Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Συγκρούσεις σε Άγκυρα και Πόλη: Άρματα και ελικόπτερα έβαλλαν κατά οπαδών του Ερντογάν

Turkish soldiers and riot police wait each other at Taksim Square in Istanbul, Turkey, 15 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control. EPA/TOLGA BOZOGLUTurkish soldiers and riot police wait each other at Taksim Square in Istanbul,


Τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ ενάντια στο αρχηγείο της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) στην Άγκυρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Άρματα μάχης περικύκλωσαν πριν από λίγο το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Πυρά ακούστηκαν σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγο στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο ανταποκριτή του στην πόλη.
Απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της λαϊκής βούλησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για κίνηση που στηρίζουν οι κύκλοι του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν.
Ο Ερντογάν στη δήλωση που έκανε πριν από λίγο, τόνισε ότι την απόπειρα πραγματοποίησε μια μειοψηφία εντός των ενόπλων δυνάμεων.
Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια δείχνουν εικόνες από διάφορα σημεία της χώρας όπου έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος και να φωνάζει συνθήματα υπέρ της κυβέρνησης.
Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορά το εξής: Εάν οι στρατιώτες και τα τανκς που όπως δείχνουν τα κανάλια, βρίσκονται σε αρκετά σημεία της Κωνσταντινούπολης, εκτελούν διαταγές των πραξικοπηματιών, τότε δεν πρόκειται για μειοψηφία, αφού οι δυνάμεις που εμφανίζονται είναι πολλές.
Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά την ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης. Μετά τη μετάδοση της ανακοίνωσης, τα κανάλια δεν εκπέμπουν.
Το τρίτο ερώτημα αφορά το γιατί οι πραξικοπηματίες κατέλαβαν την κρατική τηλεόραση και δεν έπραξαν το ίδιο και με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Το τέταρτο ερώτημα αφορά το γιατί μέχρι στιγμής δεν βγήκε κάποιος στρατιωτικός να ανακοινώσει τα περί πραξικοπήματος και έχουμε απλώς μία ανακοίνωση που διαβάστηκε στα κρατικά κανάλια από μια όμορφη παρουσιάστρια.
Τέλος τα κανάλια μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες για πυροβολισμούς και συγκρούσεις, αλλά προς το παρόν δεν έχει μεταδοθεί καμία σχετική εικόνα.
Α. Αμπατζής, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία