Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Εμβαθαίνει την κρίση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων ο Έντι Ράμα

Αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλος την κρίση που ο ίδιος με τις επιλογές του έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις φαίνεται να είναι ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Μιλώντας σήμερα, Πέμπτη απόγευμα σητν ετήσια Διάσκεψη των Πρεσβευτών, το σεμινάριο δηλαδή ενημέρωσης των διαπιστευμένων στο εξωτερικό πρεσβευτών της Αλβανικής
Δημοκρατίας για τις κυβερνητικές πολιτικές στο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον αλλά και τις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ράμα έριξε λάδι στη φωτιά σε ότι αφορά την προοπτική των σχέσεων της Αλβανίας με την Ελλάδα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ τις χαρακτήρισε τις πλέον προβληματικές σχέσεις της Αλβανίας με τις γείτονες χώρες αλλά όπως είπε τούτο λόγω των συσσορευμένβν προβλημάτων από Ελληνικής πλευράς. Το σύνολο αυτών των προβλημάτων, τα οποία ούτε απαρίθμησε και ούτε κατονόμασε, καθώς απραμένουν εκρεμμή έχουν καταδικάσει στο τέλμα τις διμερείς σχέσεις και σε ένα επίπεδο που ο ίδιος είπε δεν το επιθυμεί. Βλέπει όμως μια ρανίδα φωτός ελπίδας καθώς όπως είπε επιτέλους τα υπουργεία εξωτερικών έχουν οδηγηθεί σε μια ημερήσια διάταξη συζήτησης των προβλημάτων προς εξεύρεση λύσεων την οποία όμως ο ίδιος παρότι την ελπίζει δνε τη βλέπει.
Ήταν προκλητικός όσο ποτέ άλλοτε σε μια κορυφαίας σημασίας εκδήλωση εξωτερικής πολιτικής. Βέβαια η εμμονή του είχε φανεί προ ημερών. Συμμετέχοντας στο Συνέδριο του πολιτικό φορέα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ΚΕΑΔ (ΚόμμαΈνωσις για Ανθρώπινα Δικαιώματα) ο κ. Ράμα καταχραζόμενος το χρόνο που του διετέθη δεν μίλησε καθόλου ούτε σε ότι αφορά στα δικαιώματα και την προστασία των μελών της ΕΕΜ και ούτε τις σχέσεις με την Ελλάδα, πράγματα τα οποία αφορούσαν στην αγωνία του σώματος των συνέδρων. Ήταν εύκολο να υποτεθεί ότι είναι αποφασισμένος να τραβήσει μέχρι τέλος το σκοινί.
Τώρα πλέον οι δικαιολογίες αναλυτών ότι γίνονται αυτά από πλευράς του Ράμα και των συν αυτώ, μόνο για εσωτερική κατανάλωση δεν έχουν καμία βάση. Τούτο δεδομένο ότι ο ίδιος διασαφήνησε έμμεσα ενώπιο των διπλωματών της χώρας του ότι η εξωτερική πολιτική της Αλβανίας δεν είναι παρά συνέχεια της πολιτικής της Τουρκίας. Χαρακτήρησε την στρατηγική εταιρική σχέση με την Τουρκία συνεχώς αναβαθμιζόμενη με τεράστιες δυνατότητες καθιστόντας ξεκάθαρο ότι τούτο γίνεται όχι μόνο προς ώφελος των δύο χωρών αλλά προσλαμβάνει περιφερειακή σημασία και αξία.
Πρόκειται για τις πλέον εμπρηστικές δηλώσεις που έχουν ποτέ γίνει για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και Αλβανίας. Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες απ’ το προαναφερόμενο Συνέδριο είχε απευθύνει έκκληση στον Ράμα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί σε πρωτοβουλίες βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων στο επίπεδο που οι λαοί έχουν αναπτύξει τις σχέσεις και που το αμοιβαίο ώφελος απαιτεί.
Ο Ράμα όμως, ως γιουσουφάκι των Δυτικών Βαλκανίων έχει βάλει πλώρη για αλλού. Ακόμη και το 1994 σε μια πρωτοφανή δυσκολία που είχαν εκτεθεί οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τα Βαλκάνια ταράσσονταν από εμφύλιες συγκρούσεις δεν υπήρξε δήλωση όπως η σημερινή που να έβλεπε σκοτάδι και αδιέξοδο στην δυνατότητα διεξόδου και βελτίωσης.
Προκαλεί επικύνδυνα και αναίτια ο Ράμα διαψεύδοντας τις ελπίδες του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας που μετά το πρόσφατο ταξίδι του στα Τίρανα άφησε να φανεί ότι βαίνουν καλώς…
Πηγή: tachydromos.org
Πηγή: http://www.himara.gr