Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Ο εξειδικευμένος τουρισμός στη Βουλγαρία – νέες προοπτικές

Φωτογραφία: BGNES

Τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία έθεσε ως βασικό στόχο της στον τομέα του τουρισμού να μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό για όλο το έτος. Έτσι σε μέγιστο βαθμό θα μπορούν να αξιοποιηθούν τα φυσικά, αρχιτεκτονικά και ιστορικά αξιοθέατα με τα οποία είναι προικισμένη η χώρα, ενώ ο τουρισμός θα μετατραπεί σε μόνιμος κλάδος που με επιτυχία θα εξασφαλίζει απασχόληση στον ντόπιο πληθυσμό. Αυτός ο στόχος διατυπώνεται και στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τουρισμού έως το 2030, ενώ έμφαση δίνεται στις δυνατότητες του εξειδικευμένου τουρισμού. « Ο εξειδικευμένος τουρισμός – προκλήσεις και προοπτικές» ήταν και το θέμα που συγκέντρωσε το Σαββατοκύριακο σε Εθνικό Στρογγυλό Τραπέζι στο Αγροτικό Πανεπιστήμιο του Πλόβντιφ πρωτοπόρους επιστήμονες και ερευνητές. Συζητήθηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες για οικολογικό, αγροτικό, αστικό, οινοτουρισμό, καθώς επίσης και για το νεοεμφανιζόμενο «αργό» τουρισμό, βασισμένο στην αντίληψη για υγιεινό αργό ρυθμό ζωής,για προσιτό τουριστικό περιβάλλον για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες κλπ.

Ενδιαφέρον στους ξένους προσκεκλημένους στο φόρουμ προκάλεσε η εισήγηση της Βερόνικα Ντενίζοβα από το Πανεπιστήμιο Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας, αφιερωμένη στην θετική εμπειρία στον τουρισμό της μικρής παραθαλάσσιας πόλης Καβάρνα, που έγινε γνωστή σαν πολιτιστική και ροκ πρωτεύουσα της Βουλγαρίας με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε έτος όπως το Διεθνές Νεολαιίστικο Φολκλορικό Φεστιβάλ «Με τη Βουλγαρία στην καρδιά», το Φεστιβάλ των Μυδιών και Ψαριών, την Εβδομάδα της Θάλασσας και το Kavarna Rock Fest. Αυτό το πλούσιο πολιτιστικό ημερολόγιο συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ως νέου εντυπωσιακού τουριστικού προορισμού, καθώς και στη μεγαλύτερη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Τα τελευταία χρόνια χάρη στην πρωτοβουλία του δημάρχου της πόλης Τσόνκο Τσόνεφ στην πόλη είχαν συναυλίες πολλές βουλγαρικές και ξένες μπάντες, μεταξύ των οποίων αστέρια όπως οι Motörhead, Manowar, Scorpions, Deep Purple, Europe. Από τα τέλη του περασμένου έτους όμως η Καβάρνα έχει νέο Δήμαρχο και η μελλοντική ανάπτυξη της σ’ αυτήν την κατεύθυνση είναι υπό αμφισβήτηση.
Μία από τις σύγχρονες μορφές του εναλλακτικού τουρισμού είναι και ο ακόμα αναπτυσσόμενος στη Βουλγαρία ορνιθολογικός τουρισμός. Το θέμα αυτό εξέτασε στην έκθεση της η κα Βεσελίνα Ατανάσοβα-Γκεοργκίεβα από το Πανεπιστήμιο του Μπουργκάς. Ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού προσφέρει η περιοχή του Μπουργκάς επειδή μία από τις βασικές διαδρομές μετανάστευσης των πουλιών από την Ευρώπη για την Ασία και Αφρική - η Βία Πόντικα /Via Pontica/ περνά από την περιοχή (περίπου το 78% όλων των άσπρων πελαργών και όλου του πληθυσμού του ροδοπελεκάνου στην Ευρώπη, τα σπάνια είδη βασιλαετού, ασπροπάρη και όρνιου). Η λίμνες του Πομόριε, Ατανάσοφσκα. Μάντρενσκα και Βάγια κοντά στο Μπουργκάς είναι τα σημεία της Βία Πόντικα όπου τα μεταναστευτικά πουλιά σταματούν για ανάπαυση, ή για να περάσουν τον χειμώνα και να φωλιάζουν. Για τον λόγο οι υγρές ζώνες στην περιοχή είναι το πιο ελκυστικό σημείο για τους ορνιθολόγους από τη Βουλγαρία και για χιλιάδες τουρίστες από την Ευρώπη. Τα δύο καλύτερα και πιο μοντέρνα τουριστικά κέντρα παρατήρησης των πουλιών είναι κτισμένα ακριβώς εκεί από τον Βουλγαρικό Σύλλογο Προστασίας Πουλιών και την Ομοσπονδία «Πράσινα Βαλκάνια».
Μιλώντας για τον εναλλακτικό τουρισμό δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τον οινοτουρισμό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια τόσο σε παγκόσμια κλίμακα, όσο και στη χώρα. Μετατράπηκε μάλιστα σε βασικό είδος τουρισμού στην περιοχή του Μέλνικ, στη ΝΔ Βουλγαρία και την πεδιάδα της Θράκης.
Το πόρισμα από τις συζητήσεις στο Στρογγυλό τραπέζι ήταν ότι η τουριστική βιομηχανία διαγράφεται σαν πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία της χώρας και είναι ένας από τους λίγους κλάδους, που τα τελευταία χρόνια σημειώνει σταθερή τάση ανάπτυξης. Οι πετυχημένες και μόνιμες προσπάθειες σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου, διατυπωμένου στη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Τουρισμού στη Βουλγαρία έως το 2030 - η χώρα μας να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους πέντε πιο προτιμητέους προορισμούς στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη..
Μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα
Φωτογραφίες: BulFoto