Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

ΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ/ΝΕΑ ΠΕΔΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ


ΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ/ΝΕΑ ΠΕΔΙΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

Α) ΑΡΚΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

Η ΑΣΚΗΣΗ COLD RESPONSE TOY NATO. ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΖΩΝΗ. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΠΛΟΙΑ-ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ 16.000 ΑΝΔΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣΗΠΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΔΑΝΙΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΚΑΝΑΔΑ-ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΟΥΗΔΙΑ-ΦΙΛΑΝΔΙΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΗΤΗΣ ΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.

*ΗΑΣΚΗΣΗ ΗΤΑΝ ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΡΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΔΙΑΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ.

*ΕΥΡΥΤΕΡΟΣΣΚΟΠΟΣ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΜΕ ΤΟΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΦΟΡΟ ILLUSTRIOUS, KAIEΠ ΑΥΤΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΝΤΑΝ Η 42Η ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ SEA KING –LYNX KAI ΑPACHEE.

*AΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΔΥΟΗΜΙΣΦΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΞΙΑ.

*ΛΟΓΩΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ.

*ΠΡΟΣΦΑΤΑΗ ΚΙΝΑ, Η ΙΝΔΙΑ, Η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΚΑΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

*ΠΡΙΝΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΑΣΚΗΣΗ ARCTIC RAM ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Η 1ΗΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΚΤΙΚΕΣΣΥΝΘΗΚΕΣ.


Β)ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

*ΣΤΗΝ32 ΣΕΛΙΔΩΝ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΤΩΘΙ:

*ΣΤΟΝΑΡΚΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.

*ΤΟΠΑΧΟΣ ΤΟΥ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΠΑΓΟΥ ΕΙΝΑΙ 30-35% ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΥ 1979.

*ΟΚΑΝΑΔΑΣ, Η ΔΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ LOMONOSOV RIDGE ΣΤΗΝΟΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ.

*ΤΟΝΑΤΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΙΚΟ ΚΥΚΛΟ.

*ΟΙΗΠΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΟ FORUM ΤΟΥ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΘΕΜΑΤΑΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

*ΤΟΠΑΝΕΛ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΥΓΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣΣΕ ΑΡΚΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.

*ΟΙΗΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΘΑΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΑΡΚΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ.

*ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΡΚΤΙΚΩΝ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑ ΤΕΤΟΙΑΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.


Γ)ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΡΩ-ΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣΚΑΡΝΕΓΚΙ.

ΕΝΑΣΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.
ΜΕΤΑΞΥΑΛΛΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:

*ΕΙΡΗΝΙΚΗΕΠΙΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ.

*ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΠΑΘΟΥΣ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

*ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.

*ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

*ΣΥΣΤΑΣΗΑΡΚΤΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.

*ΝΑΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΟΤΙ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΕΝ ΘΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ Ή ΟΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ.

*ΟΙΕΠΙΤΑΧΥΝΟΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ.

*ΗΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΡΚΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥΑΡΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

*ΟΙΠΛΕΙΣΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.

*ΗΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ.

*ΠΑΡΑΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΙ Η ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΠΟΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.

*ΘΕΜΑΤΑΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ. ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΔΙΔΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ.

*ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙΜΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΛΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΡΚΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ.

*ΣΤΟΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ.

*ΕΥΡΥΤΕΡΟΣΣΤΟΧΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΟΠΩΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΣΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ 1959 Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΑΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΩΣΤΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ.

*ΕΝΤΟΣΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΙΑΣΩΣΗΣ/ΑΛΙΕΙΑΣ/ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΙΕΤΙΑ.

*ΟΙΗΠΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΕΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ.

Δ)ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ”AΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΟΛΟΣ ΓΙΑΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ;

ΕΝΔΕΚΑΣΕΛΙΔΗΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΝΔΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΥ ΡΑΓΚΝΙΝΤΟΥΡ ΑΡΝΑΤΟΝΤΙΡ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΘΕΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ .

Η ΜΕΛΕΤΗ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ 6 ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ. ΤΗΝΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ/ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝΠΛΟΙΩΝ/ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ-ΡΩΣΙΑΣ-ΔΑΝΙΑΣ-ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ-ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ/ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ/ΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ/ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ/ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

ΑΡΧΙΚΑΗ ΑΡΚΤΙΚΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ,ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 2008 ΣΤΟ ΡΕΙΚΙΑΒΙΚ ΤΗΣ ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΤΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ. ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΚΑΙΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΕΚΤΟΤΕ ΤΗΝ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ, ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΚΑΙΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΝΟΡΒΗΓΙΑ. ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΕΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ Η ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΙΝΔΙΑ.

ΤΟ2007 ΚΑΙ ΤΟ 2008 ΤΟ ΒΔ ΠΕΡΑΣΜΑ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΑΙΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΟ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗΘΑΛΑΣΣΑ. ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009 ΔΥΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΚΑ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΑ,ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΕΝΑ. ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΙ ΙΔΙΑΖΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΑΡΚΤΙΚΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΛΘΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.

ΒΑΣΕΙΜΕΛΕΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 25% ΤΩΝΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ. ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ 90 ΔΙΣ ΒΑΡΕΛΙΑΥΓΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ. ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΕΥΜΕΝΕΣΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΦΙΚΤΗ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ , ΜΕΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ.ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΗΝ ΠΡΟΣΚΤΗΣΗ 5 ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΤΥΠΟΥ AEGIS ΑΠΟΤΙΣ ΗΠΑ, ΕΝΩ Η ΜΟΣΧΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΗΝ ΕΝΤΑΞΗ 13 ΝΕΩΝΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΝΑ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΔΡΑΣΗΣ.ΑΠΟ ΤΟ 2007 Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝΜΠΑΡΕΝΤΣ-ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΡΒΗΓΙΚΗΣ, ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥΚΕΦΛΑΒΙΚ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΤΟ 2006, ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ68 ΦΟΡΕΣ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ-ΜΕΛΟΣ ΤΟΥΝΑΤΟ.

ΗΡΩΣΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ.ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΟΘΡΑΥΣΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΣΤΟΛΟΥ, ΕΝΩ ΔΙΑΣΤΟΜΑΤΟΣ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗΕΙΔΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΑΡΚΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΕΝΩ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ FSB ΕΧΕΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΜΟΣΧΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ. ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣΖΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ ΤΩΝΡΩΣΙΚΩΝ ΠΡΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΚΤΙΚΟ ΧΩΡΟ.

ΟΚΑΝΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. Η ΟΤΑΒΑ ΑΡΧΙΣΕ ΣΕΙΡΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΟΝΑΥΤΙΚΟΤΟΜΕΑ-ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ. ΗΔΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗΜΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ 500 ΕΠΙΛΕΚΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΕ NANISIVIK KAIRESOLUTE BAY. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ.

ΓΙΑΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟΥ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΠΑΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ.

ΗΝΟΡΒΗΓΙΚΗ ΑΡΚΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2009, ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝΣΤΟΧΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΕΝΤΣ/ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ/ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣΤΟΜΕΙΣ/ΕΝΩ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝΠΕΡΙΟΧΗ.

Η ΔΑΝΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΗΣΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ. ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΤΗΝΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ. 57.000 ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 4ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. ΑΣ ΜΗΝΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ Η ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝΔΑΝΙΑ. Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ ΩΣ ΛΙΑΝΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΤΕΛΟΣΗ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑΗ ΑΡΚΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ. Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΚΤΙΚΟΥΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣ ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ΣΤΗΝΙΣΛΑΝΔΙΑ ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΡΑΝΤΑΡ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.

ΣΟΥΗΔΙΑΚΑΙ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΖΩΗΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ-ΑΡΚΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΑΜΦΙΒΙΟΥ ΔΥΝΑΜΗΣΤΩΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ/Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ/ΕΝΑ ΑΡΚΤΙΚΟ-ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝΚΛΠ.

ΗΚΙΝΑ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΗ-ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΩ ΕΧΕΙΣΤΕΙΛΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΩΝ ΔΙΟΔΩΝ.

ΤΕΛΟΣΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΣΤΟ ΑΡΚΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2009 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣ ΖΩΝΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ. ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΧΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΑΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ, ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ 3 ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΧΟΥΝΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΕΝΩ Η ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ.