Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ /ΣΗΜΕΡΙΝΗ/ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΕΝΝΥ ΚΡΟΝΤΗΡΑ.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΕΝΝΥ ΚΡΟΝΤΗΡΑ.1)Πόσο διαφορετική ήταν αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος από τα προηγούμενα στην Τουρκία;

Πρώτα από όλα ήταν το πρώτο αποτυχημένο πραξικόπημα στην γειτονική χώρα , και οι πρωτεργάτες του δεν είχαν μελετήσει καθόλου καλά δύο πολύ σημαντικά βιβλία που έχουνε γραφεί σχετικά «με το πώς θα πρέπει να οργανώσεις και εκτελέσεις ένα πραξικόπημα».Ήταν  παρά την υπολογίσιμη αναμφίβολα συμμετοχή επικεντρωμένο στην Αεροπορία ( η όποια έχει υποστεί πολλές διαχρονικές διώξεις από τον Ερντογκάν), ενώ για πρώτη φορά συγκριτικά με το παρελθόν (1960-1971-1980 αλλά και στην ειδικής φύσης παρέμβαση κατά του πρώην Ισλαμιστή Πρωθυπουργού Ερμπακάν) το 1997, δεν συμμετείχαν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων.(κάτι που στο παρελθόν είδαμε με τους στρατηγούς Γκιουρσέλ-Εβρέν-Καρανταγί). Δεν υπήρξε αυτή την φορά μια συνδεσμολογία από τους ανώτατους αξιωματικούς μέχρι την βάση συγκεκριμένων δυνάμεων. Αυτό σημαίνει πολλά και διαχρονικά έχει και θα έχει επιπτώσεις στην συνοχή του Τουρκικού στρατού. Έγιναν πολλά λάθη. Οι πραξικοπηματίες δεν έκαναν διαχείριση του πλήθους μέσω ψυχολογικών επιχειρήσεων, άφησαν ανοικτά τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, ενήργησαν σε λάθος χρονική στιγμή (έπρεπε τα χαράματα για να αιφνιδιάσουν), ενώ εμφανίστηκε να κάνει πίσω και να τα γυρίζει με τον Ερντογκάν ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς στην Κων/πολη Στρατηγός Ντουντάρ. Πάντως εξέπληξε και η αντίδραση των Ερντογκανικών και σκληρών Μουσουλμανικών πυρήνων  σε αυτό το πραξικόπημα. Στα προηγούμενα ο λαός ήταν ανεκτικός και πάντοτε θεωρούσε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως βασικό θεματοφύλακα της κρατικής υπόστασης. Για αυτό και επισημαίνω ότι η αποτυχία του πρώτου πραξικοπήματος στην Τουρκία θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις, ενώ προσωπικά –παρά την αποτυχία0δεν αποκλείω την εκδήλωση δευτέρου πραξικοπήματος, όσο ο Ερντογκάν θα βαθαίνει την καθημερινή επέμβαση και διείσδυση σε όλους τους τομείς της καθημερινής ζωής στην χώρα του.


2)Τι έδειξε ο Ερντογκάν απέναντι στο πραξικόπημα;

Ο Ερντογκάν είναι σκληρή πολιτική και εγωπαθής προσωπικότητα με έντονες δικτατορικές ή τουλάχιστον αυταρχικές τάσεις. Προφανώς γνωρίζει ότι βασικοί παράγοντες του κοσμικού κράτους είναι και θα είναι εναντίον του. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν ήταν το Δίκτυο Γκιουλέν άμεσα εμπλεκόμενο γιατί αν ήταν θα είχαν αντιδράσει και πολλοί άλλοι παράγοντες .Ασφαλώς όπως διαμορφώνονται τα πράγματα με ανησυχεί ακόμα πιο πολύ η αντιδημοκρατική συμπεριφορά του, γιατί παρατηρώ και το επισημαίνω τάσεις και συμπεριφορές ολοκληρωτισμού με στοιχεία Χιτλερισμού και Σταλινισμού σε Τουρκική έκδοση. Λογικά στην αρχή ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε σε δεινή θέση, αλλά έδειξε στοιχεία σχετικά ψύχραιμης στροφής και αναθάρρησης μόλις είδε ότι πέρασε το μήνυμα του στους δρόμους από την έντονη παρουσία της βάσης του  (λόγω της δυναμικής χρήσης των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και θρησκευτικών κύκλων ).Η όλη συμπεριφορά του από τα μηνύματα που έστειλε από το διεθνές Αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ και μετά δείχνουν περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του, προβληματική συμπεριφορά προς το εξωτερικό και στοιχεία που θα πρέπει να ανησυχήσουν την διεθνή κοινότητα.

3) Πως κινήθηκαν άλλα πραξικοπήματα στην ιστορία της Τουρκίας ;

Η  ιστορία της Τουρκίας από τους νεότουρκους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα χαρακτηρίζεται από στρατιωτικά κινήματα και περιόδους σχετικής πολιτικής ελευθερίας και δικού της στυλ δημοκρατίας. Μπορεί ο Κεμάλ να ήταν ο κύριος εισηγητής και εκφραστής του κοσμικού κράτους αλλά η θρησκεία στην γειτονική χώρα είναι ισχυρός παράγοντας και με σημαντική επιρροή από το 1995 και μετά στην καθημερινότητα. Τα πραξικοπήματα μέχρι το τελευταίο επέτυχαν γιατί ο λαός δεν αντιδρούσε και οι στρατιωτικοί είχαν το αλάνθαστο. Ειδικά το πραξικόπημα του 1960 έστειλε στο απόσπασμα τον τότε Πρωθυπουργό  Μεντερές και τους υπουργούς του. Το πραξικόπημα του Έβρεν το 1980 προσπάθησε να βάλει ένα τέλος στις καθημερινές δολοφονίες και βίαιες ενέργειες(ενώ βρισκόμασταν σε Ψυχρό Πόλεμο) , ενώ  χρησιμοποίησε πολύ σκληρά μέτρα και μεθόδους. Οι κυβερνήσεις Όζαλ-Ετσεβίτ-Ντεμιρέλ-Γιλμάζ-Τσιλέρ κα δεν έδωσαν λύσεις στα τεράστια προβλήματα της χώρας ενό διογκώθηκε η διαφθορά και πολλά άλλα. Η κυβέρνηση του πολιτικού μέντορα του Ερντογκαν , του πρώην πρωθυπουργού Ν. Ερμπακάν τελείωσε με το “ειδικής φύσης  κίνημα του 1997”. Eκτοτε   η ισχυρή Ισλαμική  προσωπικότητα του Ερντογκάν κυριάρχησε και κυριαρχεί. Επικρατεί σε διαδοχικές εκλογές. Εκλέγεται πρόεδρος με 53%. Ελέγχει την καθημερινή ζωή της Τουρκίας και το κόμμα του κερδίζει 4 εκλογικές αναμετρήσεις . Έρχεται σε αντιπαραθέσεις με όλους και ειδικά με την Δύση, Ρωσία, Ισραήλ κα. Η ιστορία της Τουρκιάς είναι βαμμένη με αίμα, και δεν έχουμε ακόμα δει την τελική πράξη του Ερντογκανισμού και της Ισλαμικής απολυταρχίας. Αυτό με ανησυχεί πολύ. Και ας μην αποκλείουμε νέα δραματικά κεφάλαια να είμαι μπροστά μας στην Τουρκία με απρόβλεπτες επιπτώσεις και μέσα στα προσεχή 1-2 χρόνια ένα νέο πραξικόπημα ή εκδηλώσεις έντονης πολιτικής βίας.  

