Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Το ταξίδι Μητσοτάκη στη Λέσχη Bilderberg
 Στο φετινό συνέδριο της λέσχης Μπίλντερμπεργκ ο Μητσοτάκης Τις πρώτες του εμπειρίες, ως συμμετέχων στο κλαμπ των ισχυρότερων ίσως ανθρώπων του κόσμου, την πολυσυζητημένη Λέσχη Bilderber, θα έχει την ευκαιρία να ζήσει από σήμερα το απόγευμα και για τέσσερις μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
 Τόπος της φετινής, 64ης συνάντησης των μελών της Λέσχης, θα είναι η
Δρέσδη και ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός που θα βρεθεί εκεί. Στη Συγγρού θεωρούν τη συγκεκριμένη πρόσκληση ως μια μοναδική ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη για να ενισχύσει το διεθνές προφίλ του, να συσφίξει τους δεσμούς του με παράγοντες του παγκοσμίου πολιτικού και οικονομικού στερεώματος, καθώς και να θέσει τις βάσεις για πιθανές μελλοντικές συμμαχίες.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με κομματικές πηγές, θα παρουσιάσει τις πρώτες προτάσεις του κόμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ενώ θα έχει την δυνατότητα να συζητήσει και να ανταλλάξει απόψεις για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα και την Ευρώπη. Άλλωστε η παρουσία τόσο σημαντικών πολιτικών στελεχών που συνδέονται με το εν εξελίξει πρόγραμμα της χώρας μας με τους πιστωτές αποτελεί, κατά τις ίδιες πηγές, μία σημαντική πρόκληση για κ. Μητσοτάκη.
Ανάμεσα στους 130 περίπου συμμετέχοντες στη συνάντηση από είκοσι χώρες συγκαταλέγονται οι Εμμανουέλ Μακρόν (Υπουργός Οικονομίας Γαλλίας), Τζορτζ Όζμπορν (Υπουργός Οικονομικών Μ. Βρετανίας), Βόλκφραντ Σόιμπλε (Υπουργός Οικονομικών Γερμανίας), Κριστίν Λαγκάρντ (Γενική Διευθύντρια ΔΝΤ) και Μπενουά Κερέ (μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ) με τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις.

Παρουσίες και ατζέντα

Όσον αφορά την ελληνική παρουσία στη γερμανική πόλη, εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ, θα ταξιδέψουν επίσης τρεις ακόμη συμπατριώτες μας, o Γιώργος Λογοθέτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Libra Group, ο δ/νων σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος και ο ελληνοκυπριακής καταγωγής ιδρυτής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind, Ντέμης Χασάπης.
Η ατζέντα των συζητήσεων στο Kempinski Hotel Taschenbergpalais, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη γεωπολιτική των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων, τη μετανάστευση, την ανάπτυξη, την κυβερνασφάλεια, το δημοψήφισμα στη Βρετανία, την Κίνα, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, με έμφαση στις επικείμενες εκλογές και την οικονομία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί φέτος να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του πολιτικού μας κόσμου στη λέσχη Bilderberg, ωστόσο πριν από αυτόν έχουν προηγηθεί πολλοί άλλοι, τόσο από το κόμμα της ΝΔ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Λουκάς Παπαδήμος, Θόδωρος Πάγκαλος, Ντόρα Μπακογιάννη, Στέφανος Μάνος, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιάννης Παπαθανασίου και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Απασχόληση και επενδύσεις

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως έδειξε και από τις χθεσινές δημόσιες παρεμβάσεις του, επιμένει στο τρίπτυχο «απασχόληση – επενδύσεις – ανάπτυξη». Είναι, όπως υποστηρίζει, ένα συνολικό ζήτημα καθοριστικό προκειμένου η χώρα να καταφέρει να βγει από την κρίση και για το οποίο η ΝΔ επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει το προσεχές διάστημα. Ο κ. Μητσοτάκης θέτει ως πρώτη προτεραιότητα της ΝΔ (εφόσον έλθει στην εξουσία) την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «γέμισε με υποσχέσεις τη νέα γενιά και με ψέματα τη μεσαία τάξη». Αν δεν αλλάξει η σχέση των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους, τονίζει, δεν πρόκειται το ασφαλιστικό να γίνει βιώσιμο.
Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Ενίσχυσης των Πολιτικών Εργασίας και της επείγουσας αλλαγής του μείγματος της εφαρμοζόμενης πολιτικής το οποίο -κατά τον ίδιο- με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση. Οξεία ήταν εξάλλου χθες η επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση για το Ελληνικό για το οποίο διατηρεί έντονες αμφιβολίες αν τελικά θα γίνουν οι συμφωνημένες επενδύσεις. Συγκεκριμένα, την κατηγορεί πως κερδίζει χρόνο, υπογράφοντας ακόμη ένα Μνημόνιο, χωρίς να έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας.