Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

7 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ!! Ανοίγει η «ψαλίδα» υπέρ του «Brexit»-Παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις


Ανοίγει η «ψαλίδα» υπέρ του «Brexit»-Παγκόσμια ανησυχία για τις επιπτώσεις

Παγκόσμιο κύμα ανησυχίας προκαλούν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης στη Βρετανία που δίνουν προβάδισμα στο Brexit, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Σε νέα δημοσκόπηση που διεξήχθη μέσω διαδικτύου και δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την TNS, η εκστρατεία υπέρ του Brexit καταγράφει προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων,

Σύμφωνα με τα ευρήματα της, το 47% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ, με το 40% να υποστηρίζει την παραμονή της.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων TNS επισημαίνει ότι το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει ή ότι δεν σκοπεύει να πάει να ψηφίσει. Η έρευνα διενεργήθηκε σε 2.497 άτομα, διαδικτυακά, μεταξύ 7 και 13 Ιουνίου.
Η προηγούμενη μέτρηση της  TNS που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα έδινε στο «Brexit» προβάδισμα 2%, στο 43%, με 41% των ερωτηθέντων να προτιμά το «Remain».
Η νέα μέτρηση της στάσης των Βρετανών προστίθεται σε μια σειρά ερευνών γνώμης όπου οι υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προηγούνται των υπέρμαχων της παραμονής της στην ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Ανοίγει η ψαλίδα και σε άλλες 4 δημοσκοπήσεις
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο έχουν δημοσιοποιηθεί τα ευρήματα 4 ακόμη τηλεφωνικών ή διαδικτυακών δημοσκοπήσεων, όλες εκ των οποίων δείχνουν προβάδισμα για τους οπαδούς του Brexit, με την ψαλίδα να υπολογίζεται από 1% μέχρι 7%.
Αναλυτικά, δύο έρευνες της ICM για τον Guardian που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, δίνουν τη διαφορά στις 6 μονάδες (53%-47%), η μέτρηση της YouGov για τους Times, την ίδια μέρα, δείχνει την διαφορά στις 7 μονάδες (46%-39%), ενώ στην έρευνα της ORB για την Telegraph, η διαφορά βρίσκεται στην μια μονάδα (49%-48%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η ψαλίδα εμφανίζεται σε σχεδόν όλες τις μετρήσεις να ανοίγει σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες τους.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι αυτή την εβδομάδα ο μεγαλοεκδότης-ιδιοκτήτης της λαϊκίστικης εφημερίδας «Sun», Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος θεωρείται από τους πιο ισχυρούς παράγοντες διαμόρφωσης της βρετανικής κοινής γνώμης, έθεσε εαυτόν και τα έντυπα της ιδιοκτησίας του υπέρ της εκστρατείας της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Το πρωτοσέλιδο της Sun

Την Δευτερα, η ευρείας κυκλοφορίας «Sun» κυκλοφόρησε με ενα λογοπαίγνιο στο εξώφυλλο της, με την λέξη «Believe» (πίστεψε) και «Leave» (αποχώρηση), παίρνοντας ανοικτά θέση υπέρ του «Brexit»
«Βουλιάζει» η στερλίνα
Οι εξελίξεις αυτές δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστο και το εθνικό νόμισμα της χώρας, με την βρετανική στερλίνα να χάνει έδαφος σε σύγκριση με όλα εκτός από ένα από τα ανταγωνιστικά της νομίσματα, ενώ ο δείκτης S&P 500 Index πέφτει για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Το σχέδιο της ΕΚΤ σε περίπτωση Brexit
Τέτοια είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις από την πιθανότητα ενός Brexit, που σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τα στελέχη της ΕΚΤ σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη συγγράψει ένα κοινό ανακοινωθέν που θα κυκλοφορήσει τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουνίου σε περίπτωση που τα exit polls δείξουν επικράτηση του «Brexit».
Σύμφωνα με τις πηγές του διεθνούς πρακτορείου, η ανακοίνωση θα τονίζει ότι οι θεσμοί θα «κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ρευστότητα στις αγορές», με απώτερο στόχο να καθησυχάσει τους αναστατωμένους, όπως προβλέπεται, επενδυτές.

Brexit ποντάρουν και στα στοιχήματα
Χαρακτηριστικό επίσης της κατάστασης που διαμορφώνεται είναι και το γεγονός οτι στο 59% έπεσαν σήμερα, Τρίτη, οι πιθανότητες της επικράτησης της ψήφου υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από 78% την περασμένη εβδομάδα, βάσει των στοιχημάτων στο ανταλλακτήριο της Betfair.


Πηγή: www.iefimerida.gr