4) Σε τι πλαίσιο κινείται  η αντιπαράθεση Ισλαμικών και κοσμικών κύκλων.;

Η αποτυχία του πραξικοπήματος κατά την γνώμη μου δεν αποκλείει νέα απόπειρα. Ασφαλώς όχι αύριο, αλλά σε εύθετο χρονικό διάστημα. Παρά το πογκρόμ και τις πρωτοφανείς για χώρα του ΝΑΤΟ διώξεις εναντίον Εκπαιδευτικών-Δικαστών –Σωμάτων Ασφαλείας-Ενόπλων Δυνάμεων, πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση του απέναντι σε εσωτερικά και εξωτερικά ζητήματα. Το Ισλάμ επί Ερντογκάν απέκτησε πάρα πολλή μεγάλη ώθηση από το 2002, αλλά υπάρχει ανησυχία για στροφή σε άλλους δρόμους…κάτι που το Κεμαλικό σύστημα σίγουρα(όσο αντέχει ακόμα ) θα αντιδράσει. Επιπλέον και το Δίκτυο Γκιουλέν παρά τα χτυπήματα που έχει δεχθεί από τις επιλογές του Τούρκου Προέδρου θα συνδράμει στην τελική προσπάθεια κατά του Έρντογκάν. Δε νομίζω ότι έχουμε φθάσει στην τελική μάχη, στον εσωτερικό Αρμαγεδδώνα στην Τουρκία. Ήδη  υπάρχουν πολλά εκδικητικά στοιχεία που ωθούν προς τα εκεί. Μια στροφή του Ερντογκάν μακριά από το ΝΑΤΟ , και πιο κοντά σε Ισλαμικά κράτη ή την Ρωσία θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό. Όλοι θα προετοιμάζονται για την επόμενη αναμέτρηση…Πάντως δεν μπορώ να αποκλείσω μια Πακιστανοποίηση της πολιτικής ζωής στην Τουρκία και ανησυχώ από τυχόν στράτευση του Ερντογκάν με ακραίες Ισλαμικές ομάδες…Αναμένω τα προσεχή του βήματα έναντι Ισλαμικών οργανώσεων στην Συρία και ευρύτερα.

5)Πως διαμορφώνεται το Κουρδικό ζήτημα ;

Προφανώς στις ώρες του πραξικοπήματος η Κουρδική αντίσταση δεν προέβη σε κάποια δυναμική ενέργεια. Εκτιμώ για λόγους αναμονής, φοβικών συνδρόμων, ως και παρακολούθησης των εξελίξεων , δηλαδή ποια κατεύθυνση θα πάρουν. Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση όπως έκαναν και τα άλλα πολιτικά κόμματα το HDP υποστήριξε τον Ερντογκάν. Οι Κούρδοι είναι σε στάση αναμονής και θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους, βάσει των θέσεων Ερντογκάν σε Συρία και  εσωτερικό της χώρας. Όσο η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ  δεν υπάρχει περίπτωση διάσπασης της χώρας. Αν κινηθεί μελλοντικά προς άλλες κατευθύνσεις δεν αποκλείεται η επιτάχυνση διαλυτικών και αποσυνθετικών τάσεων και συνεπώς  η σύσταση Κουρδικού κράτους. Ο Ερντογκάν μετά το πραξικόπημα θα εκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί στα τρις Κουρδικά καντόνια της βόρειας Συρίας καθώς και σε ποια φάση θα βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις του. Και οι Κούρδοι από κοντά παρακολουθούν τις επόμενες κινήσεις του. Πέραν του πολιτικού πλαισίου είναι σημαντικό να περιμένουμε την εκ μέρους της Άγκυρας επανεκτίμηση της στρατιωτικής κατάστασης με τους Κούρδους.

6)Ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο Ερντογκάν όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ;

Εδώ επίσης θέλει πολλή μεγάλη προσοχή. Σε περίπτωση που προχωρήσει σε πολύ σκληρά μέτρα οι Τούρκοι , είναι λογικό η Ευρώπη να αντιδράσει . Συνεπώς ο Ερντογκάν έχει το χαρτί της Συμφωνίας για το Μεταναστευτικό. Αν κινηθεί σε συγκρουσιακή τάση με τους Ευρωπαίους δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ νέου η διάχυση των προσφυγικών ροών με βαριές επιπτώσεις για την χώρα μας. Δεδομένων των κλειστών βόρειων διαδρόμων η κατάσταση θα μπορούσε εκ νέου να γίνει ανεξέλεγκτη στο εσωτερικό της χώρας μας . Ασφαλής πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει. Όμως οι δηλώσεις γνωστών Ευρωπαίων όπως του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ή ακόμα και του Νορβηγού  ΓΓ/ΝΑΤΟ  ή και των Αμερικανών που ζητάνε σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις ανθρώπινες ελευθερίες κλπ από τον Ερντογκάν , δείχνουν τάσεις αντιπαραθέσεων. Η περίπτωση των προσφυγικών ροών και μεταναστευτικών κινήσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εσωτερική ασφάλεια της Ελλάδος και της Ευρώπης. Άρα μια τέτοια υποτροπή θα τροφοδοτήσει πολυδιάστατες κόντρες με την Άγκυρα και ενδέχεται να έχει πολύ σοβαρά αποτελέσματα και λόγω της μετακίνησης τζιχαντιστών , ακραίων κύκλων κα.  

7)Πόσο θα επηρεάσει την Ελλάδα η «επόμενη ημέρα» του αποτυχημένου πραξικοπήματος ;

Εκτιμώ ότι από το βράδυ του πραξικοπήματος που απέτυχε θα γνωρίσουμε μία άλλη Τουρκία. Η χώρα, το πολιτικό της σύστημα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας κα  είναι βαθιά πληγωμένες και αιμορραγούν και θα αιμορραγούν. Ο Έρντογκάν και η κυβέρνηση του θα κινηθούν αυταρχικά. Έχουνε πολλά μέτωπα ανοικτά. Και με την χώρα μας . Σε Αιγαίο, μεταναστευτικό κα. Ενώ το Κυπριακό είναι σε  αμφιλεγόμενη και ομιχλώδη κατάσταση για πολλοστή φορά. Η στάση Ερντογκάν και οι κυοφορούμενες αλλαγές στις Ένοπλες δυνάμεις θα έχουνε συνεχείς επιπτώσεις στην χώρα μας που στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου θα έχουμε αστάθεια, εσωτερικές κρίσεις, τάσεις υπερσουλτανοποίησης του Σουλτάνου, ενό την ίδια στιγμή η πατρίδα μας για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν είναι σε καλή κατάσταση…Σε πρώτη φάση/άμεσα  δεν βλέπω πρόκληση κρίσης με την χώρα μας. Αν  στο εσωτερικό της Τουρκίας τα πράγματα είναι σε συνεχή χειροτέρευση , τότε δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η εξωτερίκευση των εσωτερικών της ζητημάτων. Γενικά δεν είμαι αισιόδοξος. Θα έχουμε μέσα στην προσεχή διετία κρίσεις στις σχέσεις μας και τα όσα λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία οι πολιτικοί μας τα εκλαμβάνουν επιπόλαια. Δεν αναλύουμε διεξοδικά τις εξελίξεις και με την απόπειρα του πραξικοπήματος αιφνιδιαστήκαμε. Επίσης δεν έχουμε καλές πληροφορίες από «βαθιά λαρύγγια», για να έχουμε εκτιμήσεις καλύτερου περιεχομένου.

Το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών που ήρθαν με το ελικόπτερο τους στην Αλεξανδρούπολη και ζητούνε άσυλο, θα πρέπει να το δούμε ανθρωπιστικά και λαμβάνοντας υπόψη την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Είναι προς την σωστή κατεύθυνση να το εντάξουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκό-Νατοϊκό  ως και ενημερωτικό στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Δεν αποκλείω ορισμένες Σκανδιναβικές  χώρες με τεράστια εμπειρία σε ζητήματα ανθρωπιστικά και ασύλου να μπορούνε να συνδράμουν…Πάντως δεν πρέπει να τους εκδώσουμε γιατί θα υποστούν πάρα πολλά….και η Τουρκλια είναι γνωστή διαχρονικά για express του μεσονυκτίου. Πάντως διακρίνω φοβικά σύνδρομα και σε αυτό το θέμα από την Αθήνα , ενώ μέσω διαφόρων καναλιών οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι μας έχουνε στείλει μηνύματα να μην ενδώσουμε σε Τουρκικές πιέσεις…