Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Αμφιβολίες για την τήρηση της Συμφωνίας για το προσφυγικό από την Τουρκία

Σε άρθρο με το παραπάνω θέμα της εφ. Die Welt με τίτλο: «Μεγάλες αμφιβολίες για την Συμφωνία για την προσφυγική κρίση (ανταπόκριση από Βρυξέλλες και Βερολίνο των Andre Tauber και Flora Wisdorf) αναφέρεται ότι:
«Πολλές χώρες γύρω από την ΕΕ περιμένουν με λαχτάρα την εισαγωγή του καθεστώτος ελεύθερης άδειας εισόδου. Εδώ στα ανατολικά και Ν.Α σύνορα της ηπείρου πολύς κόσμος το περιμένει,

στην Ουκρανία, τη Γεωργία και το Κοσσυφοπέδιο. Οι περιπτώσεις των ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών είναι αμφισβητούμενες, ενώ η περίπτωση της Τουρκίας άκρως εκρηκτική ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα.»
Αφού κάνει μνεία στις προειδοποιήσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ για το σεβασμό του κράτους-δικαίου καθώς και σ’ αυτές του Πρόεδρου του Ευρ. Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνει ότι ακόμη και στο ΕΚ εκφράζονται με σκληρό τρόπο για την Τουρκία, αναφέροντας δηλώσεις προς την εφ. της γερμανίδας Ευρωβουλευτού των Πράσινων Rebbecca Harms, ότι όσο ο Ερντογάν συνεχίζει να συμπεριφέρεται έτσι, η απελευθέρωση της βίζας μπορεί και να μην δοθεί.
Η Monica Hohlmeier (CSU) υπεύθυνη του ΕΛΚ για τις εσωτερικές υποθέσεις στο ΕΚ επίσης υποστηρίζει ότι αισθάνεται ότι η «τουρκική κυβέρνηση εν μέρει τους είπε ψέμματα» και η ίδια «δε βλέπει καμία δυνατότητα για την απελευθέρωση της βίζας».
Το άρθρο επίσης επισημαίνει ότι οι δεξιοί-λαϊκιστές έχουν συμπήξει μέτωπο εναντίον της απελευθέρωσης της υποχρέωσης βίζας αναφέροντας δηλώσεις του Γραμματέα του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Nicolas Bay ότι δεν θα επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση 80 εκ Τούρκων στη ζώνη Shengen, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει και η γερμανική Afd.
Συνεπώς πρέπει να βρεθεί, μια λύση, ένας «μηχανισμός αναστολής», κάτι σαν «φρένο έκτακτης ανάγκης» σε περιπτώσεις που μια ξαφνική αύξηση προσφύγων καταγράφεται από μια χώρα, τότε να μπορεί η Κομισιόν για τους επόμενους μήνες να αναστέλλει αυτή την ελευθερία κίνησης. Κάτι το οποίο θα ήταν αποδεκτό και από την Τουρκία και από την ΕΕ, ενώ θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι πραξικοπηματίες, σημειώνεται στο δημ/μα. Η Συμφωνία έχει φτάσει την επίτευξη του στόχου της ο οποίος ήταν να περιορίσει τους πρόσφυγες στη θάλασσα προς την Ελλάδα, όμως πολλά ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά.
Η Monica Hohlmeier επίσης επισημαίνει ότι αν ο κ. Ερντογάν επιμείνει στο δρόμο του, ίσως έρθει μια μέρα που η Συμφωνία για το προσφυγικό πλέον δεν θα λειτουργεί, ενώ και η Rebbecca Harms προτείνει ότι η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί μια άλλη πολιτική που να μην εξαρτάται από την Τουρκία, όπως η άμεση κατανομή των προσφύγων κατευθείαν από τη Συρία προς τα κ-μ, προκειμένου να εξαρτάται λιγότερο η ΕΕ από την Τουρκία..
Συνοψίζοντας την κατάσταση σχετικά με τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν το επόμενο φθινόπωρο το άρθρο σημειώνει ότι η σχέση με την Τουρκία είναι τόσο εκρηκτική που μπορεί να επηρεάσει τις άλλες χώρες που επίσης προορίζονται για την απελευθέρωση, καθώς για την Γεωργία και την Ουκρανία υπάρχει το «πράσινο φως» της Επιτροπής ήδη από τον Ιούνιο και δεν επιθυμούν να εξισωθούν οι Ανατολικοευρωπαίοι με την Τουρκία. Όπως δηλώνει η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης στην Die Welt, η χώρα της έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.
« Η ΕΕ βρίσκεται υπό το κράτος σοκ. Πρέπει εκ νέου τη σχέση της με την Τουρκία να προσδιορίσει. Το εάν έλθει η απελευθέρωση της βίζας είναι ένα θέμα. Το δεύτερο και πολύ δυσκολότερο ζήτημα είναι αν η Άγκυρα κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες μπορεί να παραμείνει για την προσφυγική πολιτική της Καγκελαρίου Μέρκελ ο εταίρος-κλειδί» καταλήγει το άρθρο.