Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Σχέδιο κατάργησης φοροαπαλλαγών για να αποφευχθεί ο «κόφτης»

Σχέδιο κατάργησης φοροαπαλλαγών για να αποφευχθεί ο «κόφτης»
του Προκόπη Χατζηνικολάου
Σχέδιο για την κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις εκπονούν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη Αυγούστου.


Στόχος σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι αφενός να εξοικονομηθούν πόροι από την κατάργηση των περισσότερων εξ’ αυτών αλλά και για να είναι έτοιμη η κυβέρνηση στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι 716 φοροαπαλλαγές κοστίζουν στον προϋπολογισμό περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ και είτε θα καταργηθούν θα αντικατασταθούν με άμεσες ενισχύσεις στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει έτσι και αλλιώς δεσμευτεί προς τους πιστωτές της χώρας ότι θα καταγράψει όλα τα φορολογικά κίνητρα και θα τα ποσοτικοποιήσει ως φορολογικές δαπάνες και σε δεύτερη φάση θα καταργήσει όσες κρίνονται ανεπαρκής.

Ουσιαστικά η κατάργηση εκατοντάδων φοροαπαλλαγών την τελευταία πενταετία δημιούργησε επιβαρύνσεις κυρίως στα φυσικά πρόσωπα, δεδομένου ότι οι περικοπές είχαν προσανατολιστεί στην κατεύθυνση αυτή. Είναι ενδεικτικό ότι περικόπηκαν φοροαπαλλαγές που στήριζαν τα νοικοκυριά και ανέρχονταν το 2009 στα 3,5 δισ. ευρώ (τόκοι, ασφάλιστρα, πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και τέκνων), οι οποίες σήμερα έχουν περιορισθεί στα 293 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα σε όλους τους φορολογούμενους δεδομένου ότι ήδη από τις αρχές του έτους έχουν επιβληθεί σκληρά μέτρα με μείωση του αφορολόγητου ορίου και αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης. Μάλιστα από τον Οκτώβριο θα αυξηθεί και η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 τίθεται σε ισχύ το δεύτερο πακέτο μέτρων στην έμμεση φορολογία. Εφόσον καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερους φόρους σε μία περίοδο όπου η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει μειωθεί σημαντικά.

Το κόστος των ανωτέρω φοροαπαλλαγών αναλύεται ως εξής:

- 123 φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 275,29 εκατ. ευρώ έχουν απομείνει στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας, έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου). Το μεγαλύτερο κόστος 85,2 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις ιατρικές δαπάνες για τις οποίες εξετάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες άνω των 100 ευρώ που γίνονται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 5,9 εκατ. νοικοκυριά που υποβάλουν φορολογική δήλωση, 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά περιορίζουν τη φορολογική τους επιβάρυνση μέσω των ιατρικών εξόδων και νοσοκομειακής περίθαλψης.

- 109 φοροαπαλλαγές αφορούν τις επιχειρήσεις και κοστίζουν στον προυπολογισμό 13,75 εκατ. ευρώ

- 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές που εφαρμόζονται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και κοστίζουν στον προϋπολογισμό 426,24 εκατ. ευρώ. Από τις φοροαπαλλαγές αυτές ευνοούνται 1.145.575 φορολογούμενοι.

- Στα 972,4 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.


 www.liberal.gr/