Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

“Αγαπητέ Πάνο μην εκποιήσεις τις Φλέβες”! Ο καθηγητής Ήφαιστος γράφει στον Καμμένο!!

KAMMENOS_APOSTOLAKIS


Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στο ραδιόφωνο του ALPHA,για κατασκευή υπερπολυτελούς ξενοδοχείου στις Φλέβες ,προκάλεσαν ήδη τη πρώτη σοβαρή αντίδραση.Προέρχεται από τον καθηγητή Πανγιώτη Ήφαιστο και γι΄ αυτό έχει τη σημασία της.
Το κείμενο του Καθηγητή διεθνών σχέσεων-Στρατηγικών Σπουδών  στο Τμήμα διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών Πανεπιστήμιο Πειραιώς:

Πάνο Καμμένο
Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Αγαπητέ κ Υπουργέ, αγαπητέ Πάνο. ….
… η Νήσος Φλέβα …. (είναι) … ένα σπάνια πάμπλουτο φυσικό περιβάλλον συνδεδεμένο με την φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά. [επειδή τυγχάνει να γνωρίζω το κ ΠΚ παραλείπω αναφορές στην προσωπική μας σχέση]
Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό εάν όχι ιστορικής σημασίας και αφορά ένα κυριολεκτικά θαύμα της φύσης, την πλουσιότερη ίσως χλωρίδα και πανίδα του Αιγαίου, καταφύγιο όλων των ειδών φτερωτών που γεννοβολούν εκεί, φώκιες, βότανα και οτιδήποτε συνιστά το θαύμα της ελληνικής και της εν γένει Μεσογειακής φύσης.
Η Νήσος Φλέβα έμεινε ανέπαφη επειδή επί δεκαετίες ήταν πεδίο ασκήσεων των ειδικών δυνάμεων. Η τοπική κοινωνία και ο συνδυασμός που πλειοψήφησε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές για τον Δήμο ΒΒΒ, έχει προβλέψει το εξής:
«Η νήσος Φλέβα στα ανοικτά του Δήμου μας έκτασης 1500 στρεμμάτων είναι ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους και νησιώτικους βιοτόπους στην Ελλάδα, ένα διαμάντι φυσικού περιβάλλοντος στην αυλή μας, που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε συνεργασία μαζί τους και με άλλους αρμόδιους φορείς θα μεριμνήσουμε ώστε, αφενός, να διαφυλαχθεί το πανέμορφο αυτό περιβάλλον και αφετέρου να εξεταστούν τρόποι ασφαλούς και ελεύθερης επίσκεψης από όλους τους Δημότες».
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες και τα σχέδια τριών μεγάλων Δήμων της Αττικής. Μονοπάτια, σημεία πρόσδεσης ιστιοφόρων και το πολύ ξύλινα περίπτερα για νερό και αναψυκτικά θα καθιστούσαν την Φλέβα ένα από τα σημαντικότερα πεδία επίσκεψης όσων ζουν στην Αττική η όσων Ελλήνων και ξένων επισκέπτονται την περιοχή μας. Θα μπορούσαμε να έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, χωρίς να θιγεί η φύση και το περιβάλλον. Όσοι το επιθυμούν και θα είναι πολλοί θα είχαν την ευκαιρία να κάνουν περιπάτους αναπνέοντας καθαρό αέρα και θαυμάζοντας το πάμπλουτο αυτό φυσικό πεδίο. Σχολεία επίσης, ομάδες ξένων επισκεπτών και σύλλογοι. Θα μπορούσε έτσι η Νήσος Φλέβα να καταστεί για πάντα πόλος έλξης επισκεπτών και ανάπτυξης της περιοχής όπως γίνεται σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ευρώπη χωρίς να θιγεί το περιβάλλον.
Είναι θλιβερό εάν ενάντια στην θέληση της τοπικής κοινωνίας αλλά και των δεσμεύσεών μας ως κράτος για Αειφόρο ανάπτυξη (είμαστε υποχρεωμένοι εάν οι ΕΔ δεν χρειάζονται την Νήσο αυτή να ενταχθεί στο «Natura»), εκποιηθεί και γεμίσει τσιμέντο ένα από τα ωραιότερα τοπία της Αττικής που λόγω περιστάσεων έχει μείνει άθικτο.
Αγαπητέ κ Υπουργέ, αγαπητέ κ Πάνο. Η λογική απόφαση είναι η Νήσος Φλέβα είναι να δοθεί στην τοπική κοινωνία σύμφωνα με τις επιθυμίες της και η συμμόρφωσή μας με τα θέσφατα της Αειφόρου Ανάπτυξης. Οτιδήποτε άλλο θα είναι φρικτό λάθος και μαύρη σελίδα, η χειρότερη που θα προστεθεί στις πολλές που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια.
Τέλος, ειδικοί έχουν την άποψη ότι εάν αντί ένταξης στην «Natura» έχουμε εκποίηση και ιδιωτικοποίηση της Νήσου Φλέβας θα είναι μια παράνομη πράξη. Το ζήτημα απ’ ότι γνωρίζω διερευνάται από πολλούς και καλά είναι όπως τεθεί υπόψη των αρμόδιων νομικών υπηρεσιών του κράτους και ειδικών νομικών αναφορικά με τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά την Αειφόρο ανάπτυξη (και όχι μόνο).
Με εκτίμηση και χαιρετισμούς
Π. Ήφαιστος
9.7.2016
Υστερόγραφο
Παραθέτω παλαιότερες και πρόσφατες παρεμβάσεις όπου αναπτύσσω το σκεπτικό αξιοποίησης της Νήσου Φλέβας συμβατά με την φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά.
Προς Υπουργό Άμυνας κ Πάνο Καμμένο – Ανοικτή επιστολή Επεξεργασία BY IFESTOSEDU on ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 17, 2015: Τι θέλει η τοπική κοινωνία και οι Δημότες: «Η νήσος Φλέβα στα ανοικτά του Δήμου μας έκτασης 1500 στρεμμάτων είναι ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους και νησιώτικους βιοτόπους στην Ελλάδα, ένα διαμάντι φυσικού περιβάλλοντος στην αυλή μας, που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε συνεργασία μαζί τους και με άλλους αρμόδιους φορείς θα μεριμνήσουμε ώστε, αφενός, να διαφυλαχθεί το πανέμορφο αυτό περιβάλλον και αφετέρου να εξεταστούν τρόποι ασφαλούς και ελεύθερης επίσκεψης από όλους τους Δημότες» (απόσπασμα από το πρόγραμμα του Συνδυασμού «ΒΒΒ Πόλη για να ζεις». Πλειοψήφησε στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές–από ότι ξέρω αυτό θέλουν όλοι οι Συνδυασμοί και βέβαια οι Δημότες)
Αγαπητέ κ Υπουργέ, [… http://wp.me/p3OqMa-14O]
Νήσος Φλέβα: ΟΧΙ στην εκποίηση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. http://wp.me/p3OqMa-14O
ΑΦΟΥ ΕΞΑΝΈΜΙΣΤΗΚΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΆΔΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΠΟΙΕΤΑΙ: Νοέμβριος 2015. Π. Ήφαιστος, Νήσος Φλέβα διαμάντι φυσικού περιβάλλοντος στην αυλή 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής: ΟΧΙ στην εκποίηση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. http://wp.me/p3OqMa-14O

 http://www.militaire.gr