Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Ολάντ: Ο Τσίπρας ξεμπλόκαρε την κατάσταση κατά τη διαπραγμάτευση των 17 ωρώνΦωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε. Ε. ΜΠΕ/EUROPEAN COUNCIL/Christos DOGASΦωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ε. Ε.Στην έκδοση του βιβλίου των Antonin André και Karim Rissouli για τον Φρανσουά Ολάντ με τίτλο «Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο», που κυκλοφόρησε χθες στα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία, αναφέρονται τα γαλλικά ΜΜΕ.

Το βιβλίο περιλαμβάνει ιδιωτικές συζητήσεις όπως άλλωστε είναι και ο τίτλος του, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές από τις 17 Φεβρουαρίου 2012 έως τις 24 Μαΐου 2016, των δύο συγγραφέων με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Στο βιβλίο υπάρχουν δύο κεφάλαια με ελληνικό ενδιαφέρον, αναφέρει η Ημερησία.

Το κεφάλαιο «20» με τίτλο «Ο φίλος Τσίπρας» είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες.
Το δραματικό παρασκήνιο της 17ωρης διαπραγμάτευσης πέρυσι το καλοκαίρι
Αντίστοιχα, στο κεφάλαιο «21», με τίτλο «Βοήθησέ με να σε βοηθήσω», ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρει: «Γύρω στις 6.00 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όρια του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ, τη Μέρκελ και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε».
Αναλυτικά, λοιπόν, το κεφάλαιο “20” με τίτλο: “Ο φίλος Τσίπρας” είναι αφιερωμένο στις διαπραγματεύσεις. Αντίστοιχα, στο κεφάλαιο “21”, με τίτλο: “Βοήθησε με να σε βοηθήσω” ο Γάλλος Πρόεδρος αναφέρει: “Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2015 η τύχη της Ελλάδας αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, αλλά ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στο σπίτι του Λιν Ρενό για ένα δείπνο με τον Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και τον Εμανουέλ Μακρόν. Παρακολουθεί με προσοχή τις διαπραγματεύσεις χάρη στον Μισέλ Σαπέν που βρίσκεται εκεί. “Γύρω στις 2 το πρωί, με παίρνει τηλέφωνο για τελευταία φορά και είναι πολύ απαισιόδοξος. Κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί είναι στα όρια τους να βρίσουν τους Έλληνες. Είναι πολύ δύσκολα… Μόλις φτάνω στο Συμβούλιο των Βρυξελλών (την επομένη) στις 4 το απόγευμα η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη. Ο Μισέλ Σαπέν μού δίνει καθησυχαστικά μηνύματα. Οι Γερμανοί είναι λιγότερο… σκληροί. Τελικά, οι πλευρές θα έρθουν σε συμφωνία την επομένη”.
Για τις κρίσιμες ώρες, ο Ολάντ αποκαλύπτει: “Γύρω στις 6.00 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όρια του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ, τη Μέρκελ, και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε”

 http://mignatiou.com