Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Νετανιάχου: Υπάρχει συμφωνία με Τουρκία: Επετεύχθη κάποια εξομάλυνση, λέει η Άγκυρα

United States Secretary of State John Kerry (R) talks with Prime Minister of Israel Benjamin Netanyahu (L) during their meeting at Villa Taverna in Rome, Italy, 27 June 2016. Netanyahu met with Kerry to discuss normalizing Israel's ties with Turkey after a six year conflict over a disagreement regarding the killing of 10 pro-Palestinian Turkish activist by Israeli soldiers after the Turkish Mavi Marmara flotilla breached Gaza's naval blockade in 2010. EPA/GIUSEPPE LAMI


Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε από τη Ρώμη την ύπαρξη συμφωνίας με την Τουρκία για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από μια περίοδο κρίσης που διήρκεσε έξι χρόνια, σημειώνοντας ότι αυτή θα έχει έναν “τεράστιο” αντίκτυπο στην οικονομία του Ισραήλ και ότι χρησιμοποιεί τη λέξη “τεράστιο” σκοπίμως.

“Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεών μας”, σημείωσε ο Νετανιάχου σε δηλώσεις που έκανε έπειτα από τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Ισραηλινός αξιωματούχος είχε ανακοινώσει χθες ότι το Ισραήλ και η Τουρκία κατέληξαν σε μια συμφωνία για την εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων έπειτα από έξι χρόνια κρίσης, η οποία είχε προκληθεί από την αιματηρή επιδρομή Ισραηλινών κομάντο σε ένα τουρκικό πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα.
Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι θα κοινοποιήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής αργότερα εντός της ημέρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή θα έχει “τεράστιο αντίκτυπο στην ισραηλινή οικονομία” και ότι ο ίδιος “χρησιμοποιεί αυτήν την λέξη σκοπίμως”. “Θέλω να πω για θετικές συνέπειες, που θα είναι τεράστιες”, σημείωσε.
Το Ισραήλ το οποίο αναμένεται να αρχίσει να εκμεταλλεύεται κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο αναζητεί ιδιαιτέρως αγορές γι’αυτό το αέριο.
Ο Κέρι χαρακτήρισε και εκείνος “θετικό βήμα” τη συμφωνία αυτή μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας. Επετεύχθη ένα κάποιο σημείο εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.
“Φτάσαμε σε ένα κάποιο σημείο στις συνομιλίες της 26ης Ιουνίου και αυτό θα ανακοινωθεί σε ταυτόχρονη δήλωση που θα κάνουν και οι δύο πρωθυπουργοί στις 13:00”, δήλωσε ο Κουρτουλμούς σε δημοσιογράφους στη διάρκεια διαλείμματος του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Ρώμη, Ιταλία

 http://mignatiou.com