Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Πόρισμα "χαστούκι"για τον Μπλέρ και όσους οργάνωσαν ένν πόλεμο που συνεχίζεται 13 χρόνια

- Το πόρισμα καταπέτλτης, αποκαλύπτει αυτό που όλοι ξέραμε.
- Ότι  όλα τα "άλλοθι", ήταν στημένα, ότι όλες οι δικαιολογίες ήταν κατασκευασμένες, ότι ένα πόλεμος που έχει καταστρέψει και συνεχίζει να καταστρέφει μια περιοχή, έγινε για λόγους που δεν είχαν καμία σχέση με όσα μας έλεγαν ο Τόνι Μπλέρ και ο Τ.Μπούς.
- Χιλιάδες ζωές χάθηκαν και συνεχίζουν να χάνονται, μια ακόμα μεγαλύτερη περιοχή αποσταθεροποιήθηκε, προετοιμάστηκε το έδαφος για την εμφάνιση του Ισλαμικού κράτους, εκατομμύρια άνθρωποι ακολούθησαν το δρόμο της προσφυγιάς, το  αίμα κυλάει χωρίς τελειωμό.
- Η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ στο  Ηνωμένο Βασιλειο, ήταν το αντιπολεμικό συλλαλητήριο κατά του Τόνι Μπλέρ το Σεπτέμβριο του 2002. Και όμως ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει υπερήφανος για όλα αυτά, γιατί .. "ο πόλεμος έφερε την ασφάλεια σε εκείνες τις περιοχές"!!!

 Ο πόλεμος θεωρητικά τελείωσε, όμως ουδέποτε, από το 2003 και ένθεν, η ειρήνη επανήλθε. Η τελευταία αιματηρή επίθεση που συγκλόνισε την ιρακινή πρωτεύουσα ήταν την περασμένη Κυριακή με 240 νεκρούς.

"Ήταν η πιο δύσκολη, η πιο μνημειώδης και οδυνηρή απόφαση που πήρα στα δέκα χρόνια ως Πρωθυπουργός." 
Για αυτή την απόφαση αναλαμβάνω πλήρη ευθύνη… Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας αποδείχθηκαν λανθασμένες. Ο αντίκτυπος του πολέμου αποδείχθηκε πιο εχθρικός, παρατεταμένος και αιματηρός από όσο ποτέ φανταστήκαμε. Ο συνασπισμός έκανε σχέδια στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων στο έδαφος και συνάντησε άλλα και ένα έθνος που θέλαμε να δούμε απελευθερωμένο και ασφαλές από την κακία του Σαντάμ έγινε αντίθετα θύμα τρομοκρατίας στη βάση εσωτερικών διαχωρισμών»,
 παραδέχθηκε ο κ. Μπλερ.

Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι πήρε την απόφαση επειδή πίστευε ότι ήταν η σωστή και ότι η αδράνεια έναντι του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν θα ήταν χειρότερη για τη Βρετανία μακροπρόθεσμα.

Σημείωσε ότι προσπάθησε να πείσει τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να ακολουθήσει όλες τις διπλωματικές οδούς μέσω των Ηνωμένων Εθνών πριν από τη στρατιωτική επέμβαση, κάτι που μέχρι ένα βαθμό πέτυχε, αλλά τελικά ήρθε η στιγμή που ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν άφησε άλλα περιθώρια καθυστέρησης της στρατιωτικής δράσης αρνούμενος να συνεργαστεί.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους πήρε την απόφαση συμμετοχής της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ έκανε μία συνοπτική αναδρομή στις ενέργειες του Σαντάμ Χουσεΐν εναντίον Ιρακινών υπηκόων και άλλων πριν από το 2003 που παραβίαζαν το διεθνές δίκαιο.

Επίσης στάθηκε στο διεθνές περιβάλλον της περιόδου, με τους φόβους για τρομοκρατικά χτυπήματα στη Βρετανία και αλλού στον απόηχο των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους το 2001. Όπως είπε, υπήρχαν αποδείξεις ότι η Αλ Κάιντα θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα όπλα μαζικής καταστροφής που θεωρείτο «από όλες τις μεγάλες υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας» ότι είχε στην κατοχή του το ιρακινό καθεστώς.

Παραδέχθηκε εξάλλου ότι θα ήταν καλύτερο αν η νομική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα υπέρ της εισβολής είχε παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως είπε συμπερασματικά, αποδέχεται τις επικρίσεις της έκθεσης Τσίλκοτ, έστω και αν δε συμφωνεί πλήρως με αυτές.

«Καταπέλτης» για Μπλερ το πόρισμα
Η Βρετανία εισέβαλε στο Ιράκ πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης Σίλκοτ που δίνεται αυτή την ώρα στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο της επιτροπής σερ Τζον Σίλκοτ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, δήλωσε ο σερ Τζον Τσίλκοτ πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ. Στην επιτροπή κατέθεσαν 150 μάρτυρες και αναλύθηκαν 150.000 έγγραφα.

Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ παρουσίασε τα στοιχεία των υπηρεσιών Πληροφοριών για την κατοχή Οπλων Μαζικής Καταστροφής από το Ιράκ με «αδικαιολόγητη βεβαιότητα», δήλωσε ο σερ Τζον Σίλκοτ παρουσιάζοντας την έκθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο ο βρετανός πρωθυπουργός είχε γράψει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους: «Μαζί σου, οτιδήποτε».

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής

Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα».

 «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που είναι καταπέλτης για τον Τόνι Μπλερ.

Στην συνέχεια, ο Τόνι Μπλερ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θα αναλάβω πλήρως την ευθύνη για οποιαδήποτε λάθη, χωρίς εξαίρεση ή δικαιολογία.
 Ταυτόχρονα θα πω για ποιόν λόγο πιστεύω ότι ήταν καλύτερο να διώξουμε τον Σαντάμ Χουσείν και για δεν πιστεύω πως αυτό προκάλεσε την τρομοκρατία που βλέπουμε σήμερα είτε στη Μέση Ανατολή είτε αλλού στον κόσμο.

Πάνω απ’ όλα θα αποτίσω φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Θα εκφράσω την λύπη μου για τις απώλειες ζωών και την θλίψη που προκλήθηκε στις οικογένειες και θα καθορίσω τα μαθήματα που κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρουν οι μελλοντικοί ηγέτες από την εμπειρία μου».

Κάμερον: Δεν υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια να εξαπατηθεί ο κόσμος


Σύμφωνα με τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ο σερ Τσίλκοτ δεν εκφράζει την άποψη για το αν ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν νομιμοποιημένος ή όχι, αλλά οι συνθήκες υπό τις οποίες αξιολογήθηκε η νομιμότητά του δεν είναι ικανοποιητικές.

Υποστηρίζει επίσης πως οι διπλωματικές επιλογές δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί.

Ακόμα, υποστηρίζει πως ο Τόνι Μπλερ έστειλε σημειώσεις στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους στις οποίες έλεγε πως δεν συμφωνούσε με τους συναδέλφους του. Δεν υπήρξε σκόπιμη προσπάθεια να εξαπατηθεί ο κόσμος.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζον Τσίλκοτ, αναφέρει πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν παρείχε τον κατάλληλο εξοπλισμό, λέει ο Ντέιβιντ Κάμερον. Στο ίδιο σημείο ανέφερε πως το υπουργείο άμυνας άργησε να απαντήσει στην απειλή με αυτοσχέδιους μηχανισμούς της αντίπαλης πλευράς και πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να επανεκτιμήσει την κατάσταση αλλά δεν το έκανε.

Επίσης, η έκθεση Σίλκοτ, σύμφωνα με τον Κάμερον επικεντρώνεται στην απόσυρση τελικά των δυνάμεων από το Ιράκ και πως κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο αν θα επηρέαζε τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ.

Για παραπλάνηση της Βουλής έκανε λόγο ο Κόρμπιν


Η εισβολή και κατοχή του Ιράκ το 2003 ήταν «καταστροφή», είπε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, αντιδρώντας στη δημοσιοποίηση των πορισμάτων της επταετούς έρευνας υπό τον σερ Τζον Τσίλκοτ για τις συνθήκες εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

«Τώρα γνωρίζουμε ότι η Βουλή των Κοινοτήτων παραπλανήθηκε στην πορεία προς τον πόλεμο του Ιράκ και πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει 13 χρόνια μετά», είπε ο κ. Κόρμπιν αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως το σώμα χρειάζεται να εξετάσει κάποιου είδους κυρώσεις σε βάρος του τότε Πρωθυπουργού και ηγέτη των Εργατικών Τόνι Μπλερ.

Σε δική τους συνέντευξη Τύπου οι συγγενείς των 179 Βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ χαρακτήρισαν τον κ. Μπλερ ως τον «χειρότερο τρομοκράτη του κόσμου» και επιφυλάχθηκαν για όποιες νομικές κινήσεις εναντίον εκείνων στους οποίους η έκθεση Τσίλκοτ επιρρίπτει ευθύνη για τη μη επαρκώς δικαιολογημένη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Παρουσιάζοντας τα πορίσματα της επταετούς έρευνάς του ο σερ Τζον Τσίλκοτ σημείωσε ότι «η Βρετανία επέλεξε να εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ πριν εξαντληθούν οι επιλογές για ειρηνικό αφοπλισμό του καθεστώτος – η στρατιωτική δράση εκείνη τη στιγμή δεν ήταν η έσχατη επιλογή».

Πρόσθεσε ότι η σοβαρότητα της απειλής που αποτελούσε το Ιράκ, ιδίως ως προς τη δυνατότητα άμεσης χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, παρουσιάστηκε από τον τότε Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ «με βεβαιότητα που δεν ήταν δικαιολογημένη». Ταυτόχρονα, οι συνέπειες της εισβολής «υποτιμήθηκαν», ενώ ήταν «εντελώς ανεπαρκής» ο σχεδιασμός για τη μετά-Σαντάμ εποχή.
 http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2016/07/13.html