Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Ερντογάν: Μια σχολή στην Γερμανία επιδιώκει “επιχειρήσεις” εναντίον της Τουρκίας

Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during a joint news conference in Nairobi, Kenya. EPA, DAI KUROKAWA


Η απόφαση του Γερμανικού κοινοβουλίου για την γενοκτονία των Αρμενίων “δεν έχει καμιά αξία”, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μια σχολή στην Γερμανία “που επιδιώκει επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας”. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα κινηθεί με θυμό.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους από το Ναϊρόμπι της
Κένυας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πρώτα πρέπει να κάνουν τις αναγκαίες αξιολογήσεις πριν αποφασίσουν για τα βήματα που θα γίνουν εναντίον της Γερμανίας. “Δεν αρμόζει σε μας να κινηθούμε με θυμό και να καταλήξουμε με ζημιές”, ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Γερμανίας, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι είναι νωρίς να συζητηθούν αυτά. Ανέφερε ωστόσο πως είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι κατά την ψηφοφορία, υπήρξε μια ψήφος εναντίον και μία αποχή αλλά και πολλοί που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πέρσι είχαν περάσει 100 χρόνια από τα γεγονότα του 1915, όπως ανέφερε, και διερωτήθηκε γιατί τέτοιο ψήφισμα δεν πέρασε πέρσι και πέρασε φέτος. “Αυτό προκαλεί σκέψεις. Πρέπει να ήρθε από τους `σοφούς` μια τέτοια εντολή και έκαναν το βήμα αυτό. Τώρα είμαι περίεργος μετά από τέτοια απόφαση με τι μούτρα θα αντικρίζουν εμένα και τον Πρωθυπουργό μας οι Γερμανοί διοικούντες”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Υποστήριξε ακόμη ότι στην Γερμανία υπάρχει μια σχολή της οποίας η συμπεριφορά τον τελευταίο καιρό σε κάποια θέματα που αφορούν την Τουρκία “δεν είναι αποδεκτή”. Όπως είπε, αυτή η σχολή επιδιώκει να γίνουν κάποιες επιχειρήσεις εναντίον της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν καλά.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι λίγες μέρες πριν το ψήφισμα είχε συνομιλήσει μαζί της και του είπε ότι τα έκανε ό,τι μπορούσε. “Είμαι 40 χρόνια στην πολιτική. Δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιος δεν μπορεί να πείσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Μακάρι να συμμετείχε και να ψήφιζε και η ίδια”, ανέφερε.
Ερωτηθείς εάν οι σχέσεις της Τουρκίας θα επηρεάσουν και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το επεισόδιο έχει σχέση με την Γερμανία και δεν είναι σωστό να συνδέεται με τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. “Το θέμα της ΕΕ πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά”, κατέληξε.
http://mignatiou.com/2016/06/germaniki-sinomosia-kata-tourkias-vlepi-o-erntogan-sto-psifisma-gia-armeniki-genoktonia/
ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – Κωνσταντινούπολη

 http://mignatiou.com