Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Τουρκία: Έπεσαν οι μάσκες με την εκπαραθύρωση του Νταβούτογλου!!

Στην Τουρκία ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ανησυχούν για την πορεία της χώρας, πιστεύοντας πως εκτροχιάζεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς και κατευθύνεται προς την εγκαθίδρυση ενός απολυταρχικού συστήματος. Ακόμα και τουρκικές εφημερίδες, όπως η «Χουριέτ»,
χτυπάνε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως ο τελευταίος δεσμός με την δημοκρατία τερματίστηκε όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταργήθηκε από το αξίωμα του Πρωθυπουργού.
«Ο Νταβούτογλου ίσως να μην ήταν ο τέλειος δημοκράτης, καθώς μάλιστα ήταν υποχρεωμένος να εργάζεται κάτω από τη συνεχή πίεση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά τουλάχιστον υπήρχε η ψευδαίσθηση της λειτουργίας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, με την απόδοση δημοκρατικής δικαιοσύνης στις ημέρες του», επισημαίνει η «Ντέιλι Νιους», αγγλική έκδοση της «Χουριέτ».
Στην πραγματικότητα γι’ αυτό τον λόγο καθαιρέθηκε. Ο Πρόεδρος και οι υποστηρικτές του έπαψαν να υποκρίνονται ότι εργάζονται μέσα από το πρίσμα δημοκρατικών διαδικασιών. Όσον αφορά τη νομοθεσία, νέοι νόμοι καταργούν τους προηγούμενους και επιβάλλονται με έναν και μόνο στόχο. Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού.

Η νέα νοοτροπία

Η νέα νοοτροπία που επικρατεί έχει να κάνει με έναν μονόλογο της εξουσίας, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι επιθυμίες και οι διαταγές του Ερντογάν. Απώτερος σκοπός είναι να αλλάξει η εφαρμογή του λεγόμενου «τουρκικού στυλ προεδρικού συστήματος», με την επιβολή ενός ντε φάκτο μονοπωλίου της εξουσίας του Τούρκου Προέδρου. Οι δικαστές επίσης έχουν χάσει τη δύναμή τους με την επιβολή νέων νόμων, που παρακάμπτουν τις δικαστικές αποφάσεις.

Αυτοί οι νόμοι έχουν επιβληθεί χωρίς καν να έχουν υπάρξει οι συνταγματικές αλλαγές, που απαιτούνται για την εγκαθίδρυση ενός προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τη στιγμή που η Τουρκία διαπραγματεύεται την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθεί παράλληλα τη δημιουργία νέας γενιάς πιστών με την ίδρυση θρησκευτικών σχολείων.

Ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα θα αλλάξει. Στον τομέα της ασφάλειας οι αντιδημοκρατικοί νόμοι της Τουρκίας θα αλλάξουν με στόχο την επιβολή ακόμα πιο ολοκληρωτικών νόμων, που θα ελέγχουν τα πάντα στη δημόσια ζωή και θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο τις πολιτικές και τις κοινωνικές ελευθερίες. Αλλά και στην οικονομία ετοιμάζονται νέα μέτρα, που θα ταιριάζουν με το όραμα της Νέας Τουρκίας.

Η «διοικητική οικονομία», όπως την αποκαλούν οι υποστηριχτές του Τούρκου Προέδρου, έχει προσαρμοστεί στο νέο απολυταρχικό πολιτικό σύστημα, που αποσκοπεί στο να ενισχύονται οικονομικά αυτοί που συνεργάζονται απόλυτα με το καθεστώς. Αλλά και αυτός καθαυτός ο ορισμός της δημοκρατίας, αντικαθίσταται από άλλους όρους όπως «εθνική θέληση» και «ιστορική αποστολή». Όλα περιστρέφονται γύρω από το να είναι κανείς μέλος της «κοινότητας», η οποία δημιουργείται από κοινή ιστορία, πίστη, στόχους και αφοσίωση.

Σε κίνδυνο κι η ασφάλεια

Όπως επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα, όλα αυτά που συμβαίνουν, θυμίζουν παρόμοια καθεστώτα σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η βία με τους Κούρδους ακόμα δεν έχει γενικευθεί, αλλά ο φόβος δεν έχει απαλειφθεί. Όμως ορισμένα περιστατικά δημιουργούν πολλές ανησυχίες. Επιθέσεις σε ένα πάρτι στην Κωνσταντινούπολη από εξαγριωμένο πλήθος και η ματαίωση παρέλασης ομοφυλοφίλων, ύστερα από παρέμβαση του Γραφείου του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, μετά από απειλές υπερεθνικιστών ισλαμιστών έχουν χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου στους κοσμικούς της Πόλης.

Σύμφωνα με την «Ντέιλι Νιους», ο κίνδυνος από τα απολυταρχικά καθεστώτα δεν είναι μονάχα η απώλεια όλων των ελευθεριών. Είναι η προοπτική της απώλειας της ασφάλειας. Παρόλο που τέτοια καθεστώτα εγκαθιδρύονται στο όνομα της ασφάλειας και της τάξης, αναπόφευκτα καταλήγουν χάνοντας την έννομη τάξη και την ασφάλεια.
Έπειτα, τέτοια καθεστώτα, όχι μόνο καταστρέφουν το προηγούμενο καθεστώς, τους κανόνες και τους τρόπους που κυβερνούσε, αλλά φτάνουν στο σημείο να εξαφανίσουν όλους τους πολιτικούς θεσμούς. Όταν ένας ανώτερος ηγέτης φτάσει στο σημείο να αντικαταστήσει ολόκληρο το σώμα των θεσμών, ενώ οι δικοί του καταλύουν κάθε έννομη τάξη, η χώρα του δεν μπορεί να προχωρήσει.
Από την ώρα που τέτοια καθεστώτα αποφασίζουν να βασιστούν στις μάζες, κανείς έλεγχος δεν μπορεί να επιβληθεί στο όνομα της τάξης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στο τέλος τέτοιες πρακτικές και τέτοιοι ηγέτες καταλήγουν στο να απολέσουν τον έλεγχο, ενώ στόχος τους ήταν ο ολοκληρωτικός έλεγχος. Γι’ αυτόν τον λόγο τέτοια καθεστώτα κατέληξαν να έχουν τέτοια τραγική τύχη, που δυστυχώς την πληρώνει ο απλός λαός. Γι' αυτό και αυτοί οι νέοι εμπνευστές τέτοιων καταστάσεων είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν με παρόμοιο τρόπο.

www.sigmalive.com