Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Μετά το Brexit σήμερα νέα “βόμβα” με το πόρισμα για τον πόλεμο στο Ιράκ! Ο ρόλος του Μπλερ

blair-iraq-400x267

Μετά το Brexit,σήμερα μπορεί στη Βρετανία να εκραγεί και μια δεύτερη “βόμβα”! Στη μία το μεσημέρι ώρα Ελλάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Τσίλκοτ για τον πόλεμο του Ιράκ.Απ΄ αυτό το πόρισμα αναμένεται να αποκαλυφθεί ο ρόλος του Τόνι Μπλερ για τη βρετανική ανάμιξη στο Ιράκ.Σ΄ ένα πόλεμο που αποδεδειγμένα στηρίχθηκε στα ψεύδη περί χημικών όπλων του Σαντάμ Χουσεϊν που δεν βρέθηκαν ποτέ!

Η επιτροπή υπό τον λόρδο Τζον Τσίλκοτ συστάθηκε το 2009 με στόχο να διρευνήσει τον ρόλο της Βρετανίας.
Επί δύο χρόνι από το 2009 ως το 2011 η επιτροπή Τσίλκοτ συγκέντρωσε ακόμη και τα πιο απόρρητα έγγραφα και σήμερα το πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί ακόμη και στο διαδίκτυο στην διεύθυνση  http://www.iraqinquiry.org.uk/ .
Όλοι αναμένουν αποκαλύψεις για τον ρόλο του Τόνι Μπλερ.Ήξερε ή όχι πως δεν υπήρχαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ; Παραπλάνησε τους Βρετανούς ή όχι;
Η υπόθεση έχει πολύ μυστήριο. Ένα απ΄ αυτά είναι τα αίτια θανάτου του επιθεωρητή όπλων καθηγητή Ντέϊβιντ Κέλι .Τον Αύγουστο του 2003 ο δικαστής λόρδος Χάτον είχε εξετάσει τις συνθήκες θανάτου του καθηγητή Κέλι. Το πόρισμα, τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, είχε καταλήξει πως ο καθηγητής είχε αυτοκτονήσει -κάτι που πολλοί αμφισβητούν- και ότι η κυβέρνηση Μπλερ δεν έφερε ευθύνες.
Τι μπορεί να προκύψει από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος; Ακόμη και να δούμε τον Τόνι Μπλερ να οδηγείται στη δικαιοσύνη.
Υπάρχει και πολιτικό παρασκήνιο όπως υποστηρίζουν πολλοί. Ο σημερινός ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είχε πει στον Μπλερ ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να τιμωρηθεί επειδή οδήγησε τη Βρετανία δόλια σ΄ έναν πόλεμο.Κάποια σενάρια λένε ότι το κύμα αμφισβήτησης κατά του Τζέρεμι Κόρμπιν μέσα από το κόμμα των Εργατικών προέρχεται από τον Μπλερ και τους υποστηρικτές του.

 http://www.militaire.gr