Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Δύσκολα θα αποτραπεί η έκδοση όσων επέβαιναν στο ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη


Με μια καυτή πατάτα στα χέρια βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την προσγείωση του ελικοπτέρου με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς στην Αλεξανδρούπολη, με δεδομένο το αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή τους.
Υπενθυμίζουμε ότι τουρκικό ελικόπτερο Blackhawk προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην
Αλεξανδρούπολη. Μετέφερε 8 Τούρκους στρατιωτικούς που πήραν μέρος στο πραξικόπημα (3 ταγματάρχες, 3 λοχαγοί και 2 αρχιλοχίες). Οι ίδιοι είχαν αφαιρέσει τα διακριτικά τους από τις στρατιωτικές τους στολές.

Μάλστα, ζήτησαν πολιτικό άσυλο μόλις μεταφέρθηκαν σην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, όπου και κρατούνται. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα και αύριο στις 12 το μεσημέρι θα μεταφερθούν στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.
Αμέσως η Τουρκία ζήτησε την έκδοσή τους. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε οι «οκτώ προδότες θα εκδοθούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν».

Δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους
Σε ό, τι αφορά τους 8 συλληφθέντες-επιβαίνοντες στο τουρκικό στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο, στην ελληνική πλευρά υπάρχει η εκτίμηση ότι σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμπλέκονται στο πραξικόπημα, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, θα τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των 8 συλληφθέντων μελών του πληρώματος στη χώρα τους, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής. Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων εκεί όπου υπάρχει θανατική ποινή. Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει θανατική ποινή.

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου

Επί της διαδικασίας: Η διαδικασία για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα διαρκέσει περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία του ασύλου θα διαρκέσει 15-16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Το συντομότερο η επιστροφή του ελικοπτέρου

Το συντομότερο δυνατόν αναμένεται να διεκπεραιωθεί η επιστροφή στις τουρκικές αρχές του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι θα φτάσει ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.

Αύριο η συνομιλία Τσίπρα-Ερντογάν

Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση, η τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

 http://www.thepressroom.gr/diethni/praxikopima-stin-toyrkia-dyskola-tha-apotrapei-i