Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Στουρνάρας “εκτελεί” Βαρουφάκη: Δεν ξέρω αν είναι ματαιοδοξία ή πραγματικότητα το “Plan X”

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε επιτροπή της Βουλής , τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 . Συνεδρίασε η διαρκής επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης την συζήτηση επί της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής ΣαίταςΟ διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε επιτροπή της Βουλής , τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 .


Απαντώντας στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Σταϊκούρα που του ζήτησε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για το plan Χ του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ, ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι δεν ξέρει εάν πρόκειται για ματαιοδοξία συγγραφέων ή πραγματικότητα και τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε το καθήκον της.

“Δεν θα αναφερθώ στο Plan X. Αυτό μιλάει από μόνο του. Η ΤτΕ με όση πληροφόρηση είχε εκείνη την εποχή έκανε το καθήκον της. Σε σχέση με την ατελή πληροφόρηση που είχε εκείνη την εποχή βλέποντας τα δημοσιεύματα, δεν ξέρω σε τι βαθμό οφείλονται σε ματαιότητα συγγραφέων ή πραγματικότητα. Η ΤτΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε τις ολέθριες συνέπειες των ενεργειών της κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οδήγησαν στο 3ο Μνημόνιο, «που δεν το ήθελε κανείς», και σε κόστος για τους Έλληνες φορολογουμένους, που με «ήπιες προσεγγίσεις» φθάνουν τα 86 δισ. ευρώ.
«Όταν μίλησα για τα 86 δισ. ευρώ κόστος έκανα ήπια προσέγγιση» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πραγματικός λογαριασμός είναι ακόμα μεγαλύτερος.
Στην πράξη, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η πολιτική της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξανέμισε τις δημοσιονομικές θυσίες των Ελλήνων και οδήγησε τη χώρα τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω.
«Το 2014 είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα και έξοδο στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «σήμερα οι προϋποθέσεις αρχίζουν να γίνονται και πάλι θετικές. Υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2015, που δοκιμάστηκε διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης, που δεν απέδωσε και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση έκανε αυτή την στροφή».
Ειδικότερα για το κόστος της πρώτης διαπραγμάτευσης, είπε: «Έκανα ήπια προσέγγιση όταν είπα για 86 δισ. ευρώ. Το 3ο Μνημόνιο δεν το ήθελε κανείς. Ότι οδηγηθήκαμε σε 3ο Μνημόνιο, capital controls και εκροή καταθέσεων αποτελεί μεγάλο κόστος».
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η ύφεση εφέτος θα κυμανθεί στο 0,3% του ΑΕΠ και το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ η οποία όπως είπε δεν θα είναι αρκετή να ισοσκελίσει τις απώλειες των δυο πρώτων τριμήνων, ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Γιάννης Στουρνάρας.
Εκτίμησε επίσης ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει το 2017 και το 2018 “παρά την αύξηση της φορολογίας επειδή αυξάνεται η απασχόληση”, όπως είπε.
Επανέλαβε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους για την οποία είπε ότι “υπάρχει νομική βάση από το Νοέμβριο του 2012” και πρόσθεσε ότι “για να γίνει ελάφρυνση θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις”.
Ο κεντρικός τραπεζίτης συνέδεσε το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και με την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τόνισε ότι “μια μονάδα μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης έχει 80% μεγαλύτερη αξία από μία μονάδα του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ αυξάνεται και ο ρυθμός της ανάπτυξης”.
“Να ανταλλάξουμε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις για λιγότερη λιτότητα”, είπε χαρακτηριστικά.
Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι φθάνουν στο επίπεδο των 108 δισ. ευρώ, ενώ στόχος των τραπεζών είναι έως το τέλος του 2019, να έχουν διευθετήσει δάνεια συνολικού ύψους 41 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι, για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να επιδιώκονται οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και τόνισε ότι “δεν υπάρχει σκέψη για κούρεμα των στεγαστικών δανείων”.
Αναφερόμενος στο θέμα της εταιρείας Μαρινόπουλος, που τέθηκε από βουλευτές, έκανε λόγο για “παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος και κάλεσε “τράπεζες και επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις του Brexit, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε, ότι οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για τη Μεγάλη Βρετανία, λιγότερες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σχεδόν ασήμαντες για την Ελλάδα”.
O Στουρνάρας προανήγγειλε χαλάρωση των capital controls: Τι αλλάζει στις αναλήψεις
http://mignatiou.com/2016/07/o-stournaras-proaningile-chalarosi-ton-capital-controls-ti-allazi-stis-analipsis-apo-ta-atms/