Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Ανοίγει ο δρόμος προς τη Ράκα. Μετά τι;


Πάνος Ιγνατίου.

Η Δαμασκός τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να υψώσει τη σημαία του πάνω στην πόλη αλλά η μάχη για την ανακατάληψη της Ράκα έχει αρχίσει σε μια κούρσα για το βραβείο και η Μέση Ανατολή δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια μετά την έναρξη της Ρωσικής εκστρατείας εναντίον των

τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία. Η ηγεμονία των ΗΠΑ στην περιοχή πιθανόν να είναι μια δυσάρεστη ανάμνηση αλλά ακόμα το γεωπολιτικό παιχνίδι δεν τέλειωσε καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση του κύκλου της κάμψης της ηγεμονίας όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα ασκηθεί τέτοια πίεση να αποχωρήσει από την περιοχή ακόμα.
Το αξιολύπητο παιχνίδι της προπαγάνδας κατά της Συρίας έχει τελειώσει και οι κινήσεις των δυτικών τώρα αποτελούν μια ανάδυση πανικού ως απάντηση.

Οι ΗΠΑ προετοίμασαν και έδωσαν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών στις λεγόμενες Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας που εν γνώσει τους τα όπλα έφταναν και στους Τζιχαντιστές μέσω διαφόρων οδών και έδειξαν τις προθέσεις τους ενώ τώρα καλούν τη Ρωσία να σταματήσει να βομβαρδίζει τις θέσεις των μελών της αντί- Άσαντ ομάδας SDF τους οποίους συνεχίζουν να αποκαλούν μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση. Υποστηρίζουν ότι κοντά στις θέσεις της Αλ Νουσρα που είναι κλώνος της Αλ Κάιντα βρίσκονται μαχητές της SDF ! Γιατί βρίσκονται εκεί. Είναι απλό πολεμούν μαζί το στρατό της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας και δεν υπάρχει μετριοπαθής αντιπολίτευση.

Γνωρίζουν οι ΗΠΑ ότι υπάρχουν περιστρεφόμενες πόρτες στα σύνορα με την Τουρκία και μπαινοβγαίνουν οι τρομοκράτες με όπλα και προμήθειες. Κάλεσαν αυτές τις δυνάμεις μαζί και τους Κούρδους του YPG με την παράλληλη ταξιαρχία των γυναικών YPJ για να κινηθούν γρήγορα για την κατάληψη της πόλης Ράκα και έστειλαν το αεροπλανοφόρο Τρούμαν που άρχισε βομβαρδισμούς. Ενώ υποστήριζαν για μεγάλο διάστημα ότι δεν υπήρχαν τρομοκράτες στην ανατολική Συρία και στο δυτικό Ιράκ στη Φαλούτζα, δεν βομβάρδιζαν τις περιοχές αυτές, τώρα κινητοποιήθηκαν αφού ανακάλυψαν ότι υπάρχουν τρομοκράτες ! Είναι σαφές ότι θέλουν να δημιουργήσουν νέες συνθήκες με νέα πληθυσμιακή σύνθεση και να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ. Μόλις είχαν υπογράψει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ο Τ Κέρι μίλησε για Plan B. Το Plan B είναι η Ομοσπονδοποίηση της Συρίας και πιθανόν και του Ιράκ που στην πραγματικότητα είναι ο διαμελισμός και των δυο χωρών.

Αν δηλαδή καταφέρουν να δημιουργήσουν μια κατά το ήμισυ θεσμοθετημένη διασυνοριακή οντότητα από το δυτικό Ιράκ που θα φτάνει μέχρι τα σύνορα της Σ Αραβίας νότια μέχρι την ανατολική Συρία συμπεριλαμβανομένης της Ράκα με σουνιτικά θρησκευτικά χαρακτηριστικά θα αναβιώσουν την ιδέα των ΗΠΑ που προβλέπει την κατασκευή αγωγού από το Κατάρ τη Σ Αραβία το δυτικό Ιράκ την ανατολική Συρία προς την Τουρκία και μετά στην Ευρώπη. Αυτό είναι το σχέδιο των ΗΠΑ που είδε το φως της δημοσιότητας από το 2003. Με αυτό το σχέδιο θα καταποντίσουν το σχέδιο Ιράν – Ιράκ και Συρίας για την κατασκευή αγωγού. Αν επιτεθούν στον Συριακό Αραβικό Στρατό SAA και καταλάβουν από το ISIL την πρωτεύουσα του τότε θα αποκτήσει τον έλεγχο για να καθορίσει την πολιτική συμφιλίωση στη Συρία με τους δικούς της όρους προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας στη χώρα. Αφού δεν έχει τον έλεγχο στο υπόλοιπο έδαφος της Συρίας και για να μην διαγραφεί από τον Συνασπισμό του Δικαίου - που αποτελούν στην πραγματικότητα όλες οι δυνάμεις της Συρίας με τον Συριακό Στρατό το Κίνημα Μπάαθ τις Προοδευτικές δυνάμεις της χώρας κ.α- προσδίδει συγκεκαλυμμένη προτεραιότητα και δημιουργεί βαθύτερες συμμαχίες με τους σουνίτες τους κούρδους και δείχνει ότι πολεμά ταυτόχρονα το ISIL αλλά θα προτιμούσε να ανακόψει την προέλαση του Συριακού Στρατού προς τη Ράκα. Οι Κούρδοι όμως δεν φαίνεται να έχουν τις δυνάμεις να καταλάβουν από μόνοι τους τη Ράκκα με επίθεση από βόρεια και άρχισαν να κινούνται και δυτικά της Ράκα σε μεγάλη ακόμα απόσταση. Βασικός στόχος των Κούρδων όμως είναι η πόλη Τάπκα η οποία συνδέει τις θέσεις του Χαλιφάτου με το Χαλέπι και εκεί υπάρχει και αεροδρόμιο. Ήδη οι δυνάμεις του SDF διασχίζουν τον Ευφράτη με την βοήθεια των ΗΠΑ και μαζί με τους κούρδους ετοιμάζουν την επίθεση σε αυτή την πόλη. Οι δυνάμεις του SDF διασχίζουν τον Ευφράτη έστω και αν οι Αμερικάνοι κάνουν σώου με σήματα των Κούρδων. Στον πόλεμο δεν πάει κανένας να βγάλει φωτογραφίες για τις κινήσεις των Αμερικανών στρατιωτών.

Ο Συριακός Στρατός κινείται από τα δυτικά και νότια για να αποκόψει τη σύνδεση των σουνιτών από τη Φαλούτζα του δυτικού Ιράκ προς τη Ράκα – τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό πόλη της Συρίας , και ήδη άρχισε επίθεση στην επαρχία της πόλης.

Είναι εντυπωσιακό που τρέχουν όλες οι δυνάμεις για την κατάληψη της Ράκα και θυμίζει έντονα τον αγώνα δρόμου ανάμεσα στην Μόσχα και την Ουάσιγκτον και των συμμαχικών δυνάμεων ποιος θα προλάβει να εισέλθει πρώτος στο Βερολίνο πριν 70 χρόνια και όλοι είχαν στόχο να καθορίσουν τα σύνορα της Νέας Ευρώπης του Β ΠΠ. Έτσι και τώρα και το έχω ξαναγράψει ότι η μάχη της Ράκκα θα καθορίσει το μέλλον της Νέας Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με τις λεγόμενες Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας ( SDF) να προχωρήσουν στην δημιουργία Ομοσπονδίας στη Συρία. Για αυτό ακριβώς το λόγο χρησιμοποιούν και τους σουνίτες της περιοχής στην ανατολική Συρία και στο δυτικό Ιράκ.

