Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Ο Ρέντσι επαναστάτησε κατά της Μέρκελ: «Δεν θα μας κάνεις τον δάσκαλο»

Ο Ρέντσι επαναστάτησε κατά της Μέρκελ: «Δεν θα μας κάνεις τον δάσκαλο»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επαναστάτησε κατά της Μέρκελ και με ένα σκληρό τρόπο την έβαλε στη θέση της για την παρέμβαση που έκανε η γερμανίδα καγκελάριος σε σχέση με τον τρόπο που η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει την σωτηρία των τραπεζών της χώρας.

Όπως ήδη έγραψε το tribune η Mέρκελ απαίτησε από τον Ρέντσι κούρεμα καταθέσεων για τη διάσωση των τραπεζών.
Την ηγεμονική παρέμβαση η Μέρκελ την έκανε μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Μια παρέμβαση που δεν έμεινε αναπάντητη από τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος σε εντονότατο ύφος είπε στη Μέρκελ ότι «γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες και πώς θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, σεβόμενοι ταυτόχρονα τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει κάποιος τον δάσκαλο».
Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης για δημιουργία «τοξικής» τράπεζας (Bad Bank) δεν ευοδώθηκε, καθώς δεν έγινε δεκτή από την Κομισιόν.
Η κυβέρνηση Ρέντσι εξετάζει, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του Bloomberg , να «ρίξει» στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας κεφάλαια ύψους 40 δισ. ευρώ, προκειμένου να μην καταρρεύσει. Αρκετές ιταλικές τράπεζες έχουν υψηλότατα επίπεδα «κόκκινων» δανείων, ενώ οι μετοχές τους έχουν δεχθεί πραγματικό σφυροκόπημα από την αρχή του έτους.
Αυτή, όμως, η επιθυμία του κ. Ρέντσι «σκοντάφτει» στο Βερολίνο, το οποίο παραμένει σταθερό στη θέση του ότι το κόστος για τη διάσωση μίας τράπεζας θα πρέπει να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες («bail-in») και, εάν αυτό δεν αρκεί, τότε μόνο θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια, για να μην υπάρξει κατάρρευση.
 tribune.gr