Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Ο υπαρχηγός των Ιρανών Φρουρών απείλησε Κουρδιστάν και Ισραήλ με καταστροφή

Ο υπαρχηγός των Ιρανών Φρουρών απείλησε Κουρδιστάν και Ισραήλ με καταστροφή
Ανώτατος Ιρανός στρατιωτικός απείλησε το ιρακινό Κουρδιστάν και το Ισραήλ με απόλυτη καταστροφή, μεταδίδει το κουρδικό BasNews, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οποιοσδήποτε απειλεί το Ιράν θα καταστραφεί».
Αφού το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα Ιράν (KDPI) ξανάρχισε τον Μάιο του 2016 το κουρδικό αντάρτικο στο έδαφος του Ιράν, η Τεχεράνη πραγματοποίησε πολλούς βομβαρδισμούς σε παραμεθόριες περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν, ισχυριζόμενη ότι είχε ως στόχους τους Κούρδους Πεσμεργκά του Ιράν.

Οι Κούρδοι Πεσμεργκά του KDPI στο Ιράν όπως και οι Κούρδοι Γκερίλας του PKK στη Τουρκία, έχουν βάσεις στο έδαφος του ιρακινού Κουρδιστάν. Τουρκία και Ιράν βομβαρδίζουν αυτές τις βάσεις.
Σε πρόσφατη ομιλία του στην Τεχεράνη, ο Χοσεΐν Σαλαμί, δεύτερος στην ιεραρχία των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC), ισχυρίστηκε ότι οι ιρανικές δυνάμεις έχουν απομονώσει τις [ένοπλες] δραστηριότητες ορισμένων οργανώσεων της αντιπολίτευσης στο βορειοδυτικό Ιράν [ιρανοκρατούμενο ανατολικό Κουρδιστάν] και η Τεχεράνη «προειδοποιεί τους πολιτικούς αξιωματούχους στο βόρειο Ιράκ να παραμείνουν αφοσιωμένοι στις ευθύνες τους».
Ο Ιρανός υπαρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στην ίδια φορτισμένη ομιλία του που απείλησε και το Ισραήλ [δείτε εδώ] τόνισε ότι «το Ιράν θα καταστρέψει οποιοδήποτε κέντρο το απειλεί».
Οι Κούρδοι αντάρτες στο έδαφος του Ιράν ξεκίνησαν πάλι τον ένοπλο αγώνα εξαιτίας της καταπίεσης και των διακρίσεων που υφίστανται οι Κούρδοι από το ισλαμιστικό περσικό καθεστώς.

Ποια η σχέση Κούρδων και Περσών

Οι Κούρδοι είναι οι αρχαίοι Μηδοί και είναι ιρανικό έθνος, συγγενείς των Περσών.
Ωστόσο, αν και πρωτοξάδελφα με τους Πέρσες (Ιρανούς), οι Κούρδοι έχουν διαμορφώσει από την αρχαιότητα ξεχωριστή εθνική συνείδηση (για αυτό και από την ιστορία τους ξέρουμε ως «Μηδούς και Πέρσες», και όχι ως ένα έθνος), πράγμα που τους ωθεί να διεκδικούν και στο Ιράν την ελευθερία τους.
Οι Κούρδοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού του Ιράν των σχεδόν 80.000.000 κατοίκων.
Το Ιράν, η Περσία δηλαδή, είναι μια πολυεθνική χώρα.
Οι Πέρσες αποτελούν το 61% του πληθυσμού του Ιράν, ενώ τα περσικά ως μητρική γλώσσα τα δηλώνει το 53% του πληθυσμού, λιγότεροι κατά 8% από όσοι Ιρανοί δηλώνουν και εθνικά Πέρσες.

 www.tribune.gr/world/