Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Οργή στο Μαξίμου για τη Siemens – Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα!!


Οργή στο Μαξίμου για τη Siemens – Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα
Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο Μαξίμου το φιάσκο με την απειλή παραγραφής των αδικημάτων για τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι πρόκειται για ανεπανάληπτο… δώρο, καθώς το πεδίο αντιπαράθεσης στη διαφάνεια απέναντι στα ομολογημένα σκάνδαλα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τη γερμανική εταιρία εκλαμβάνεται ως εξαιρετικα προνομιακό.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα συνεχίσει το προσεχές διάστημα να σφυροκοπά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, τονίζοντας ότι η ίδια δεν έχει τίποτα να φοβάται από τις αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν.
Πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξοργισμένος με τους χειρισμούς που οδηγούν σε «ξέπλυμα» του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης, όπερ και αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τη σκληρή στάση και τα μηνύματα που θα στείλει σε όλους όσους εμφανίζουν αλλεργία στο άκουσμα της λέξης Siemens κατά τη σημερινή συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά.
Μάλιστα, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν υπόνοιες για νέα δεδομένα που θα έρθουν στην επιφάνεια το προσεχές διάστημα και θα ταρακουνήσουν συθέμελα τα οικοδομήματα της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος πέρασε το κατώφλι του Αρείου Πάγου και κατέθεσε, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη, στην Εισαγγελέα του ΑΠ Ξένη Δημητρίου δύο αιτήσεις για να συνεχιστεί η δίκη της Siemens.
Συγκεκριμένα, παρήγγειλε την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.
«Υπέβαλα δύο αιτήσεις προκειμένου να επιταχυνθεί η εκδίκαση αυτών των δυο υποθέσεων της Siemens, οι οποίες κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης, της κοινωνίας και όλων νομίζω έχουν μία εξαιρετική σημασία και βαρύτητα και γι’ αυτό δικαιολογείται και μία κατ’ εξαίρεση δικονομική πορεία όσον αφορά την ταχύτητα.
Είναι μια υπόθεση η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, έχει πολλές διαστάσεις πέρα από αυτές που έχουν φανεί όχι κοινωνικές-οικονομικές αλλά δικονομικές. Θα μου επιτρέψετε να μην υπεισέλθω σε καμία λεπτομέρεια που έχει σχέση με ζητήματα που αυτή τη στιγμή ερευνώνται, τα οποία θα ερευνηθούν από τα αρμόδια όργανα στα οποία δεν ανήκω εγώ.
Όλες οι ενέργειες για την επίσπευση που θα μπορούσαν να γίνουν από την πλευρά της Κυβέρνησης έχουν γίνει και η ταχεία εξέλιξη της δίκης είναι κάτι που εύχονται όλοι και ελπίζουμε από εδώ και πέρα να φανεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παρασκευόπουλος.
Ήδη από την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επισκεπτόμενος τον Άρειο Πάγο παρέδωσε το σύνολο της υπηρεσιακής αλληλογραφίας ανάμεσα στην Μεταφραστική Υπηρεσία και στην Εισαγγελία Εφετών Κακουργημάτων Αθηνών, ενώ διαβεβαίωσε πως «με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απολύτως παραγραφή».
Η σκληρή κυβερνητική διαρροή, χθες, για ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, και ονομαστικά για την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και για τις ευθύνες του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου αποδίδει το κλίμα οργής που επικρατεί στο Μαξίμου.

Ζητάει και τα ρέστα ο Ντογιάκος

«Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια» τονίζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη θύελλα που προκλήθηκε για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για την υπόθεση Siemens.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Ντογιάκου έχει ως εξής:
«Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε μετά την αναβολή της δίκης στην υπόθεση της Siemens, ανακοινώνεται ότι στις 8-4-2015, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου του 2015, ο αρμόδιος εισαγγελέας με το υπ΄ αριθμόν πρωτ. 23002/8-4-2015 έγγραφό του προς τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε τη μετάφραση του υπ΄ αριθμόν 399/2015 παραπεμπτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών από την ελληνική στη γερμανική γλώσσα.
Λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση ακόμη και μετά την έναρξή της δίκης, με αλλεπάλληλα έγγραφά του, τα οποία προς ενημέρωση και για την αναγκαία συνδρομή κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των κ.κ. υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αριθμός πρωτ. 61406/4-11-015, 70277/11-12-2015, 29410/27-4-2016), ζήτησε επιμόνως την επίσπευση της μετάφρασης, η οποία ολοκληρώθηκε στις 13-5-2-16 και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16-5-2016.
Σε όλα τα στάδια ελέγχου της δικογραφίας και προσδιορισμού της υπόθεσης προς εκδίκαση, τηρήθηκαν επακριβώς οι ισχύουσες διατάξεις και η νομολογία του Αρείου Πάγου και άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων.
Σκόπιμες διαρροές από αγνώστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα, δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια».
Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την Τετάρτη ότι «η ευθύνη για την εμπλοκή στη συνέχιση της δίκης για την υπόθεση Siemens θα πρέπει να αναζητηθεί στην Εισαγγελία Εφετών», ενώ κατήγγειλε «συστηματική προσπάθεια» όχι μόνο να παρακωληθεί η υπόθεση και να οδηγηθεί σε παραγραφή, αλλά και να ενοχοποιηθεί η κυβέρνηση.
«Λέμε σαφέστατα ότι αυτά που ζήτησε η Εισαγγελία Εφετών τα έχει λάβει (τη μετάφραση του βουλεύματος για την υπόθεση Siemens), άρα η ευθύνη θα πρέπει να αναζητηθεί σε αυτή», ανέφεραν συγκεκριμένα οι πηγές του Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «ο Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να έχει κάνει παράλειψη».
Για επιχειρούμενη απαξίωση της Δικαιοσύνης από ελάχιστους πολιτικούς και μη, σε σημείο μάλιστα άκρας συκοφαντίας κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σκληρή ανακοίνωσή της.
Η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωση της:
«Η επιχειρούμενη, ευτυχώς από ελάχιστους πολιτικούς και μη, απαξίωση της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της δημοσίως (μέσω των ΜΜΕ κ.λπ.) και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να αμφισβητείται γενικώς και αορίστως η αμεροληψία και η αξιοπιστία της, αφ΄ενός μεν αποτελεί άκρα συκοφαντία κατά της ισότιμης και ισόκυρης με την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, δικαστικής εξουσίας αφ’ ετέρου δε δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής να γνωρίζουμε τελικά αυτή η συμπεριφορά ποιον εξυπηρετεί.
Εμείς, οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας (κενές οργανικές θέσεις, έλλειψη αναλόγων κτιριακών εγκαταστάσεων, επαρκούς γραμματειακής υποστήριξης, μηχανογραφικής οργάνωσης, μεταφραστικού τμήματος, διερμηνέων, δικαστικής αστυνομίας κ.λπ.) θα συνεχίσουμε, όπως άλλωστε διαχρονικά πράττουμε, έχοντας βεβαίως υποχρέωση προς τούτο, να προσφέρουμε αόκνως τις υπηρεσίες μας στους πολίτες της χώρας μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και προπαντός με τη συνείδησή μας».

Πρέσινγκ για τα δανεικά και αγύριστα του Μητσοτάκη

Σημειωτέον πάντως ότι παράλληλα με την πολύκροτη υπόθεση της Siemens, το Μαξίμου και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αφήσουν να «πέσει» το θέμα των τραπεζικών δανείων προς κόμματα και μιντιακές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα η αποκάλυψη στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή για το δάνειο της οικογένειας Μητσοτάκη για τις ανάγκες της εφημερίδας «Κήρυκας Χανίων», το οποίο -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και το βουλευτή του Νεκτάριο Σαντορινιό- ουδέποτε αποπληρώθηκε, αντιθέτως από τις αρχικές 300.000 ευρώ έφτασε σήμερα κοντά στις 700.000 (ακριβέστερα 691.000).

 www.tribune.gr