Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ HOT SPOTS.ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

1)Εδώ και καιρό είχα επισημάνει με άρθρα αλλά και ομιλίες μου ότι αναμένονται προσεχώς πολλά και βίαια επεισόδια στα hot spots. Τις τελευταίες δύο ημέρες είχαμε πολύ άσχημες εξελίξεις σε Μόρια της Λέσβου καθώς και στο Βαθύ Σάμου.

2)Επειδή δεν υλοποιείται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας οι συγκεκριμένοι άνθρωποι σε αυτές τις πολύ πρόχειρες εγκαταστάσεις είναι σε τραγικά αδιέξοδα και αρχίζουν να συγκρούονται μεταξύ τους. Δεν υπάρχει στο προσκήνιο κάποια σοβαρή σκέψη για το αύριο όλων αυτών των ανθρώπων.

3)Είναι επιεικώς απαράδεκτο να μην έχουνε χωρισθεί όλοι οι αυτοί οι προσφυγομετανάστες. Εννοώ αυτούς που είναι από την Συρία με τους Αφγανοπακιστανούς και ειδικά τους Μαροκινούς που είναι πάρα πολύ ακραίοι.

4)Είναι ζήτημα χρόνου να λάβουνε χώρα τα πολύ χειρότερα, ενώ δεν γνωρίζουμε ποιά θα είναι μέσα στο καλοκαίρι η αντίδραση της Τουρκίας..

5)Και στο παρελθόν είχαμε επεισόδια σε κέντρα κράτησης, πχ σε Αμυγδαλέζα-Φυλάκιο Έβρου -Ροδόπη , αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό και ένταση. Δεν μπορεί σε HOT SPOT νησιού που είναι για 300 άτομα να διαμένουν σήμερα 920!!Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.

6)Δεν υπάρχει σχεδιασμός για την διαχείρηση τέτοιων ακραίων καταστάσεων.Δεν έχει γίνει σχεδιασμένη από νωρίτερα αποσυμφόρηση αυτών των περιοχών καθώς και διαχείρηση ανθρώπινων υπάρξεων σε πολύ πιεστικό περιβάλλον. άρα τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Και προσοχή γιατί περνάμε σε καλοκαιρινούς μήνες και υπάρχει και η γνωστή ΕΠΟΧΙΑΚΉ ασύμμετρη απειλή των πυρκαγιών.