Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2016

Νεκρός ο οπλαρχηγός των SDF Αμπού Λαϊλά – Θρηνούν Κούρδοι και Άραβες δημοκρατικοί

Νεκρός ο οπλαρχηγός των SDF Αμπού Λαϊλά – Θρηνούν Κούρδοι και Άραβες δημοκρατικοί
Την τελευταία του πνοή άφησε την Κυριακή σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας του ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ, ο ήρωας πολέμαρχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Αμπού Λαϊλά.
Ο Αμπού Λαϊλά τραυματίστηκε σοβαρά την Παρασκευή. Μια σφαίρα του σφηνώθηκε στο κεφάλι σε μάχη με τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε μέτωπο δυτικά του Ευφράτη, προς την πόλη Μανμπίτζ της βορειοδυτικής Συρίας.

Τραυματισμένος ο Αμπού Λαϊλά μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Ερμπίλ, αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον σώσουν.
Η τζιχαντιστική σφαίρα που είχε σφηνωθεί στο κρανίο του ήταν αδύνατο να αφαιρεθεί.
Ο Αμπού Λαϊλά ήταν ο οπλαρχηγός της ένοπλης οργάνωσης «Τάγμα του Ήλιου του Βορρά».
Αν και ο ίδιος κουρδικής καταγωγής, είχε καταφέρει να συστήσει μια από τις ελάχιστες πολυεθνικές οργανώσεις της Συρίας συγκεντρώνοντας υπό τις διαταγές του Κούρδους, Άραβες και Τουρκμένους δημοκρατικούς μαχητές.
Το «Τάγμα του Ήλιου» είναι βασική συνιστώσα της αραβικής ένοπλης δημοκρατικής οργάνωσης Τζαΐς Αλ Θουγάρ (Στρατός Επαναστατών), που τον Οκτώβριο του 2015 διασπάστηκε και επίσημα από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και προσχώρησε στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συμμαχώντας με τους Κούρδους σοσιαλιστές αντάρτες του YPG/YPJ.
Ο Αμπού Λαϊλά, με καταγωγή από χωριό έξω από την Κόμπανι, ήταν μεταξύ των υπερασπιστών της μαρτυρικής πόλης κατά την τετράμηνη πολιορκία της από το Ισλαμικό Κράτος (Σεπτέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2015).
Το θάρρος του στις μάχες ενέπνεε τους συντρόφους του και σκόρπιζε τον τρόμο στους εχθρούς του. Ο ίδιος, ως χαρισματικός ηγέτης, ήταν ένας ζωντανός θρύλος μεταξύ των Κούρδων και Αράβων δημοκρατικών. Να σημειωθεί ότι είχε τραυματιστεί πολλές φορές πολεμώντας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Ο θάνατός του έχει βυθίσει στο πένθος το Twitter. Η κουρδική διοίκηση των SDF για να τιμήσει τον νεκρό πολέμαρχο, ονόμασε την σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείριση δυτικά του Ευφράτη, για την απελευθέρωση της Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος, σε «Εκστρατεία Μάρτυρα Φαΐζάλ Αμπού Λαϊλά».
 tribune.gr