Πως όμως θα αντιδράσει ο ISIL όταν θα κρατήσουν ομήρους τους κατοίκους αυτών των περιοχών και θα τους χρησιμοποιήσουν ως ασπίδα; Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι επιτέθηκε σε αμάχους κατά την διάρκεια της εκστρατείας αλλά δεν διευκρίνισαν ότι επρόκειτο για αμάχους τους οποίους χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες ως ασπίδα. Οι ΗΠΑ τώρα θα κτυπήσουν αμάχους ή θα αρχίσουν ανταρτοπόλεμο στις πόλεις ; Προς ποιες κατευθύνσεις θα διαφύγουν οι τρομοκράτες του Daesh για να αρχίσουν ξανά νέο μακελειό ; Μήπως θα τους ανοίξουν τον δρόμο να διαφύγουν συντεταγμένα από την έρημο στη Συρία ή τη Μοσούλη και να επιτεθούν ξανά στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και στο στρατό της που κινείται από νότια προς τη Ράκα;

Ανέμεναν ότι η ρώσικη αεροπορία θα άρχιζε επιθέσεις και κατά των αμάχων για να αρχίσουν τα ΜΜΕ να κατηγορούν τη Ρωσία για σφαγές με τον ίδιο τρόπο που κατηγορούσαν τους στρατιώτες του κόκκινου στρατού για σφαγές και βαρβαρότητα. Όμως οι μαχητές του ISIL έφτασαν στη Ράκα, σε πόλεις της Συρίας και σε άλλες πόλεις του Ιράκ με οχήματα και όπλα που τους παραχώρησε η Δύση και οι επίσημοι σύμμαχοι τους στην περιοχή Τουρκία , Σ Αραβία, Κατάρ και το Ισραήλ εξόπλιζε τους κούρδους. Πριν 70 χρόνια οι Ναζί παραδόθηκαν στις ΗΠΑ και ο πρώτος Γεν Γρ του ΝΑΤΟ ήταν Ναζί. Θα παραδοθούν στις ΗΠΑ οι τρομοκράτες ή θα τους ανοίξει διάδρομο διαφυγής από την Ιορδανία προς τη Λιβύη; Στην Λιβύη χρειάζονται ξανά ένα σοβαρό λόγο για να αρχίσουν την εκστρατεία. Οι τζιχαντιστές μέχρι τώρα δίνουν την εντύπωση ότι βοηθούν αυτούς με τους οποίους υποτίθεται ότι πολεμούν… Μήπως θα ανοίξουν δρόμο στους μαχητές του Daesh στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ και να γυρίσουν τον ταύρο εναντίον του μαινόμενου ταυρομάχου Τ Ερντογάν; Όλα τα σενάρια είναι πιθανά με τις ΗΠΑ. Χρησιμοποίησαν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις συμπεριλαμβανομένου και του ISIS για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας αλλά δεν πέτυχαν το στόχο τους. Έφτασαν στο σημείο να απειλούν με εισβολή της Τουρκίας και της Σ Αραβίας στη Συρία που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο τον πλανήτη για να επιβάλουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα παραβλέποντας το Διεθνές Δίκαιο. Ακολούθησαν πιστά το δόγμα Μπους : Είστε μαζί μας ή είστε εναντίον μας. Η πολιτική των ΗΠΑ βρίσκεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ για την κυριαρχία των κρατών. Η Ρωσία προσπαθεί να διασώσει την παγκόσμια σταθερότητα και να δημιουργήσει σύστημα ασφάλειας στην περιοχή με την ενεργό συμμετοχή όλων των χωρών και να διατηρηθεί η ακεραιότητα και η κυριαρχία τους αλλά προφανώς έχει γεωπολιτικά συμφέροντα στην Συρία. Δεν είναι όμως υπεύθυνη μόνο η Ρωσία για την ακεραιότητα της Συρίας του Ιράκ του Ιράν ή ακόμα και της Τουρκίας. Υπεύθυνες είναι όλες οι χώρες μέλη του ΟΗΕ. Για τη Ρωσία υπάρχουν τρεις αρχές. Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο σεβασμός της κρατικής κυριαρχίας η ενίσχυση του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Οι ΗΠΑ έχουν παραβιάσει και τις τρεις αρχές.

Συνεχίζουν όμως με αυτό το σχέδιο και τον νέο τρόπο για να παραμείνουν οι θρησκευτικά σουνιτικοί πληθυσμοί και μαζί με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας θα αποκτήσουν τον έλεγχο της περιοχής. Συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους κούρδους να συνενώσουν τα καντόνια τους από την Αζες μέχρι τη Τζαραμπλούς και το βόρειο Ιράκ.

Αν η Ρωσία κινηθεί με τον ίδιο τρόπο και καταλάβει την περιοχή και κτυπήσει ξανά και τις τρομοκρατικές οργανώσεις θα αρχίσει η συκοφαντία κατά των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και της Ρωσίας με τον ίδιο τρόπο που έκαναν πριν 70 χρόνια ότι οι στρατιώτες του κόκκινου στρατού επιδόθηκαν σε σωρεία εγκλημάτων. Η Ρωσία που πολεμά μαζί με τις συριακές δυνάμεις για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της Συρίας θα εμφανιστούν ως οι κακοί και οι τρομοκράτες με τις υπόλοιπες δυνάμεις που θέλουν να καταλάβουν την περιοχή θα εμφανιστούν ως τα θύματα της ρώσικης βαρβαρότητας. Η αρχική προπαγάνδα για τη Συρία κατέρρευσε και τώρα πρέπει να εφεύρουν νέο Branding για να το πλασάρουν στην κοινή γνώμη. Οι πλοίαρχοι του πολέμου στην περιοχή έχουν πολλαπλούς στόχους στην πολιτική ίντριγκα και η Ρωσία θα κινηθεί πολύ προσεκτικά.

Αν το ISIL παραδώσει την περιοχή στο SDF θα ξεσκεπαστεί το Γεωπολιτικό παιχνίδι των ΗΠΑ και παρόμοια μπορεί να συμβεί και σε άλλες περιοχές του Ιράκ και να συσταθεί ένα κράτος σουνιτών Κούρδων στα ανατολικά του Ευφράτη στη Ράκα στην Ντειλ Ερ Ζορ στην Χασάκαχ και μια «στρατιωτική ήττα του ISIL να μετατραπεί σε οικονομική νίκη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή» Ο Βασιλιάς θα μείνει και γυμνός. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούν να δημιουργήσουν ένα «κράτος δορυφόρο» που όμως δεν θα είναι αναγνωρισμένο διεθνώς. Πως θα αντιδράσει όμως η Τουρκία όταν οι Κούρδοι θα έχουν σοβαρό λόγο στην περιοχή καθώς στο YPG υπάρχουν στενά συνδεδεμένα μέλη του με το PKK ; Εξάλλου μέσα στο SDF υπάρχουν ισχυρές αραβικές δυνάμεις και πιθανόν να αντιδράσουν αν δοθούν ισχυρές εξουσίες σε σουνίτες ή κούρδους. Αυτή η Συριακή Αραβική Συμμαχία είναι πολύ πιθανόν να μη αποδεχτεί ότι οι Κούρδοι έχουν δικαιοδοσία σε αυτά τα εδάφη και τότε να αρχίσουν οι σφαγές εναντίον των Κούρδων καθώς σε αυτή τη Συμμαχία έχει η Τουρκία ισχυρή επιρροή και πιθανόν να τους εξαναγκάσουν να υποχωρήσουν στα εδάφη τους. Αν ακόμα και ο Συνασπισμός των νόμιμων δυνάμεων της Συρίας συνενωθούν όλοι μαζί για να κινηθούν κατά όλων των συνεργαζόμενων δυνάμεων με τις ΗΠΑ τότε θα αρχίσει νέο λουτρό αίματος που θα σηματοδοτήσει την ήττα των αντιπροσώπων και των πληρεξούσιων των ΗΠΑ στην περιοχή. Αυτό δεν θα συμβεί αμέσως αλλά σταδιακά όταν θα ωριμάζουν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές και στις δυνάμεις της Δαμασκού που δεν θέλουν την Ομοσπονδία στη χώρα.

Στα αλήθεια εν όψει εκλογών ο Μ Ομπάμα πολεμά το ISIS ; Αυτό είναι ψευδαίσθηση καθώς με 250 Αμερικανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων και μερικούς βομβαρδισμούς δεν είναι δυνατόν να νικήσουν το κάλπικο Χαλιφάτο. Δίνει την εντύπωση στο εσωτερικό της χώρας ότι πολεμά τους τρομοκράτες. Θα συνεχίσει αυτό το παιχνίδι μέχρι τις εκλογές και θα πολεμούν οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ κυρίως τον Αραβικό στρατό της Συρίας και τις υπόλοιπες πατριωτικές δυνάμεις της χώρας και θα πολεμούν οι δυνάμεις με τις οποίες συγκυριακά έχει συμμαχήσει για να συνεχίσει την προσπάθεια συμμετοχής στον καθορισμό των συνόρων. Πρόκειται για μια παρωδία.

Οι ΗΠΑ άρχισαν να στρέφουν το βλέμμα τους στην μετά – Daesh περίοδο και αλλάζουν την στρατηγική τους και σε πολιτικό επίπεδο καθώς δεν διαθέτουν την μαχητική ικανότητα να καθορίσουν τις νέες συνθήκες και για αυτό έστειλαν το αεροπλανοφόρο Τρούμαν στην περιοχή για να στεγανοποιήσουν τα σύνορα και να δημιουργήσουν De facto συνθήκες Ομοσπονδίας. Για να μπορούν όμως στο μέλλον να ελέγχουν και την υπόλοιπη Συρία πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάποιους ισχυρούς παίχτες. Αυτοί είναι οι κούρδοι και οι Συριακή αντιπολίτευση. Πως θα υλοποιηθεί αυτό το σενάριο θα διαφανεί στην πράξη επί του εδάφους. Δυνητικά θα μπορούσε η Συρία να χωριστεί σε ένα στρατόπεδο φονταμενταλιστών και ένα στρατόπεδο που υποστηρίζει το ενιαίο της κυριαρχίας της.

Ωστόσο υπάρχει ένα σοβαρό εμπόδιο σε αυτό το σενάριο και είναι το ψήφισμα του ΣΑ 2254 του 2015 και το έγγραφο αυτό τονίζει την κυριαρχία την ανεξαρτησία την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας. Αναφέρει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με νέο Σύνταγμα υπό την εποπτεία του ΟΗΕ εντός 18 μηνών. Αναφέρει εξάλλου ότι όλοι οι Σύριοι συμπεριλαμβανομένης και της διασποράς , μετανάστες , πρόσφυγες θα πρέπει να μπορούν να λάβουν μέρος στις εκλογές. Λογικά το χρονοδιάγραμμα προβλέπει εκλογές τον Ιούνιο του 2017. Καμία χώρα δεν μπορεί να υποστηρίξει τον De jure διαμελισμό της Συρίας. Οι κούρδοι όμως ανακήρυξαν κράτος και η Δαμασκός επιμένει σε ενιαίο κράτος. ΗΠΑ και Ρωσία εν μέρει υποδέχτηκαν με σκεπτικισμό την απόφαση των Κούρδων και η κάθε πλευρά εντός της Συρίας μέχρι τη διευθέτηση θα επιλέγει τις αρχές που επιθυμεί σε αυτές τις μονομερείς αποφάσεις που όμως θα βρίσκονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο με το Σύνταγμα με τις εθνικές έννοιες με τα διεθνή ψηφίσματα και τις αποφάσεις.

Σε αυτό το σημείο είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν συγκρούσεις – όπως συνέβηκε παλαιότερα- ανάμεσα στο Συριακό Στρατό και στο YPG και αυτές οι συγκρούσεις είναι πολύ πιθανόν να αρχίσουν καθώς στη βόρεια Συρία βρίσκονται οι πλουσιότερες ενεργειακές πηγές της χώρας.

Αν επιμείνουν οι Κούρδοι σε ανεξάρτητο κράτος οι ΗΠΑ με βάση το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν θα έχουν τη διεθνή νομιμότητα να τους υποστηρίξουν και θα τους επαναφέρουν στις αποφάσεις του ΣΑ για να αποκτήσουν την διεθνή καλή έξωθεν μαρτυρία και να ακολουθήσουν την συμφωνημένη εκλογική διαδικασία για να επιλυθεί η συριακή κρίση. Με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και θα εξασφαλίσει την επιρροή της σε συγκεκριμένα «κρατίδια» του Ομόσπονδου κράτους που θα έχουν κάποιου είδους διεθνή νομιμότητα. Οι κούρδοι όμως είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσουν τις μάχες με τη Συριακή μετριοπαθή αντιπολίτευση για να ανακτήσουν εδάφη στα βόρεια της χώρας και θα επισημοποιήσουν τα κέρδη τους. Η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να κινηθεί για εδαφικές κατακτήσεις. Ρωσία και ΗΠΑ πολύ πιθανόν να συμφωνήσουν και να χαράξουν τις κόκκινες εδαφικές και πολιτικές γραμμές ανάμεσα στον Αραβικό στρατό της Συρίας και το YPG όπως αυτά θα προκύψουν μετά την μάχη της Ράκκα. Αν οι ΗΠΑ εκφράσουν πρόθεση να επιτεθούν στον νόμιμο στρατό της Συρίας σε περίπτωση που διεισδύσει σε κατακτημένες περιοχές των Κούρδων η Μόσχα θα κινηθεί να κτυπήσει περιοχές των Κούρδων του YPG νοουμένου όμως ότι θα επιτεθούν στο στρατό της Συρίας ! Αυτές οι νέες συνθήκες θα φέρουν μια εύθραυστη ειρήνη στη Συρία που είναι πολύ πιθανόν να μετατρέψει ξανά τη Συρία σε πεδίο μάχης και αυτός θα είναι ένας πραγματικός εμφύλιος πόλεμος. Ωστόσο ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ρωσία θέλουν μια πραγματική σύγκρουση μεταξύ τους και θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις αφού πρώτα βεβαιωθούν ότι δεν θα αλλάξουν οι κόκκινες γραμμές ελέγχου τις οποίες θα καθορίσουν.

Υπάρχουν δυο εστίες έντασης που είναι το βόρειο Χαλέπι και η Ράκκα περιοχές που οι κούρδοι απείλησαν ότι θα προσαρτήσουν στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας. Περιλαμβάνουν ακόμα και την Rojava όπου υπάρχουν και άλλες αντικυβερνητικές μη κουρδικές ομάδες και άλλες που διατηρούν τον συριακό πατριωτισμό τους. Αυτό είναι πιθανόν να προκαλέσει νέους αποκλεισμούς σε κατεχόμενα εδάφη. Για αυτό το λόγο η Ρωσία δεν συμφωνούσε με την δημιουργία ανεξαρτήτου κουρδικού κράτους καθώς θα ακολουθούσαν νέα αιτήματα αναγνώρισης από άλλες θρησκευτικές ομάδες. Αυτά τα προβλήματα ίσως να διατηρήσουν τη Συρία ακόμα για μεγάλο διάστημα στο παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Σε κάποιο βαθμό το κουρδικό κίνημα που θέλει την Ομοσπονδία θα προσπαθήσει να πείσει τις αντικυβερνητικές δυνάμεις σε συνεργασία ακόμα και τους σαλαφιστές για να υποσκάψει την επιρροή της Δαμασκού έστω και αν σαλαφιστές θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο της Σαρία και να επεκτείνουν την εδαφική τους κυριαρχία μέχρι τη Ράκα και θα πρόκειται για εντελώς συγκυριακή συνεργασία εκτός και αν την κατευθύνει στο παρασκήνιο η Τουρκία καθώς ο ηγέτης του YPG μπήκε σε πολλές πρεσβείες και έφτασε μέχρι και την Άγκυρα!

Όμως οι κούρδοι δεν μπορούν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχο τους σε αυτή την περιοχή επειδή είναι ολιγάριθμοι και έχουν ανάγκη από συμμαχίες και θα συμπεριλάβουν και το νόμο της Σαρία στους πληθυσμούς που δεν είναι κούρδοι. Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο των πέντε χρόνων οδηγεί τους ανθρώπους σε πιο ακραίες απαιτήσεις.

Σε αυτή την εξίσωση υπάρχουν και οι πρόσφυγες- μετανάστες αρκετοί από αυτούς είναι αντικυβερνητικοί και η επιστροφή τους θα προκαλέσει νέα προβλήματα. Αν δεν επιστρέψουν θα πρέπει να ανοίξουν σε όλες τις χώρες οι πρεσβείες της Συρίας για να ψηφίσουν και αυτό θα αποτελέσει την πλήρη αναγνώριση της Δαμασκού. Πρώτα από την Τουρκία, μετά από την Ελλάδα και αργότερα σε άλλε πόλεις της ΕΕ.

Στήριγμα της Δαμασκού θα είναι το Προοδευτικό κόμμα και το κίνημα Μπάαθ που κυβέρνησε για πολλά χρόνια και είναι πολύ δημοφιλές στη χώρα αλλά μετά από πόλεμο πέντε χρόνων κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την αντίδραση των πολιτών καθώς απέτυχαν να συσπειρώσουν την Αραβική Δημοκρατία. Το κοινωνικό εθνικιστικό κόμμα ( SSNP ) έχει μεγάλες φιλοδοξίες και έχει τις ρίζες του στο Λίβανο. Οραματίζονται την Μεγάλη Συρία και υποστηρίζουν ότι ολόκληρη η βόρεια Συρία ανήκει στη χώρα όπως και η Αλεξανδρέττα και άλλες περιοχές της Τουρκία μέρος της Αιγύπτου του Ιράν και το όραμα τους φτάνει και στην Κύπρο. Αυτά βρίσκονται στην ιστοσελίδα τους. Η αποτυχία του κινήματος Μπάαθ να συσπειρώσει την Αραβική Δημοκρατία είναι πολύ πιθανόν να ενισχύσει το Εθνικιστικό Κόμμα.

Το βέβαιο είναι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε κλίμα κομματικής, ταξικής και εθνικής πόλωσης σε μια χώρα που αιμορραγεί κυριολεκτικά και έστω και αν όλοι θα εκφράσουν τις καλές προθέσεις τους ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις.

Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για ένα Σύνταγμα που θα μειώσει τις εξουσίες του Μ Α Άσαντ αλλά θα διατηρήσει την κεντρική εξουσία ισχυρή.

Η ομοσπονδοποίηση όμως της Συρίας είναι αμερικάνικος στόχος με το γνωστό σχέδιο για τη δημιουργία κουρδικού κράτους κατά μήκος της βόρειας Συρίας προς ανατολάς μέχρι το Ιράν.

Με αυτό τον τρόπο η Ρωσία είναι πιθανόν να προχωρήσει παρά τις διαφωνίες της σε συμβιβασμό για την ομοσπονδοποίηση της Συρίας. Να διατηρήσει μόνιμα πλέον την αεροπορική και ναυτική της βάση στη Συρία καθώς η περιοχή που ελέγχει ο Άσαντ είναι αρκετά μεγάλη για τη Συρία και τη Ρωσία. Μετά θα ανταλλάξει το ίδιο Ομοσπονδιακό σύστημα σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία και να έχει τη δυνατότητα ελέγχου όλης της χώρας με τους Ρώσους στην ανατολική Ουκρανία να έχουν τον έλεγχο με τις Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις όπως προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ για Ομοσπονδιακό σύστημα στην Ουκρανία.

Ποιος θα είναι ο πιο αδύναμος κρίκος στη παγκόσμια σκακιέρα ; 


 http://www.geopolitics.com.gr/2016/06/blog-post_5.html#more