Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Έκλεισε η συμφωνία με δανειστές: Πιθανόν τη Δευτέρα η δόση, εκκρεμότητα τα “κόκκινα” δάνεια

Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos (C) and the President of Eurogroup, Dutch Finance Jeroen Dijsselbloem (R). EPA, OLIVIER HOSLET


Συμφώνησε με τους θεσμούς η κυβέρνηση στα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες και εκταμιεύεται εντός των ημερών η υποδόση των 7,5 δισ. Ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ επήλθε συμφωνία στο θέμα του ΕΚΑΣ, ώστε να μην υποχρεωθούν οι δικαιούχοι να το επιστρέψουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2016. Επίσης έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις για τον ΑΔΜΗΕ και τις μεταβατικές διατάξεις για το νέο ασφαλιστικό. Οι σχετικές τροπολογίες θα έλθουν αύριο προς ψήφιση στη Βουλή.
Το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Τη Δευτέρα η δόση;
Αισιοδοξία ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, εξέφρασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης» επισήμανε, προσθέτοντας πως «υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα».
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης (η πρώτη από το σύνολο των 10,3 δισ. ευρώ) πρέπει να υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από πέντε κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.
Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι στα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς και επισήμανε ότι το θέμα αυτό «ίσως πάει για αργότερα». Μάλιστα, ενδέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεδομένου ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.
Ανοιχτό το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων
Όπως γράφει ο συνάδελφος Θ. Κουκάκης (CNN.gr) για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου εξετάζεται λύση η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αυτή ενδέχεται να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο. Οι θεσμοί θεωρούν πως οι τράπεζες εν πολλοίς δεν κυνηγούσαν τους δανειολήπτες που είχαν δανειστεί με εγγύηση του Δημοσίου και επαναπαύονταν στο ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο αυτές πληρώνονταν.
ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως η πώληση αυτών των δανείων θα θέσει σε εγρήγορση του δανειολήπτες τους. Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση έχει προτείνει από την πώληση σε funds θα εξαιρεθούν δάνεια που δόθηκαν σε σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους.
Για το ΕΚΑΣ το θέμα διευθετήθηκε καθώς αποφασίσθηκε η κατάργησή του να ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2016 αντί την 1η Ιανουαρίου 2016, ώστε να μη ζητηθούν αναδρομικά. Ως αντάλλαγμα όμως η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε το ΕΚΑΣ να σταματήσει να χορηγείται για όλους όχι την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά την 30η Ιουνίου 2019.
Συμφωνία επιτεύχθηκε σε όλα τα ζητήματα του ασφαλιστικού και συγκεκριμένα στις εκπτώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων, όπου οι δανειστές ζητούσαν να έχουν δικαίωμα έκπτωσης μόνο όσοι διαθέτουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ το χρόνο, αλλά και στο θέμα των επαγγελματιών αυτοαπασχολουμένων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και με εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Όσοι εντάσσονται σε αυτή την ομάδα ασφαλισμένων ζητήθηκε από τους θεσμούς να μεταφερθούν από τον ΟΓΑ στον ΟΑΕΕ, με αύξηση των εισφορών κατά 20%.
Στο θέμα της ασφάλισης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος οι δανειστές ζητούσαν αυτή να γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και να μην αναλαμβάνει το κόστος το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούσαν την απόσυρση του άρθρου 31 του νέου νόμου, που προβλέπει ότι σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος το κράτος θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο σύνταξη που θα ισούται τουλάχιστον με το διπλάσιο της εθνικής σύνταξης για την ασφάλιση 20 ετών, δηλαδή 768 ευρώ. Η κυβέρνηση φέρεται να μη δέχθηκε τις αιτιάσεις των δανειστών ουσιαστικά και να τους έπεισε για τη μη κατάργηση της καταβολής σύνταξης αναπηρίας σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή καταβολής της σύνταξης θανάτου στα μέλη της οικογένειας του θανόντος.
Στα ενεργειακά η κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα πως έχει επέλθει συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις για αυτά θα συνεχιστούν και σήμερα. Στο ζήτημα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) οι θεσμοί φέρεται να έχουν ικανοποιηθεί από το εναλλακτικό σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Κατά τις ίδιες πηγές παραμένει ο δημόσιος χαρακτήρας του ΑΔΜΗΕ. «Ο ΑΔΜΗΕ δεν ιδιωτικοποιείται», ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος μετά τη τηλεδιάσκεψη.
Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει το τι θα ισχύσει για το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για δύο χρόνια και στο ύψος που αυτά θα διαμορφωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Από την παρέμβαση αυτή αναμένεται εξοικονόμηση 118 εκατ. ευρώ, την οποία τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM δεν δέχονται να αντικατασταθεί από αμφίβολης εφαρμογής δημοσιονομικά ισοδύναμα, όπως αυτά που πρότεινε ο Πάνος Καμμένος και σχετίζονται με εξοικονομήσεις από κωδικούς εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στη βάση αυτή οι δανειστές θέλουν να ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο το νέο μισθολόγιο για δικαστικούς λειτουργούς, στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά..
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται βροχή τροπολογιών, η οποία θα εκκινήσει από σήμερα τις 10 το πρωί (με την τροπολογία για τις offshore εταιρείες) και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, με τις τροπολογίες που θα οριστικοποιηθούν στις συζητήσεις – τηλεδιασκέψεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων.
Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοικτά πεδία έως την Πέμπτη, καθώς τότε συνεδριάζει στην Βιέννη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ για να αποφασίσει την επαναφορά του waiver, ήτοι τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, http://www.cnn.gr/money/story/34222/kleinoyn-thn-axiologhsh-metathetontas-ekkremotites#ixzz4AJdeuBaN

 http://mignatiou.com/2016/06/eklise-i-simfonia-me-danistes-ektamiefsi-dosis-anichto-to-thema-ton-kokkinon-danion/