Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ/ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΥ POLITICO.COM «ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»


Άκρως ενδιαφέρον άρθρο του Robert Pearson, ο οποίος διετέλεσε Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία από το 2000 έως το 2003

.

Ένα άρθρο που ασκεί κριτική στις μεθοδεύσεις του Ερντογάν, θέτει εμμέσως πλην σαφώς ερωτηματικά για το πώς πραγματικά έγινε αυτό το πραξικόπημα και αν βρίσκεται ο Γκιουλέν πίσω από αυτό ενώ κρούει τον κώδωνα κινδύνου για μεγαλύτερη βία στην Τουρκία.
Στο άρθρο του ο Pearson επισημαίνει στην εισαγωγή ότι ενώ ένα πραξικόπημα γίνεται ξαφνικά και δεν διαρκεί πολύ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους λόγους για τους οποίους έγινε, οι οποίοι δεν εμφανίζονται ούτε παρέρχονται τόσο γρήγορα.
Σε μια χώρα που οι θεωρίες συνωμοσίας είναι στην ημερήσια διάταξη, η πολιτική σπέκουλα είναι αχαλίνωτη. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έσπευσε άμεσα να κατηγορήσει τον πρώην σύμμαχό της Γκιουλέν..
Τα αντίποινα που υπόσχεται ο Ερντογάν ίσως να αγγίξουν και τις Τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Ήδη η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι προσφέρει άσυλο στον Γκιουλέν αποσπώντας την προσοχή της κοινής γνώμης από τις δικές της πράξεις.
Ήδη από το 2014 η Τουρκία είχε καταθέσει μήνυση για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να εκδώσουν το Γκιουλέν αλλά το δικαστήριο του Scranton στην Πενσυλβανία απέρριψε τη μήνυση με το σκεπτικό ότι δεν είχε δικαιοδοσία..
Στην πραγματικότητα γίνεται ένα υπαρξιακός πόλεμος για την τουρκική ψυχή και την τουρκική εξουσία. Ένας πόλεμος που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Ένας πόλεμος που έχει ισχυρές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές και που καμιά δεν θα αφήσει έτσι εύκολα το πεδίο της μάχης. Τα χρόνια που θα έλθουν θα είναι χρόνια αναστάτωσης για την Τουρκία, αυτή τη σημαντική σύμμαχο των ΗΠΑ..
Η απόπειρα πραξικοπήματος δεν προήλθε από το πουθενά και πρέπει να μελετηθούν οι λόγοι.
Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η πλειοψηφία έχει δικαίωμα να ασκεί εξουσία πάνω σε θεσμούς, οι οποίοι σε ένα συνταγματικό σύστημα ελέγχονται από κοινού με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Οι απόψεις του Ερντογάν είναι παρόμοιες με τις απόψεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία δεν αναγνωρίζει την ελευθερία του Τύπου, τα ατομικά δικαιώματα ενάντια στο κράτος, το διαχωρισμό των εξουσιών και το σαφή διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας.
Οι απόψεις του Ερντογάν βρίσκονται σε αντίθεση με το όραμα του Κεμάλ, δηλαδή ένα λαϊκό κράτος, κράτος δικαίου και εξασφαλισμένα δικαιώματα του πολίτη απέναντι στην πολιτεία. Οι δύο αυτές αντιδιαμετρικές απόψεις δεν φαίνεται να έχουν πεδίο ταύτισης μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με τα επιχειρήματα τους οι πραξικοπηματίες στόχευαν στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην επιστροφή του λαϊκού κράτους.
Ο Ερντογάν απεναντίας, όλα αυτά τα χρόνια, προσπάθησε να αδρανοποιήσει οποιαδήποτε σοβαρή δημοφιλή αντιπολίτευση.
Το 2012 με τη στιβαρή υποστήριξη του Γκιουλέν, προέβη σε εκκαθαρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις με διαδικασίες αμφιβόλου νομιμότητας.
Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις κινήσεις για τον έλεγχο των ΜΜΕ.
Το 2013 ο Ερντογάν βίαια κατέστειλε διαδηλώσεις ενάντια στον αυταρχισμό.
Το 2014 η κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον μελών των οικογενειών υπουργών, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Ερντογάν.
Επίσης ο 2014 η κυβέρνηση κατηγόρησε το Γκιουλέν ότι οργανώνει παράλληλες δομές και άρχισε να απομακρύνει υποστηρικτές του από την κυβέρνηση.
Το 2015 η κυβέρνηση κατηγόρησε πανεπιστημιακούς για προδοσία επειδή ζήτησαν την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους
Το 2016 ψηφίστηκε νέος νόμος που παρείχε στην κυβέρνηση αυξημένες αρμοδιότητες όσον αφορά το διορισμό των δικαστών.
Έγιναν επίσης αλλαγές στην παιδεία. Έγινε εισαγωγή ως υποχρεωτικό, το μάθημα των θρησκευτικών, ενώ αποδυναμώθηκε ο λαϊκός χαρακτήρας της παιδείας.

Παρ’ όλα αυτά δεδομένης τα λυσσαλέας αντίδρασης της κυβέρνησης απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή αντιπολίτευσης πιθανόν ποτέ να μη μάθουμε τα πραγματικά γεγονότα. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι υπάρχει κάτι το ιδιάζων στις κατηγορίες. Ο ίδιος ο Γκιουλέν βρίσκονταν πίσω από τις εκκαθαρίσεις του στρατού με εικονικές δίκες το 2012. Άρα φαίνεται βολικό για την κυβέρνηση να κατηγορεί τον Γκιουλεν για το πραξικόπημα όταν υπάρχουν άπειροι λόγοι για ανυπακοή μέσα στο στρατό, ο οποίος από την εποχή του Κεμάλ έχει την ευθύνη για τη διατήρηση της δημοκρατίας και του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους..
Αυτό που συνέβη είναι το αποτέλεσμα της ιστορίας ενός ανθρώπου που είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο στο δρόμο του και μιας κοινωνίας της οποίας κάθε λίγο και λιγάκι συνθλίβονται οι προσδοκίες ..

Το 2002 όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογάν όλοι ήλπιζαν ότι θα συμφιλίωνε τους πιστούς όλων των θρησκειών, θα ασκούσε μια πιο φιλελεύθερη πολιτική με συνταγματικές ελευθερίες που η κοινωνία είχε στερηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η νέα κυβέρνηση, στο ξεκίνημά της, καταπολέμησε τα διεφθαρμένα οικονομικά συμφέροντα, προώθησε μεταρρυθμίσεις και έκανε προσπάθειες να εντάξει τη χώρα στην Ε.Ε?
Το κεμαλικό κατεστημένο αντιστάθηκε, με συνέπεια να ακολουθήσει σειρά εσωτερικών κρίσεων καθώς το ΑΚP προσπαθούσε να ενισχύσει την εξουσία του.
Καθοριστική χρονιά ήταν το 2007 όταν απέτυχε προσπάθεια του στρατού να εμποδίσει την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιούλ ως προέδρου της δημοκρατίας. Βλέποντας ότι έχαιρε μεγάλης λαϊκής υποστήριξης, ο Ερντογάν άρχισε να διαλύει την θεσμική αντιπολίτευση και μέσα σε λίγα χρόνια πέτυχε τον έλεγχο των εκπαιδευτικών, δικαστικών, αστυνομικών και στρατιωτικών δομών της χώρας απορρίπτοντας ταυτόχρονα κάθε ιδέα συμφιλίωσης με τις αντίπαλες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος?
Οι διαδηλώσεις στο πάρκο Γκέζι το 2013 ήταν μεγάλο πισωγύρισμα στις φιλοδοξίες του. Ακολούθησε σύλληψη μελών των οικογενειών υπουργών του λόγω προχωρημένης διαφθοράς και διαφωνία με τον Γκιουλέν. Το 2015 μετά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα, που δεν ήταν το αναμενόμενο, ξανάρχισε έναν έντονο πόλεμο εναντίον του PKK προσπαθώντας να διασπάσει τη βασική αντιπολίτευση δηλαδή το κουρδικό κόμμα ΗDP. Την ίδια χρονιά συνέβησαν επτά τρομοκρατικές ενέργειες που έδειξαν και τα κενά στον τομέα της ασφάλειας.

Ο Pearson στη συνέχεια πάλι εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσο το πραξικόπημα υποστηρίχθηκε από το Γκιουλέν σημειώνοντας:
Εάν οι κατηγορίες εναντίον του Γκιουλέν είναι αληθείς τότε ας πάρουν τον δρόμο τους αλλά αν οι κατηγορίες καταδείξουν αδυναμία από την πλευρά της κυβέρνησης, τότε αυτό σημαίνει ότι είτε η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η κατηγορίες είναι ψευδείς και προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης είτε θεωρεί ότι η κατηγορίες είναι αληθείς και δεν θέλει να δεί το τσουνάμι της δυσαρέσκειας που ίσως επηρέασε την απόπειρα του πραξικοπήματος.
Σε κάθε περίπτωση τα πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στις μοντέρνες κοινωνίες. Η απόπειρα της 15ης Ιουλίου ήταν ένα μεγάλο πλήγμα στην Τουρκία και ένα λάθος ιστορικών διαστάσεων?
Για πρώτη φορά στη μακρά παραμονή του ΑΚΡ στην εξουσία η ένοπλη βία έγινε μέρος της όλης εικόνας. Αν η αντίδραση της κυβέρνησης οδηγήσει σε μεγαλύτερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεν αντιμετωπιστούν οι πραγματικοί λόγοι των εντάσεων τότε θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για περισσότερη βία.

POLITICO “H TOYΡΚΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΟΤΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ»
Άρθρο της Kristen East που συνοψίζει όλες τις γνωστές πληροφορίες για τον Γκιουλέν και το αίτημα Ερντογάν στις ΗΠΑ να τον εκδώσουν στην Τουρκία. Παραθέτει τις δηλώσεις Γκιουλέν που απορρίπτει τις κατηγορίες αλλά και κάθε ενέργεια που αποβλέπει στην ανάληψη της εξουσίας με τη χρήση δύναμης.
Επισημαίνεται επίσης ότι ο Ερντογάν από παλιά συσχετίζει το Γκιουλέν με συνωμοσίες εναντίον του.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το AFP, ο υπουργός εξωτερικών Τζων Κέρυ προσφέρθηκε να βοηθήσουν οι ΗΠΑ στην εξιχνίαση του πραξικοπήματος αλλά ζήτησε από τον Ερντογάν να προσκομίσει αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν.
O Κέρυ επίσης είπε, σύμφωνα με το ΑΡ, ότι μπορεί να εξετασθεί το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν εάν υπάρξει απόδειξη για παράνομες πράξεις του και προσκομισθούν αποδείξεις από την τουρκική κυβέρνηση,.
ANAKOΙNΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ «Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ, Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΛΗΣ»

Η ανακοίνωση αναφέρεται στη διακοπή όλων των πτήσεων μέσα και έξω από τη βάση του Ιντσιρλίκ αλλά σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας Πήτερ Κουκ «όλα δείχνουν ότι όλοι είναι ασφαλείς και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια όλου του προσωπικού και των εγκαταστάσεων» Επισημαίνεται επίσης ότι σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας οι αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται από κοινού με τους Τούρκους ώστε οι επιχειρήσεις να ξαναρχίσουν το συντομότερο αλλά και ότι γίνονται προσαρμογές από το Επιτελείο ώστε να χρησιμοποιηθούν άλλες εγκαταστάσεις στην περιοχή για τις αεροπορικές επιδρομές.
WASHINGTON, July 16, 2016 — President Barack Obama received a briefing today from his national security team on the situation in Turkey following a coup attempt, White House officials said.
The president reiterated to his national security team that the United States will continue its unwavering support for Turkey’s democratically elected government, officials said in a statement.
Work with Counterparts
Obama instructed the team to continue to work with Turkish counterparts to maintain the safety and well-being of diplomatic missions and personnel, U.S. service members and their dependents, White House officials said.
“While we have no indications as of yet that Americans were killed or injured in the violence,” the White House statement said, “the president and his team lamented the loss of life and registered the vital need for all parties in Turkey to act within the rule of law and to avoid actions that would lead to further violence or instability.”
NATO Secretary General Jens Stoltenberg said allNATO personnel and units in Turkey “are safe and secure.” Turkey is a member of the NATO alliance.
Turkish officials have stopped all flights into and out of Incirlik Air Base in the southwestern part of the nation. U.S. and coalition aircraft fly missions against the Islamic State of Iraq and the Levant from the base. Defense Department officials continue their efforts to fully account for all DoD personnel in Turkey, Pentagon Press Secretary Peter Cook said.
All Safe and Secure
“All indications at this time are that everyone is safe and secure,” Cook said today in a statement. “We will continue to take the necessary steps to ensure the safety and security of our service members, our civilians, their families and our facilities.”
The Turkish government has closed its airspace to military aircraft, including to coalition aircraft operating out of Incirlik at part of Operation Inherent Resolve. “U.S. officials are working with the Turks to resume air operations there as soon as possible,” Cook said. In the meantime, he added, U.S. Central Command is adjusting and will use other facilities in the region to launch sorties.
“U.S. facilities at Incirlik are operating on internal power sources, and a loss of commercial power to the base has not affected base operations,” Cook said.
ANAKOINΩΣΗ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»

Σημερινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος έδωσε εντολή στην ομάδα του να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Τούρκους ομολόγους του για τη διατήρηση της ασφάλειας και τη ομαλής διαβίωσης των διπλωματικών αποστολών και του προσωπικού, των στρατιωτικών και των οικογενειών τους και καλεί όλες τις πλευρές στην Τουρκία να δράσουν στο πλαίσιο του νόμου και να αποφύγουν ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερη βία και αστάθεια