Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Χιλιάδες άμαχοι διέφυγαν από την πολιορκημένη Μανμπίτζ

Χιλιάδες άμαχοι διέφυγαν από την πολιορκημένη Μανμπίτζ (βίντεο)
Περισσότεροι από 13.000 κάτοικοι της πολιορκημένης από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) Μανμπίτζ, στη βορειοδυτική Συρία, έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να διαφύγουν από την πόλη και από το Ισλαμικό Κράτος που τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες.

Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν περικυκλώσει την κατεχόμενη από το Ισλαμικό Κράτος Μανμπίτζ, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, 30 χλμ δυτικά του Ευφράτη.
Οι Κούρδοι και οι σύμμαχοί τους δεν επιτίθενται στην πόλη καθώς περιμένουν αυτή να «αδειάσει» από τους αμάχους.
Για αυτό τον λόγο έχουν ανοίξει κι έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, από όπου οι κάτοικοι μπορούν να διαφεύγουν και να καταφεύγουν στα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι.
Η έξοδος των κατοίκων από την πολιορκημένη Μανμπίτζ κορυφώθηκε το Σάββατο 3 Ιουλίου, όταν «εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις νότιες συνοικίες της πόλης όπου άγριες μάχες μαίνονται μεταξύ των τζιχαντιστών και των SDF», όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Μανμπίτζ είναι στρατηγικής σημασίας στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Η πόλη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και οι τζιχαντιστές τη χρησιμοποιούσαν ως πρώτο σταθμό υποδοχής των ξένων εθελοντών που έρχονταν, μέσω Τουρκίας, για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

manbij_mapΠολεμικός χάρτης της πολιορκίας της Μανμπίτζ ενημερωμένος στις 5 Ιουλίου 2016. Με κίτρινο χρώμα οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και με μαύρο χρώμα το Ισλαμικό Κράτος.

Με την πολιορκία της Μανμπίτζ και την αναμενόμενη απελευθέρωσή της το Ισλαμικό Κράτος αποκόπτεται από τον «έξω κόσμο» μέσω Τουρκίας.
Ο πληθυσμός της Μανμπίτζ αποτελείται από Κούρδους, Άραβες και Κιρκάσιους. Επικρατούσα θρησκεία στην πόλη είναι το σουνιτικό Ισλάμ.