Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Κάτι ετοιμάζει για αύριο ο Ερντογάν, στον απόηχο του πραξικοπήματος: Μήπως θανατική ποινή;

Turkey's President Recep Tayyip Erdogan. EPA, SEDAT SUNA


Μια σημαντική απόφαση θα ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αύριο Τετάρτη όπως ο ίδιος δήλωσε σε ομιλία του έξω από το σπίτι του όπου ήταν συγκεντρωμένος ο κόσμος τον οποίο είχε καλέσει να είναι φρουρός της δημοκρατίας τα βράδια.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες, η κυβέρνηση κάνει σημαντικές προετοιμασίες και την Τετάρτη θα συνέλθει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, μετά το Υπουργικό και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η σημαντική αυτή απόφαση.

Για τη θανατική ποινή ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το αίτημα του λαού δεν μπορείς να το αγνοήσεις. “Πιστεύω στα κόμματα της βουλής και ότι θα λάβουν τη πιο σωστή απόφαση. Εγώ θα την εγκρίνω”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
“Η θανατική ποινή υπάρχει στις ΗΠΑ; Υπάρχει στη Ρωσία; Μόνο στις χώρες μέλη της ΕΕ δεν υπάρχει”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος λέγοντας ότι η Τουρκία την κατάργησε αλλά η ΕΕ την είχε καταργήσει πριν την Τουρκία . Ωστόσο είπε ότι αυτές οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν φτάνει η βουλή να λάβει αυτή την απόφαση.
Πάντως και νωρίτερα σε συνέντευξη του στο CNN International η οποία ήταν η πρώτη σε διεθνές μέσο ενημέρωσης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η απόφαση για θανατική ποινή θα ληφθεί από τη Βουλή, και ό,τι αποφασίσει θα το εγκρίνει. Ανέφερε ακόμη πως αν έφευγε 15 λεπτά αργότερα από τη Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος θα τον δολοφονούσαν.
Και ο Γιλτιρίμ
Για τα καλά άρχισε να συζητείται από τον πολιτικό κόσμο στην Τουρκία η επαναφορά της ποινής του θανάτου. Μετά τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, σχετικές δηλώσεις έκαναν ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κατά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας των κομμάτων τους.
Ο Γιλντιρίμ είπε ότι «θα επιβληθεί η πιο βαριά υπάρχουσα ποινή για την φονική αυτή πρωτοβουλία. Κι αν δεν αρκεί η υπάρχουσα ποινή, να είναι ήσυχο το έθνος, δεν θα διστάσουμε να κάνουμε την αναγκαία ρύθμιση».
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε «ας το φέρουν στη βουλή και θα δούμε», ενώ ο αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε «αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι έτοιμο για τη θανατική ποινή, είμαστε κι εμείς».
Άννα Ανδρέου, ΚΥΠΕ,Α. Αμπατζής, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Άγκυρα, Τουρκία
 http://mignatiou.com