Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Στα χέρια των Κούρδων τα μυστικά του ISIS – 10.000 έγγραφα


Στα χέρια των Κούρδων τα μυστικά του ISIS – 10.000 έγγραφα
Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) πήραν υπό την κατοχή τους χιλιάδες έγγραφα και πολλές ηλεκτρονικές συσκευές από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου, στα χέρια των Κούρδων περιήλθαν 10.000 έγγραφα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, από κτίριο όπου βρίσκονταν στα περίχωρα της πολιορκημένης Μανμπίτζ, στη βορειοδυτική Συρία, δυτικά του Ευφράτη.

Εκτός από τα έγγραφα οι Κούρδοι πήραν στην κατοχή τους σημειωματάρια, προπαγανδιστικό υλικό, κινητά τηλέφωνα, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, χάρτες και ψηφιακές συσκευές αποθήκευσης, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Κρις Γκάρβερ, εκπρόσωπο του υπό τις ΗΠΑ Διεθνούς Συνασπισμού.
Η επεξεργασία όλων αυτών των πληροφοριών θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των δικτύων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των τεχνικών που χρησιμοποιεί, όπως και πώς διαχειρίζεται τις ροές ξένων εθελοντών που φτάνουν στη Συρία και το Ιράκ.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις αποκάλυψαν ότι βρήκαν τα έγγραφα και όλα τα παραπάνω στο σπίτι ενός «εμίρη» (πρίγκιπα) του ISIS, Ρώσου υπηκόου. Πολλά από τα έγγραφα ήταν στα ρωσικά και στα τουρκικά.
Οι Κούρδοι έχουν περικυκλώσει σφιχτά τη Μανμπίτζ, σε μια απόσταση πέντε χιλιομέτρων γύρω από την πόλη.
Παράλληλα, ο Διεθνής Συνασπισμός έχει πραγματοποιήσει συνολικά περισσότερα από 270 αεροπορικά χτυπήματα στις θέσεις των τζιχαντιστών στην πόλη, καταστρέφοντας οχήματα και οχυρώματα των τζιχαντιστών.
Η Μανμπίτζ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, χρησιμοποιούνταν από το Ισλαμικό Κράτος ως η πρώτη πόλη υποδοχής των ξένων τζιχαντιστών που εισέρχονταν στη Συρία από την Τουρκία.
Η ροές ξένων τζιχαντιστών, μέσω Τουρκίας, έχουν μειωθεί σημαντικά.
Από 2.000 άνδρες που περνούσαν τα σύνορα κάθε μήνα, το 2015, έχουν πέσει στους 200.
Ωστόσο, αυτά τα νούμερα αποκαλύπτουν τον ρόλο της Τουρκίας στην ισχυροποίηση της οργάνωσης.
Οι βαριές απώλειες που έχει υποστεί το Ισλαμικό Κράτος έχουν περιορίσει τις δυνάμεις του, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στους 25.000 άνδρες.
Επειδή έχουν μειωθεί σημαντικά οι ροές των ξένων, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να στρατολογήσει είτε με την πειθώ, είτε με τη βία, Σύρους να ενταχθούν στις γραμμές του.
Το Ισλαμικό Κράτος κάνει και αρκετά παιδομαζώματα. Τα παιδιά «αναλώνονται» σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

 www.tribune.gr