζί!”. Όλοι μαζί για να μη βγούμε από το ευρώ, να μη γυρίσουμε στη δραχμή, να πάρουμε τη νιοστή δόση, να μας δώσουν τα πολλά λεφτά, να κουρέψουμε το χρέος και ό,τι άλλο προκρίνει ο καθένας. Καμία αντίρρηση, λοιπόν. Όλοι μαζί. Αλλά όλοι μαζί σε τι; Διότι αν είναι να βυθίσουμε ακόμη βαθύτερα τη χώρα στην ύφεση, να περικόψουμε κι άλλο τα εισοδήματα, να βάλουμε ξανά μαχαίρι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, να εγκαθιδρύσουμε εργασιακό Μεσαίωνα με κατάργηση κάθε συλλογικής σύμβασης, να μειώσουμε τον κατώτατο μισθό, να βάλουμε βαρύτερους φόρους στους μισθωτούς, να πολλαπλασιάσουμε τις έκτακτες εισφορές, να επιμείνουμε στην πολιτική της υπερφορολόγησης, να καταστρέψουμε τη ζήτηση και να φτάσουμε στο ενάμιση εκατομμύριο τους ανέργους, εγώ δεν είμαι μαζί». Και καταλήγει: «Ακούω ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι ό,τι ζητούν οι δανειστές. Λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι πολιτική. Είναι ενδεχομένως επιβολή, ανάγκη, υποχρέωση, δέσμευση- πείτε το όπως θέλετε… Αλλά πολιτική δεν είναι, μακάρι να το καταλάβουν και οι ίδιοι. Να λέμε, λοιπόν, την αλήθεια στον κόσμο. Να μην κατασκευάζουμε συναινέσεις εκεί όπου δεν υπάρχουν. Να μη βαφτίζουμε μονόδρομους τους γκρεμούς. Και στο κάτω κάτω, αν κάποιοι θεωρούν λύση το χορό του Ζαλόγγου, δεν χρειάζεται να στείλουμε την Εθνική Ελλάδος. Ας χορέψουν μόνοι τους».

Ο Αντώνης Καρακούσης σε άρθρο του στο Ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ, υπό τον τίτλο «Το παίγνιο και η κουρελαρία» αναφέρει: «Όσο περνά ο καιρός και η Ευρώπη αφήνει τις αγορές να αξιολογούν τα πράγματα κατά πως νομίζουν, η κατάσταση προφανώς δεν θα αλλάζει, αλλά αντίθετα θα επιδεινώνεται. Ήδη οι αμφισβητήσεις γενικεύονται, τα ερμηνευτικά εργαλεία των αγορών κυριαρχούν, οι εντυπώσεις για το αναπόφευκτο επέκτασης της κρίσης κυριαρχούν και αυτή μεγαλώνει, αναπτύσσεται, μεταναστεύει, πηδάει από χώρα σε χώρα... Και σε αυτό το κλίμα εμείς εδώ κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο κέντρο της αντίθεσης, μέσα από τις απαιτήσεις των τρίτων χωρών, της Βραζιλίας, της Ρωσίας και άλλων, που διεκδικούν μικρότερη συμμετοχή στην ελληνική διάσωση και στο πίσω μέρος του μυαλού τους αναπτύσσουν στρατηγικά σχέδια και άλλα. Οι Βραζιλιάνοι να πάρουν τη ρεβάνς της αποικιοκρατίας και οι Ρώσοι να ξαναδούν να αναβιώνει ο σοβιετικός ζωτικός χώρος στην Πολωνία, στην Τσεχία, στην Ουγγαρία κι αλλού. Νιώθουν οι Ρώσοι πως θα έχουν την ευκαιρία με την επιδιωκόμενη κάμψη της ευρωζώνης και την υποχώρηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης να επανέλθουν ως υπερδύναμη που θα ελέγχει ενεργειακά τη μεσευρώπη και θα διεκδικεί επιρροή και ισχύ στη Γηραιά Ήπειρο. Παίζεται μεγάλο γεωπολιτικό παιγνίδι τούτο τον καιρό στον κόσμο και όπως φαίνεται εμείς είμαστε μέσα σ' αυτό, για ορισμένους ως δόλωμα και γι' άλλους ως τρόπαιο. Το δυστύχημα είναι ότι οι περισσότεροι των αρχόντων μας δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμη και παίζουν μικροπαίχνιδα μεταξύ τους. Αντί να ομονοήσουν και να ενοποιήσουν τις όποιες δυνάμεις διαθέτει η χώρα, λοξοκοιτάνε δώθε - κείθε μην και χάσουν έστω μικρό κομμάτι από το κουρελιασμένο πουκάμισο της εξουσίας...».

Ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος στο άρθρο του στο ΕΘΝΟΣ με τίτλο «Ειδήσεις και ‘‘ειδήσεις’’», καταλήγει: «Σήμερα το καθοριστικό γεγονός είναι η διασφάλιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Και συμφωνία χωρίς μέτρα δεν υπάρχει. Άρα όταν η ΝΔ διαρρέει ότι δεν θα συναινέσει σε σκληρά μέτρα, είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου να ρωτήσει αν αυτό σημαίνει πως ο Σαμαράς αποδέχεται να φορτωθεί το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την χρεοκοπία που θα επακολουθήσει. Κι όταν ο Σαμαράς λέει ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν από το Πάσχα, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μέχρι πρότινος έλεγε πως θα γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου και πιο πριν τις τοποθετούσε στις 4 Δεκεμβρίου και ότι για να έχει αξία η όποια πρόβλεψή του θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ρητά και δεσμευτικά η στάση του στο θέμα της δανειακής σύμβασης και των δεσμεύσεων που θα χρειαστεί να αναλάβουμε. Αυτήν την ώρα οι μοναδικές ερωτήσεις που έχουν πραγματικά δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είναι όσες συνδέονται με τη δανειακή σύμβαση και διερευνούν όχι μόνο προθέσεις αλλά και την αποδοχή των συνεπειών της όποιας απόφασης πάρει ο ένας ή ο άλλος πολιτικός ηγέτης. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες του αέρα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Και δημοσιογραφικά δεν αποτελούν είδηση, όπως θα συμφωνήσει όποιος ανατρέξει στις κωλοτούμπες που έχουν γίνει τους τελευταίους δύο μήνες».

Ο Νεόκοπος σε σχόλιό του στα ΝΕΑ με τίτλο «Εκλογές» αναφέρει: «Κύριε Διευθυντά, Πριν από το Πάσχα βλέπει εκλογές, ο κ. Σαμαράς. Άρα, αν κερδίσει η ΝΔ, για πρώτη φορά τα Πάθη θα έρθουν και μετά την Ανάσταση…».

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (3-1-12)

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Β. Ράπανος: Πρέπει όλοι να στηρίξουν την κυβέρνηση για να πετύχει τους στόχους της- ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ 90 ΗΜΕΡΕΣ- Σε μία κλωστή το μέλλον της χώρας.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αφορούν σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών πόρων- ΠΑΚΕΤΟ ΕΠΩΔΥΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ- Συστηματική εφαρμογή εφεδρείας στο Δημόσιο.

ΚΕΡΔΟΣ: Κολασμένο τρίμηνο με τρεις στόχους: PSI, Νέα Δανειακή Σύμβαση και πρόσθετα μέτρα- ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ 75%!- Αναζητούν τρόπους για να κλείσουν οι τρύπες προτού έλθει η τρόικα- Όλα θα κριθούν στις προσεχείς 90 ημέρες.

ΕΞΠΡΕΣ: Κυβέρνηση και Ε.Ε. προωθούν επέκταση του αναβαλλόμενου φόρου και εκτός τραπεζών- ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ Ο ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΚΕΡΔΩΝ ΜΕ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ 10 ΕΤΗ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ- Μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές αντί της περικοπής κατώτατων μισθών προτείνει η κυβέρνηση.


Κ

ρίσιμο κρίνεται το επόμενο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την κυβέρνηση Παπαδήμου η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος ώστε να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση και να κλείσει το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Ø Το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα κριθεί αν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη, εκτίμησε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Β. Ράπανος προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η χώρα θα γυρίσει 20-25 χρόνια πίσω. «Είτε θα μείνουμε στο ευρώ μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσης όλοι μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ γυρνώντας δεκαετίες πίσω» επισήμανε, μιλώντας στην εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Παράλληλα, κάλεσε τον πολιτικό κόσμο σε συστράτευση και ζήτησε στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, τονίζοντας ότι οι ημέρες είναι κρίσιμες και όλοι πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας.

Την ίδια ώρα οι FINANCIAL TIMES DEUTSCHLAND έγραφαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να δεχτούν κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μέχρι και 75%

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ στο βασικό της θέμα αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή παίζεται η θέση μας στο ευρώ, υπογράμμισε χθες σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, προσδιορίζοντας έτσι την κρισιμότητα της κατάστασης. Το τρίμηνο έως το Μάρτιο είναι καθοριστικό, καθώς από τις εξελίξεις θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή θα επιστρέψει στη δραχμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι γερμανικές πηγές κάνουν τώρα λόγο για υποχρεωτικό “κούρεμα” του ελληνικού χρέους». Και προσθέτει: «Δραματική προειδοποίηση απηύθυνε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανος. “Είτε θα μείνουμε στο ευρώ, μειώνοντας το επίπεδο διαβίωσής μας, είτε θα αποχωρήσουμε από το ευρώ, γυρνώντας δεκαετίες πίσω”, τόνισε χαρακτηριστικά. Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI, εντείνονται τα σενάρια από το Βερολίνο για υποχρεωτική απομείωση της αξίας των ομολόγων έως και 80%. Επισημαίνεται ότι έως τώρα μόνο το ΔΝΤ είχε διατυπώσει εμμέσως μία τέτοια εισήγηση».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στο δικό της βασικό θέμα σημειώνει: «Νέο κύκλο μειώσεων μισθών και συντάξεων, περικοπές κοινωνικών δαπανών, συστηματική εφαρμογή της εφεδρείας ή και απολύσεις στο Δημόσιο, περιέχει το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση εν όψει της επίσκεψης της ηγεσίας της τρόικας στις 16 Ιανουαρίου. Το πακέτο των μέτρων απασχόλησε χθες συσκέψεις του υπουργού Οικονομικών με στελέχη του ΥΠΟΙΚ όπου συζητήθηκαν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που έχει ζητήσει η τρόικα, για να κλείσει το “άνοιγμα” που εμφανίζει ο προϋπολογισμός του 2011, το οποίο εκτιμάται λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αφορούν στο σκέλος των δαπανών και είναι οι περικοπές στους μισθούς ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο Δημόσιο, στις συντάξεις, καθώς και η ουσιαστική εφαρμογή της εφεδρείας στο Δημόσιο, με στόχο την απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015. Εξετάζεται ακόμα η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου κλπ.».

Το ΚΕΡΔΟΣ στο βασικό του θέμα επισημαίνει: «Τρίμηνο φωτιά προμηνύουν οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση του PSI, την κάλυψη των αστοχιών του προϋπολογισμού του 2011 και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν κυρίως το κλείσιμο οργανισμών, την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι δανειστές προειδοποιούν ότι εάν δεν λάβουν ικανοποιητικές δεσμεύσεις δεν θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση των 90 δισ. ευρώ του νέου δανείου που θεωρείται επιβεβλημένη για την κάλυψη των ταμειακών υποχρεώσεων του πρώτου τριμήνου. Μόνον οι λήξεις των ομολόγων στις 15 Μαρτίου αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI δεν ξεπερνά το 60% και τα σενάρια για κούρεμα ακόμη και 75% επανέρχονται!».

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο βασικό θέμα της γράφει: «Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους αντί των κατώτατων αμοιβών εξετάζουν να αντιπροτείνουν η κυβέρνηση και οι κοινωνικοί εταίροι στην τρόικα, η οποία επιμένει σε μείωση του κόστους εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης οι φορείς που εκπροσωπούν τους εργοδότες και τους εργαζομένους θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με βάση τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η κρίση χρέους. Στελέχη της τρόικας έχουν επισημάνει δημοσίως ότι οι κατώτατες αμοιβές στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα, όπως π.χ. η Πορτογαλία. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα έχει αύριο συνάντηση με της ηγεσία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Πάντως, από τις μέχρι τώρα επαφές προκύπτει ότι κανένας από τους κοινωνικούς εταίρους δεν συμφωνεί με μείωση του κατώτατου μισθού. Αντίθετα, από όλες τις πλευρές προτάσσεται η ανάγκη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ. Επίσης, εξετάζεται η μείωση των εισφορών προς την Εργατική Εστία και την Εργατική Κατοικία».

Η ΕΞΠΡΕΣ στο δικό της βασικό θέμα γράφει: «Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επέκταση του χρόνου και του εύρους εφαρμογής του μέτρου του συμψηφισμού ζημιών και κερδών (πρόκειται για τον αναβαλλόμενο φόρο, που σήμερα ισχύει με ορίζοντα 5ετίας), ώστε εκτός από τις τράπεζες και οι επιχειρήσεις ή οι ιδιώτες που θα αποφασίσουν να μετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) να μπορέσουν να διαχειριστούν τις απώλειες. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει υποβάλει στην επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε. πρόταση για επέκταση της χρονικής διάρκειας του συμψηφισμού κερδών και ζημιών σε βάθος 10ετίας αντί για 5ετία που ισχύει σήμερα. Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν ζητήσει την επέκταση του μέτρου σε βάθος 20ετίας ή 30ετίας λόγω αρνητικών προβλέψεων για την κερδοφορία στη διάρκεια της δεκαετίας. Η Ε.Ε. φαίνεται να εξετάζει θετικά την ελληνική πρόταση, που ζητεί να επεκταθεί η εφαρμογή του μέτρου σε όλους τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα), ώστε να μην τεθεί θέμα επιλεκτικής κρατικής ενίσχυσης. Υπολογίζεται ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ».