Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Αμερικανός δικαστής απέρριψε την αγωγή Ερντογάν εναντίον του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν

A file picture dated 15 March 2014 and made avaliable by Zaman Turkish Daily newspaper shows Fethullah Gulen, an Islamic opinion leader and founder of the Gulen movement, poses during an interview at his residence in Pennsylvania, USA. EPA, SELAHATTIN SEVI, ZAMAN DAILY NEWSΔικαστής στις ΗΠΑ απέρριψε μήνυση που είχε υποβληθεί εναντίον του Φετουλάχ Γκιουλέν, αποφαινόμενος ότι το δικαστήριό του δεν έχει δικαιοδοσία, δήλωσε σήμερα δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί την Άγκυρα και είχε προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, άλλοτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, τον οποίο όμως σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει «τρομοκράτη», φέρεται σύμφωνα με τη μήνυση να είχε δώσει διαταγή στους οπαδούς του θρησκευτικού τάγματός του στην τουρκική αστυνομία και στο τουρκικό δικαστικό σώμα να προχωρήσουν σε συλλήψεις μελών ενός άλλου ισλαμικού κινήματος εν έτει 2009.
Ο Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στο Σέιλορσμπεργκ, στην Πενσιλβάνια. Το δικαστήριο της κοντινής πόλης Σκράντον έκρινε ότι η προσφυγή εναντίον του Γκιουλέν για αδικήματα τα οποία φέρεται να έχει διαπράξει στην Τουρκία δεν μπορεί να εκδικαστεί στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ, δικηγόρος μιας εταιρείας με έδρα τη Βρετανία, που εκπροσωπούσε τους καταγγέλλοντες.
«Προσπαθούσαμε να τον προσαγάγουμε ενώπιον ενός δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις πράξεις του στην Τουρκία», ανέφερε ο Άμστερνταμ στο Ρόιτερς. «Το δικαστήριο έκρινε ότι βάσει του νόμου (…) οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαιοδοσία» για την υπόθεση, πρόσθεσε.
Πηγή προσκείμενη στο δικαστήριο του Σκράντον επιβεβαίωσε ότι η μήνυση, η οποία είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο, απορρίφθηκε. Εκπρόσωπος του Γκιουλέν δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Παρότι η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε τον Άμστερνταμ, δεν αναφερόταν μεταξύ των προσφευγόντων. Ονομαστικά, η μήνυση υποβλήθηκε από τρία πρόσωπα που κατήγγειλαν τον Γκιουλέν, τα οποία δεν σχετίζονται άμεσα με την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι οικοδόμησε μια «παράλληλη δομή» στον κρατικό μηχανισμό και ότι αποπειράθηκε να τον ανατρέψει. Ο Γκιουλέν διαψεύδει την κατηγορία αυτή. Οι τουρκικές αρχές έχουν κατάσχει εφημερίδες, έχουν θέσει υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες και άλλες εταιρείες που συνδέονται με το κίνημα και το δίκτυο του ιμάμη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Κωνσταντινούπολη, Τουρκίαhttp://mignatiou.com/2016/