Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

Αμερικανός αντιπτέραρχος στο Ιντσιρλίκ μετά το πραξικόπημα και τα τουρκικά παιχνίδια

Ο Αμερικανός αντιπτέραρχος Τίμοθι Ρέι.Ο Αμερικανός αντιπτέραρχος Τίμοθι Ρέι.


Την βάση Ιντσιρλίκ στα Άδανα της Τουρκίας που για επτά ημέρες, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είχε μείνει χωρίς ρεύμα, επισκέφθηκε ο Τίμοθι Ρέι, αντιπτέραρχος και Διοικητής της Τρίτης Αεροπορικής Δύναμης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέτασε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί τώρα η βάση και σημειώνεται πως ο Τούρκος Ταξίαρχος, Μπεκίρ Ερτζιάν, διοικητής επίσης στη βάση Ιντσιρλίκ μαζί με άλλους αξιωματούχους, συνελήφθησαν στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Στο μεταξύ, όπως επίσης μεταδίδεται από τουρκικά και τ/κ ΜΜΕ, ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού, Στρατηγός Τζον Κάμπελ απέρριψε τους ισχυρισμούς της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak ότι το πραξικόπημα οργανώθηκε από έναν Αμερικανό εν αποστρατεία από τον περασμένο Μάιο, Στρατηγό, τον Τζόσεφ Ντάνφορντ, ο οποίος διετέλεσε διοικητής του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν. Ο κ. Κάμπελ είπε ότι πρόκειται για ακατανόητη είδηση. “Είναι φίλος μου και αυτή τη στιγμή κάνει πολλά πράγματα αλλά μεταξύ αυτών ξέρω ότι δεν είναι η διοργάνωση πραξικοπήματος στην Τουρκία. Δεν γνωρίζω πώς προέκυψε αυτή η είδηση”.
Ο Αμερικανός στρατηγός είπε επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ, Χουλουσί Ακάρ του τηλεφώνησε δύο φορές και τον διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη σε όσα έχει αναλάβει όσον αφορά την συνεργασία για τον αγώνα ενάντια στο ΙΚ αλλά και την ευρύτερη συνεργασία τους. Σημείωσε δε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία έχουν ομαλοποιηθεί, αναφερόμενος στην επαναφορά του ρεύματος στη βάση Ιντσιρλίκ που είχε διαρκέσει από τις 15 μέχρι τις 22 Ιουλίου.
Κληθείς από την εφημερίδα Wall Street Journal να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ο κ. Κάμπελ χαρακτήρισε ανοησία το δημοσίευμα της Yeni Safak, που πρόσκειται στον Ερντογάν λέγοντας, “δεν χρειάζεται καν να απαντήσω”. Η τουρκική εφημερίδα είχε γράψει ότι πίσω από το πραξικόπημα βρίσκονταν ο Κάμπελ και πως η CIA είχε στείλει χρήματα για να στηρίξει τους πραξικοπηματίες μέσω παραρτήματος της τράπεζας UBA στη Νιγηρία.
ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

 http://mignatiou.com