Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

Ο D. Trump σχεδόν εκμηδένισε τη διαφορά των σχεδόν 10 μονάδων που είχε η H. Clinton


Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος γα την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump συγκεντρώνει σχεδόν ίσο ποσοστό των προθέσεων ψήφου με τη Δημοκρατική αντίπαλό του Hillary Clinton για πρώτη φορά από τον Μάιο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του GOP στο Κλίβελαντ αυτή την εβδομάδα.

Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μέσω Διαδικτύου από την 18η ως την 22η Ιουλίου, κατέδειξε ότι το 41% των Αμερικανών που λένε ότι είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν υποστηρίζει την Clinton, ενώ το 38% τάσσεται υπέρ του Trump. Με δεδομένο ότι το ποσοστό στατιστικού σφάλματος της έρευνας κυμαίνεται περί το 4%, αυτό σημαίνει ότι ο Trump και η Clinton πρακτικά ισοψηφούν.
Πριν αρχίσει το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ της πολιτείας Οχάιο τη Δευτέρα, ο Trump υπολειπόταν κατά σχεδόν δέκα εκατοστιαίες μονάδες της Clinton με βάση τις δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας.
Ο μεγιστάνας των ακινήτων έλαβε και τυπικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στο συνέδριο, κατά τη διάρκεια του οποίου όμως το κόμμα δυσκολεύτηκε να επιδείξει ενότητα, αλλά το τελευταίο του βράδυ οι παριστάμενοι χειροκρότησαν όλοι τον Trump, όταν υποσχέθηκε να «πάρει πίσω» τη χώρα που όπως υποστήριξε αντιμετωπίζει προβλήματα εγκληματικότητας, τρομοκρατίας και έλλειψης πολιτικής ηγεσίας.
Το 2012, το ποσοστό του τότε υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Mitt Romney είχε αυξηθεί κατά περίπου 5 εκατοστιαίες μονάδες σε μια δημοσκόπηση της Ipsos αμέσως μετά το συνέδριο του GOP.
Η τελευταία φορά που ο Trump καταλάμβανε σχεδόν ίσο ποσοστό προθέσεων ψήφου με την Clinton ήταν τον Μάιο, όταν αποσύρθηκαν οι δύο βασικοί του αντίπαλοι στην κούρσα για το χρίσμα.
Η δημοσκόπηση της Ipsos έγινε στην αγγλική γλώσσα και στις πενήντα πολιτείες, σε δείγμα 1.036 Αμερικανών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, liberal.gr