Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

ΒΑΛΣ: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο, δεν θα υποκύψουμε»

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Φρανσουά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 80 ανθρώπους.
Συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέρ, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών.
Με το πέρας της σύσκεψης ο Μανουέλ Βαλς μίλησε ξεκάθαρα για «τρομοκρατική ενέργεια», τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο, τον οποίο ξεκίνησαν οι τρομοκράτες».
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Εισαγγελίας του Παρισιού έχει ήδη αναλάβει δράση, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις αποτελούν απειλή που βαραίνει τη Γαλλία και θα συνεχίσει να τη βαραίνει και στο μέλλον.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη Δημοκρατία και δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίησή της, ούτε θα υποκύψει σε τρομοκρατικές απειλές.
Η μόνη λογική απάντηση στους τρομοκράτες είναι αυτή που θα μας κρατήσει στο πνεύμα της 14ης Ιουλίου: ενωμένοι, μαζί.
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η συνδρομή στις οικογένειες των θυμάτων, στις οποίες θα παρασχεθεί κάθε είδους βοήθεια.
Παράλληλα, θα κατατεθεί στο συμβούλιο υπουργών σχέδιο νόμου για τρίμηνη παράταση της έκτακτης ανάγκης στη χώρα (σ.σ. επρόκειτο να λήξει στις 26 Ιουλίου).
Τέλος, ο Μανουέλ Βαλς κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα (15-16-17 Ιουλίου) ως φόρο τιμής στα θύματα.