Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

Τα ίδια και τα αυτά από τον Ομπάμα: Ναι στην ουσιαστική ελάφρυνση και στις μεταρρυθμίσεις

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (Α) σε συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της Σύνοδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, Andrea BonettiΟ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (Α) σε συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της Σύνοδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία, το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016.


Την αμερικανική υποστήριξη για την ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε ταυτόχρονα από τον Ελληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που χαρακτήρισε σημαντικές.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου:
«Ο Πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, Πολωνία. Ο Πρόεδρος αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Ενθάρρυνε επίσης την Ελλάδα να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
Ο Πρόεδρος επαίνεσε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία για τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και ενθάρρυνε μία μακροπρόθεσμη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τέλος, ο Πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει την υποστήριξή της για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την Κύπρο και τόνισε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή ευημερία και ασφάλεια».
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία.
Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού.
Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.
Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
http://mignatiou.com/2016/07/o-alexis-sinantithike-me-ton-barak-sinomilia-gia-ta-themata-pou-endiaferoun-tin-ellada/