Κυριακή, 10 Ιουλίου 2016

Το Ιράν θα συμμετάσχει «ενεργά» στη μάχη για τη Μοσούλη

Το Ιράν θα συμμετάσχει «ενεργά» στη μάχη για τη Μοσούλη
Ο Ιρανός ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης, Ιράτζ Μαστζέντ, δήλωσε το Σάββατο ότι το στρατός του Ιράν θα παίξει ενεργό ρόλο στη στρατιωτική επιχείριση για την απελευθέρωση της ιρακινής πόλης Μοσούλη από το Ισλαμικό Κράτος.
Η Μοσούλη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Νινευή, κατέχεται από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος εδώ και δύο χρόνια.

Κούρδοι Πεσμεργκά, του ιρακινού Κουρδιστάν, και κυβερνητικές δυνάμεις σφίγγουν συνεχώς τον κλοιό γύρω από τη Μοσούλη.
Μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων συμπεριλαμβάνεται και η ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή Χασχντ Αλ Σαάμπι, που υποστηρίζεται και εξοπλίζεται από το Ιράν, η οποία κατηγορείται ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου εις βάρος των σουνιτικών πληθυσμών του δυτικού Ιράκ στα εδάφη που απελευθερώνονται από το ISIS.
Φυλές και κάτοικοι της περιοχής της Μοσούλης έχουν ζητήσει να εξαιρεθεί η ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή από την επιχείριση απελευθέρωσης της πόλης τους.
Κι ενώ οι Ιρακινοί σουνίτες δεν θέλουν να τους απελευθερώσουν οι Ιρακινοί σιίτες, παρά μόνο ο τακτικός στρατός και οι Πεσμεργκά, το σιιτικό Ιράν τώρα δηλώνει ότι θα πάρει μέρος στη μάχη της Μοσούλης.
Ο στρατός του Ιράκ είναι ένα «περίεργο» στρατιωτικό σώμα. Αποτελείται από μόνιμα στελέχη, είναι δηλαδή επαγγελματικός, ενώ στο Ιράκ δεν προβλέπεται καθολική επιστράτευση.
Έτσι, τα διάφορα κόμματα και παραστρατιωτικές οργανώσεις που δρουν στη χώρα, όταν εισέβαλε το Ισλαμικό Κράτος έκαναν εκείνα την επιστράτευση ανεξάρτητα από τις ένοπλες δυνάμεις σχηματίζοντας παραστρατιωτικά τάγματα που μάχονται στο πλευρό της κυβέρνησης ως άτακτες πολιτοφυλακές.
Παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές έχουν συστήσει και οι αραβικές σουνιτικές φυλές του δυτικού Ιράκ που παραμένουν πιστές στη Βαγδάτη.
Όλο αυτό το «αραβικού τύπου» στράτευμα, που θυμίζει στρατούς προηγούμενων αιώνων, σαφώς και δεν έχει την πειθαρχία ενός τακτικού στρατού και οι πολιτοφύλακες πολλές φορές συμπεριφέρονται ως «κατσαπλιάδες».

 .tribune.gr