Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Βασίλης Ντερτιλής και η (ξεχασμένη) επιχείρηση "Χρυσόμαλλο Δέρας". (Βίντεο από Νέους Φακέλους)
Από  GBAL  

Αφιερώνεται στην μνήμη του Αρχιπλοιάρχου Βασίλη Ντερτιλή, του συναδέλφου, του συνεργάτη και συμπολεμιστή στον πόλεμο της Βοσνίας, όπου συνυπηρετήσαμε, αυτός επικεφαλής στο Coordination Center of Zantar  και ο υποφαινόμενος ως Αξκος Επιχειρήσεων στο Regional Center of Kraina. Ο Βασίλης, ο συνάδελφος, ο Έλληνας ευπατρίδης, ο ατρόμητος, ο υπέροχος Αξιωματικός, με εξαιρετικές στρατιωτικές και ναυτικές  γνώσεις, με το θάρρος της γνώμης, με την λεβεντιά και το μεγαλείο του αιώνιου Έλληνα έφυγε τον Δεκέμβριο του 2012. Η πολιτεία δεν τον τίμησε όπως έπρεπε, τον αποστράτευσε ενωρίς, για το μεγάλο του αμάρτημα, ότι ήταν ο  υιός του πατρός του(!!!!!). Ο Βασίλης Ντερτιλής ήταν ο Αξιωματικός που συμμετείχε σε επικίνδυνες , μυστικές και μοναδικές αποστολές της Ελλάδος, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, ή ελάχιστα. Μία από αυτές ήταν η επιχείρηση "Χρυσόμαλλο Δέρας", που μας ξανάφερε στην μνήμη, προς τιμή του,  ο Τάσος Τέλλογλου, με μια εξαιρετική εκπομπή στις 9/1/13. 

Έτσι λοιπόν  ο ΣΚΑΪ, ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ και ο Τάσος Τέλλογλου άνοιξαν ξανά τον φάκελο της επιχείρησης του 1993 «Χρυσόμαλλο Δέρας», της μεγαλύτερης ειδικής επιχείρησης του Ελληνικού κράτους σε καιρό ειρήνης, όπως αναφέρεται και στο onalert.gr. 

Στη μνήμη του Αρχιπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού Βασίλη Ντερτιλή που έφυγε από την ζωή τη χρονιά που πέρασε , του ανθρώπου που μαζί με κλιμάκιο των ειδικών δυνάμεων οδήγησε τον Αύγουστο του 1993 τους τελευταίους έλληνες πρόσφυγες από το εμπόλεμο Σοχούμι στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μας θυμίζουν μία από τις πιο σημαντικές αλλά και άγνωστες σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας: ένα πλοίο, τριάντα "κομάντος" των Ειδικών Δυνάμεων, δύο χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες και η μεγαλύτερη ειδική επιχείρηση της Ελλάδας σε καιρό ειρήνης, στο ντοκιμαντέρ των Νέων Φακέλων «Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας».


Ο Τάσος Τέλλογλου και ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες και σπάνια οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα από την επιχείρηση που οδήγησε στον απεγκλωβισμό των τελευταίων Ποντίων της Μικράς Ασίας, από το εμπόλεμο Σοχούμι της Αμπχαζίας τον Αύγουστο του 1993. Για πρώτη φορά μιλούν οι άνθρωποι που σχεδίασαν και υλοποίησαν την επιχείρηση. Χρόνια μετά, επιβάτες του πλοίου που οι οικογένειές τους σε τρεις γενιές πήραν τρεις φορές το δρόμο της προσφυγιάς, μιλούν για τη ζωή τους στην πρώην Σοβιετική Ένωση και την Ελλάδα.
Δείτε το βίντεο της εξαιρετικής αυτής εκπομπής, στην μνήμη του Έλληνα ευπατρίδη Αξιωματικού, του συναδέλφου, του συμπολεμιστή, του Αρχιπλοιάρχου Βασίλη Ντερτιλή. 
 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wFwDUq08AHk