Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Κορυφώνεται η μάχη στη Βρετανία -Οριακά μπροστά το Brexit!!


(Φωτογραφία: ΑΠΕ/ EPA/ HANNAH MCKAY)
Τα «στρατόπεδα» του Remain και του Leave, ή αλλιώς της παραμονής της και της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κορυφώνουν σήμερα τη «μάχη» για να πείσουν τους ψηφοφόρους, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει το Brexit να προηγείται, κατά μία μονάδα. Συγκεκριμένα, στην έρευνα της εταιρείας Opinium, η άποψη υπέρ της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ συγκεντρώνει το 45%, έναντι 44% που τάσσονται υπέρ της παραμονής.
Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, έδινε την απόλυτη ισοπαλία, με τις δύο πλευρές να συγκεντρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό, από 44%.
Δημοσκόπηση TNS: Μειώθηκε στις δύο μονάδες το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ του Brexit
 
Το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της σε αυτή μειώθηκε στις δύο εκατοστιαίες μονάδες από τις επτά στις οποίες βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας TNS που δημοσιεύθηκε σήμερα, παραμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έρευνα της TNS, το 43% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης, ενώ το 41% υπέρ της παραμονής. Ένα 16% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο ή ότι δεν θα ψηφίσει.
Η δημοσκόπηση αυτή διενεργήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων μέσω Διαδικτύου σε δείγμα 2.320 ενηλίκων από τη 16η ως την 22η Ιουνίου.

Ο Λουκ Τέιλορ, επικεφαλής της διεύθυνσης κοινωνικών και πολιτικών ερευνών της TNS, επισήμανε ότι «πρέπει να σημειωθεί πως στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ το 1995 είχε υπάρξει μια καθυστερημένη μεταστροφή του status quo και το ίδιο θα καταγραφεί εδώ».
«Σαφώς, με μια κούρσα τόσο αμφίρροπη όσο αυτή, το επίπεδο της συμμετοχής μεταξύ των διαφόρων δημογραφικών κατηγοριών θα είναι κρίσιμο» και «θα ορίσει το αποτέλεσμα».
Σε δημοσκόπηση της TNS που είχε δημοσιευθεί την 14η Ιουνίου, το 47% των ψηφοφόρων που είπαν ότι πιθανόν θα ψηφίσουν τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και το 40% υπέρ της παραμονής.
Νωρίτερα σήμερα δημοσκόπηση της εταιρείας Opinium έδωσε στην εκστρατεία υπέρ του Brexit προβάδισμα μιας μονάδας επί της εκστρατείας υπέρ της παραμονής, οδηγώντας σε νέα πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «WhatUKthinks» που εξετάζει συνολικά τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται και δημοσιεύοντας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης ψηφοφορίας, μία ποσοστιαία μονάδα χωρίζει την πρόθεση ψήφου στα δύο στρατόπεδα, με αυτούς που επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ να συγκεντρώνουν το 51%, ενώ όσοι στηρίζουν την έξοδο της χώρας τους συγκεντρώνουν το 49%.


Πηγή: Κορυφώνεται η μάχη στη Βρετανία -Οριακά μπροστά το Brexit | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/273852/koryfonetai-i-mahi-sti-vretania-oriaka-mprosta-brexit#ixzz4CLCZbxgi