Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

H Theresa May ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας

H Theresa May ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας
Η Theresa May διορίστηκε και επίσημα πρωθυπουργός της Βρετανίας από τη βασίλισσα Ελισάβετ, λίγο μετά αφότου η μονάρχης αποδέχθηκε την παραίτηση του David Cameron.
Επίσημη φωτογραφία έδειξε την κα. May να υποκλίνεται στη βασίλισσα στην επίσκεψή της στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Σύμφωνα με το άγραφο σύνταγμα της Βρετανίας, εναπόκειται στο
μονάρχη να ζητήσει από τον αρχηγό του κόμματος που διατάζει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχηματισμό κυβέρνησης.
Η Theresa May είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός μετά την Margaret Thatcher και θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στη διαπραγμάτευση για τους όρους εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Theresa May: «Ισχυρός, θετικός νέος ρόλος» για τη χώρα μετά το Brexit
Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας υποσχέθηκε να διαμορφώσει ένα νέο ρόλο για την χώρα της μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της αφότου ανέλαβε καθήκοντα, υποστηρίζοντας ότι την κυβέρνησή της θα καθοδηγούν οι ανάγκες των απλών πολιτών.
«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής», επισήμανε, προτού εισέλθει στην πρωθυπουργική κατοικία στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ για πρώτη φορά με την ιδιότητα της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.
«Το γνωρίζω διότι εμείς είμαστε η Βρετανία που θα αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων. Καθώς θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ, θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς».
Η Theresa May δεσμεύτηκε επιπλέον να προστατεύσει την «ενότητα» της Βρετανίας.
«Πιστεύουμε στην ένωση: τους πολύτιμους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Παρελθόν και επίσημα ο David Cameron
Νωρίτερα όπως ανακοίνωσε το παλάτι του Μπακινγκχαμ, ο David Cameron υπέβαλε την παραίτησή του στην βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία και τη δέχτηκε.

Βγαίνοντας για τελευταία φορά ως ηγέτης της χώρας από την Ντάουνινγκ Στριτ πλαισιωμένος από την οικογένειά του, ο κ. Cameron δήλωσε: «Δεν ήταν εύκολο ταξίδι, αλλά νομίζω ότι σήμερα η χώρα μας είναι πολύ πιο δυνατή».

Αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα και στις επιτυχίες της κυβέρνησής του, ευχαριστώντας όσους τον βοήθησαν κατά τη θητεία του, καθώς και την οικογένειά του. Εξέφρασε δε τη χαρά του που η χώρα αποκτά για δεύτερη φορά μία γυναίκα Πρωθυπουργό.

Ολοκλήρωσε τη δήλωσή του επαινώντας το πνεύμα προσφοράς στη χώρα λειτουργών, ενόπλων και εθελοντών, καθώς και τους πολίτες που τον στήριξαν στο έργο του και λέγοντας ότι η μοναδική ευχή του είναι να υπάρξει συνέχεια στη επιτυχία αυτής της χώρας που αγαπά τόσο πολύ.
Προηγουμένως ο David Cameron πραγματοποίησε την τελευταία εμφάνισή του στην ώρα των ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό, λέγοντας πριν αποχωρήσει εν μέσω παρατεταμένων χειροκροτημάτων ότι «θα του λείψει η βοή του (κοινοβουλευτικού) πλήθους» και ότι στην πολιτική «τίποτα δεν είναι πραγματικά αδύνατο αν βάλεις το μυαλό σου σε αυτό – άλλωστε, όπως είπα κάποτε, ήμουν το μέλλον κάποτε».

Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον πέρα από τα παραδοσιακά μεγάλα υπουργεία στρέφεται και στη στελέχωση του ειδικού υπουργείου για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr