Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-2/31-7-2016


ΘΕΜΑ: Συνέντευξη Τ/ΥπΕΞ Τσαβούσογλου στην FAZ (Μερος Α)
Παραθέτουμε πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Τ.ΥΠΕΞ Mevlüt Cavusoglu, που παρέθεσε στην FAZ και τον Michael Martens, ανταποκριτή της εφ. σε Κων/πολη και Αθήνα, όπως δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση και αποσπάσματα της αναδημοσιεύτηκαν στη σημερινή έντυπη έκδοση (βλ. παρακάτω), όπου υπάρχουν και σχετικές αναφορές στη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την προσφυγική κρίση.

Τίτλος: «Οι άνθρωποι στην Τουρκία αγαπούν τον Ερντογάν
Υπότιτλος
«Και επιθυμούν δήθεν την θέσπιση της θανατικής ποινής. Για το πως αυτό συνδυάζεται, μιλά ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην συνέντευξη που παραχώρησε στην F.Α.Ζ.»

«Κύριε Υπουργέ, εάν η επίσημη τουρκική άποψη είναι σωστή, τότε η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου ήταν επίσης ένα «πιστοποιητικό απορίας» για τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ: Δεδομένου ότι ένας γερασμένος μουσουλμάνος ιεροκήρυκας σχεδιάζει κάπου στην Πενσυλβάνια ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, αλλά η CIA και το FBI δεν το παίρνουν είδηση. Ή, ακόμη χειρότερα, το αποκρύπτουν από τον νατοϊκό εταίρο στην Άγκυρα. Η εμπιστοσύνη σας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κλονιστεί.
ΑΠ. Θα ήταν λάθος να εξαχθεί στο παρόν στάδιο και χωρίς αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες το συμπέρασμα ότι ενώ οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών είχαν γνώση των προετοιμασιών του πραξικοπήματος, δεν μας ενημέρωσαν. Ένα γεγονός όμως μας προβληματίζει: έχουμε να κάνουμε με μια αδυναμία των μυστικών υπηρεσιών τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό. Συνήθως, οι υπηρεσίες πληροφοριών φιλικών χωρών αλληλοενημερώνονται. Ακόμη και εάν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου υποστηρίχτηκε από μια μικρή ομάδα στον τουρκικό στρατό, είναι ένα σημάδι της μεγάλης αδυναμίας των υπηρεσιών πληροφοριών, το ότι δεν ήταν σε θέση να λάβουν εκ των προτέρων γνώση της προετοιμασίας μιας τέτοιας εκτεταμένης επιχείρησης.
Συμπεριλαμβάνετε στην κριτική σας ρητά και τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες;
Ναι, ήδη το έχουμε παραδεχτεί. Αλλά, επειδή αυτό το σχέδιο πραξικοπήματος είχε εκκολαφτεί από την τρομοκρατική οργάνωση Fethullah Gülen μέσα στο στρατό και επειδή οι ένοπλες δυνάμεις γενικώς και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ιδιαίτερα αποτελούν κλειστά συστήματα, δεν ήταν βέβαια εύκολο να πληροφορηθείς κάτι. Πάντως, η απόπειρα πραξικοπήματος οργανώθηκε από ένα άτομο που ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, που σημαίνει ότι οι εκεί υπηρεσίες πληροφοριών και οι αρμόδιες αρχές θα έπρεπε να είναι καλύτερα ενημερωμένες.

Αν λοιπόν και οι πιο ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο δεν ήταν σε θέση να πληροφορηθούν εγκαίρως για το σχέδιο πραξικοπήματος, θα μπορέσει η Τουρκία να υποβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες αρκετές αποδείξεις για να επιβάλει την έκδοση του Fethullah Gülen;
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πίσω από την απόπειρα του πραξικοπήματος κρυβόταν μια τρομοκρατική οργάνωση. Το ξέρουμε αυτό, επειδή οι διασυνδέσεις της στις ένοπλες δυνάμεις μας αποκαλύφτηκαν. Το πρόσωπο που τη νύχτα του πραξικοπήματος συνέλαβε τον Αρχηγό του Επιτελείου Στρατού, ήθελε να τον φέρει σε επαφή με τον Fethullah Gülen. Οι διασυνδέσεις των πραξικοπηματιών με αυτή την οργάνωση είναι γνωστές, υπάρχουν ομολογίες. Πρώην αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν απολυθεί λόγω της σχέσεώς τους προς την οργάνωση αυτή, συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Ένας από αυτούς συνελήφθη την νύχτα του πραξικοπήματος σε τεθωρακισμένο. Τι δουλειά έχει κάποιος, που έχει απολυθεί από την αστυνομία λόγω της διασύνδεσής του με μια τρομοκρατική οργάνωση, σε τεθωρακισμένο; Βρήκαμε επίσης καταλόγους με τα ονόματα εκείνων, οι οποίοι θα μας αντικαθιστούσαν σε περίπτωση επιτυχίας του πραξικοπήματος. - όλοι είχαν σχέσεις με αυτή την τρομοκρατική οργάνωση. Όλες αυτές τις διαπιστώσεις θα τις διαβιβάσουμε στις ΗΠΑ και θα απαιτήσουμε την έκδοση του Γκιουλέν. Αλλά προηγουμένως ζητάμε την προσωρινή σύλληψή του Γκιουλέν. Οι Αμερικανοί δεν επιτρέπεται να επιτρέψουν στον Γκιουλέν να διαφύγει σε άλλη χώρα.
Προτίθεται, εξ όσων γνωρίζετε, να διαφύγει σε άλλη χώρα; Σε ποια;
Μας έχουν περιέλθει συγκεκριμένες πληροφορίες. Οι υποστηρικτές του σε ορισμένες χώρες προετοιμάζονται ήδη να τον υποδεχθούν.
Οι άνθρωποι, στους οποίους απευθύνετε όλες αυτές τις κατηγορίες, πρόκειται να δικαστούν. Θα επιτραπεί σε παρατηρητές από την ΕΕ να παρακολουθήσουν τις δίκες αυτές πλήρως όπως π.χ. επετράπη σε Τούρκους διπλωμάτες και δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη δίκη NSU στο Μόναχο;
Θέλουμε να είναι η διαδικασία αυτή διαφανής. Η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από μία και μόνο τρομοκρατική επίθεση, ακόμη και αν αυτή ήταν αναμφισβήτητα μια φοβερή τρομοκρατική επίθεση. Έχουμε ήδη την εμπειρία δέκα παρόμοιων τρομοκρατικών επιθέσεων, χωρίς να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλά τώρα βρισκόμαστε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Είμαστε πρόθυμοι για διάλογο με την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα. Θέλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα. Επιδιώκουμε μια στενή συνεργασία. Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να μεροληπτούν. Θα πρέπει να απέχουν από αυτό, να νομιμοποιούν εμμέσως τους πραξικοπηματίες και να τους παρουσιάζουν ως αθώους. Ναι, Έχουμε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης - αλλά έχετε παρατηρήσει εδώ οποιουσδήποτε περιορισμούς στην καθημερινή ζωή, στις θεμελιώδεις ελευθερίες του λαού; Το κράτος μας κήρυξε την κατάσταση ανάγκης εναντίον των δικών του θεσμών και όχι εναντίον του λαού. Ο λαός κάνει ακόμα και αστεία γι’ αυτό: Στο παρελθόν, όταν ίσχυε κατάσταση ανάγκης, οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σήμερα δεν έρχονται στα σπίτια τους επειδή κάνουν διαδηλώσεις στους δρόμους υπέρ της δημοκρατίας, του Ερντογάν και ενάντια στους πραξικοπηματίες. Αυτές οι διαδηλώσεις είναι επίσης ένα μήνυμα προς όλους εκείνους στην Ευρώπη που αποκαλούν τον Πρόεδρό μας δικτάτορα.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω: Θα επιτραπεί σε παρατηρητές από την ΕΕ να παρευρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου, όταν θα αρχίσουν οι δίκες κατά των πολυαρίθμων κατηγορουμένων;
Ως υπουργός Εξωτερικών, δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποφασίσω για την πορεία των δικαστικών διαδικασιών. Η δικαιοσύνη μας θα αποφασίσει επί των θεμάτων αυτών. Όμως, στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να εξασφαλίσουμε την διαφάνεια των δικών αυτών. Και ένα πράγμα είναι σίγουρο: Θα διεξαχθούν χιλιάδες, ακόμη και δεκάδες χιλιάδες δίκες. Κατά πόσο οι δίκες αυτές θα διεξαχθούν δημόσια ή όχι, θα το αποφασίσει η δικαιοσύνη μας.
ΜΕΡΟΣ Β Θεωρείτε αυτό ως αντι-τουρκική εκστρατεία, όταν στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης λέγεται, ότι ο Ερντογάν επιχειρηματολογεί στην συζήτηση για την για την θανατική ποινή πολύ λαϊκίστικα, κρυβόμενος πίσω από την λεγόμενη λαϊκή θέληση;

Στις δημοκρατικές χώρες, η θέληση του λαού είναι ούτως ή άλλως πολύ σημαντική. Δεν βρεθήκατε τις ημέρες αυτές στις πλατείες και στους δρόμους των πόλεών μας; Δεν έχετε παρατηρήσει πόσοι άνθρωποι συγκεντρώνονται εκεί και φωνάζουν: «Θέλουμε να επιστρέψουμε στην θανατική ποινή!« Έχουμε λάβει χιλιάδες μηνύματα SMS και tweets στα οποία μας λένε, «Αν δεν εισαγάγετε εκ νέου τη θανατική ποινή, δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας». Οι απαιτήσεις αυτές προέρχονται από τον λαό, που βίωσε το πραξικόπημα από πρώτο χέρι, που βομβαρδίστηκε, που συνθλίφθηκε από τα τεθωρακισμένα και πυροβολήθηκε από ελικόπτερα. Και αυτό που είπε ο Ερντογάν είναι μόνο αυτό, ότι θα υπέγραφε έναν νόμο για την επαναφορά της θανατικής ποινής, εάν το Κοινοβούλιο θα ελάμβανε μια τέτοια απόφαση. Τώρα λέμε ότι πρώτα πρέπει να ηρεμήσει η κατάσταση. Οι συναισθηματικές αντιδράσεις πρέπει να ηρεμήσουν και τότε μπορούμε όλα να τα συζητήσουμε και με τα άλλα κόμματα στο Κοινοβούλιο. Δεν μπορούμε από την μια πλευρά να προσποιούμαστε ότι δεν μας ενδιαφέρει αυτό που επιθυμεί ο λαός μας, και από την άλλη πλευρά να πάρουμε μια τέτοια σημαντική απόφαση λόγω μιας συγκυρίας. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη επίσημα. Αλλά, εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απαιτήσεις του λαού, δεν πρέπει να το χαρακτηρίζει αυτό κανείς λαϊκισμό – δεδομένου ότι δεν το χρειάζεται. Οι άνθρωποι τον αγαπούν. Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, τα ποσοστά έγκρισης έχουν αυξηθεί στο 70 τοις εκατό. Ακόμη και η αντιπολίτευση παραδέχθηκε ότι ανακουφίστηκε όταν τον είδε ασφαλή στην τηλεόραση τη νύχτα του πραξικοπήματος. Και ο Πρόεδρός μας δεν παριστάνει τον κουφό, όταν ο λαός απαιτεί κάτι, αλλά αξιολογεί εις βάθος τις απαιτήσεις αυτές.
Εάν ακολουθήσει κανείς την θέληση του λαού, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα επανεισήγαγαν τη θανατική ποινή τα περισσότερα των ευρωπαϊκών κρατών. Θα ήταν τότε η Ευρώπη καλύτερη;
Όταν ήμουν Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνιζα πάντα ότι η θανατική ποινή είναι λάθος και τοποθετήθηκα εναντίον. Αλλά ως άτομο που έκανε όλα αυτά, λέω τώρα ότι θα ήταν λάθος να αγνοηθούν οι απαιτήσεις του λαού. Μόνο τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται στιγμιαία και χωρίς καθόλου σκέψη. Ίσως η απόφαση να ληφθεί στο πλαίσιο δημοψηφίσματος. Πρόκειται για πολύ σοβαρά θέματα. Μόλις μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon για το θέμα αυτό, υπενθυμίζοντάς του ότι δύο από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή.
Αλλά η Τουρκία δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά υποψήφια χώρα της ΕΕ – που δεν θα είναι πλέον σίγουρα εάν εισαγάγει την θανατική ποινή.
Είμαστε ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε τέτοια θέματα, η ΕΕ έχει λόγο μόνο μετά το Συμβούλιο της Ευρώπης.. Η ΕΕ ως τέτοια δεν έχει ακόμη ενταχθεί ούτε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να μας δώσει μαθήματα σε αυτό το θέμα.
Πιστεύετε στα σοβαρά ότι η ΕΕ θα διεξάγει διαπραγματεύσεις με μια χώρα, όπου ισχύει η θανατική ποινή;
Μιλάω για κάτι άλλο. Η ΕΕ μπορεί φυσικά στην συζήτηση για την θανατική ποινή, καθώς και σε άλλα θέματα, να μας γνωρίσει τις απόψεις της. Προσπάθειες να μας διδάξει και να αντιδράσει στις απαιτήσεις του λαού μας με απειλές, δεν θα οδηγήσουν σε καλό αποτέλεσμα. Η ΕΕ μπορεί να πει: «Εμείς δεν θα θέλαμε να εισαγάγει υποψήφια χώρα την ποινή του θανάτου. Αυτό αντιτίθεται στις κοινές μας αξίες. Με αυτό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, επειδή ακόμη και σε μας δεν επικρατεί ομοφωνία απόψεων. Αλλά, εάν η ΕΕ απειλεί μια χώρα, την οποία κρατάει σε απόσταση εδώ και έξι δεκαετίες με την κατάργηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας, αυτό θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που κάποιοι μπορεί να περιμένουν.
Πριν από λίγο καιρό, στο πλαίσιο των μαζικών δικών «Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον» στην Τουρκία, καταδικάστηκαν εκατοντάδες αθώοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από καιρό. Φανταστείτε να λάβουν χώρα τέτοιες δίκες σε μια Τουρκία όπου ισχύει η θανατική ποινή!
Αγαπητέ μου φίλε, θέτετε τις ερωτήσεις σας με τέτοιο τρόπο, ωσάν η θανατική ποινή να ήταν ήδη τετελεσμένο γεγονός, ενώ μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο η απαίτηση του λαού και οι αντιδράσεις των πολιτικών. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, η κοινοβουλευτική συζήτηση δεν έχει καν αρχίσει. Δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον για το αντίθετο ενός πράγματος που δεν υπάρχει ακόμη.
Παρακάτω παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα από την έντυπη έκδοση της εφ.:
Τίτλος: Τσαβούσογλου: Αναμένουμε τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου.
Κύριε Υπουργέ, μόλις τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατέφθαναν καθημερινώς στα ελληνικά νησιά σχεδόν 2000 μετανάστες Τον περασμένο μήνα ο αριθμός τους ήταν μόνο 50. Με ποιο τρόπο επετεύχθη αυτό;
Πρώτον, η Συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας της 18ης Μαρτίου οδήγησε στη μείωση του αριθμού. Τόσο οι λαθρέμποροι ανθρώπων, όσο και οι πληρωτές τους, δηλ. τα θύματά τους, το κατανόησαν: Ακόμη και αν αποβιβαστούν στα νησιά, θα επαναπροωθηθούν. Πέραν τούτου, λάβαμε στην Τουρκία πολύ σοβαρά μέτρα, μεταξύ άλλων, και για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε αυτούς, που δεν εμπιστεύονται στους λαθρεμπόρους, εδόθη η ελπίδα για μια άμεση μετοίκισή τους σε χώρες της ΕΕ, οδήγησε επίσης σε μείωση των αριθμών. Η Αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο συνέβαλε σίγουρα από ψυχολογικής πλευράς σε αυτό, αν και δεν ήταν αποφασιστικής σημασίας.
Μερικοί στην Ευρώπη φοβούνται ότι, εάν η Τουρκία δεν λάβει έως τον Οκτώβριο για τους πολίτες της την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, θα μειώσει τις προσπάθειές της για την συνοριακή προστασία. Είναι οι φόβοι δικαιολογημένοι:
Ήδη το 2013 υπογράψαμε Συμφωνία για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου μαζί με μια Συμφωνία Επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών. Πρόσθετα, υπογράψαμε τον Μάρτιο την Συμφωνία με την ΕΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία προβλέπει για κάθε Σύριο που επαναπροωθείται στην Τουρκία να μετοικίζει άλλος Σύριος σε χώρα της ΕΕ. Αυτό λειτουργεί. Αλλά όλα αυτά εξαρτούνται από την άρση της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου, πράγμα το οποίο αποτελεί επίσης αντικείμενο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Εάν δεν επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, θα βρεθούμε αναγκασμένοι να αποστασιοποιηθούμε από την Συμφωνία Επανεισδοχής και από την Συμφωνία της 18ης Μαρτίου.
Όμως, η Υπηρεσία Πολιτικού Ασύλου της Ελλάδος δεν στέλνει προς το παρόν κανέναν πίσω. Επειδή είναι της αντίληψης ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο αριθμός εκείνων, που επανοπροωθήκαν σε εμάς είναι δημόσια γνωστός. Ανέρχεται σε 468.

Ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος.
Αλλά ο αριθμός εκείνων, οι οποίο έφτασαν στα νησιά μετά την υπογραφή της Συμφωνίας είναι επίσης ελάχιστος. Σε αυτό προστίθεται ότι έχουμε μια Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της Συμφωνίας αυτής, δεχτήκαμε το τρέχον έτος άνω των 1000 προσώπων. Οι Έλληνες είναι ευχαριστημένοι με την συνεργασία αυτή. Εάν τα ελληνικά δικαστήρια αποφασίζουν να επαναπροωθήσουν άτομα σε εμάς ή όχι, αυτό είναι άλλο θέμα. Και όσον αφορά στο μέλλον της Συμφωνίας Επανεισδοχής με την ΕΕ, περιμένουμε τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου. Τούτο μπορεί να λάβει χώρα αρχές ή μέσα του Οκτωβρίου, αλλά αναμένουμε συγκεκριμένη ημερομηνία.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, Συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζαλά με την υπουργό Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα
Στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας και την εκπόνηση κοινών θέσεων στα ευρωπαϊκά θέματα, όπως η μεταρρύθμιση του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος για την επαναπροώθηση και το άσυλο, συμφώνησαν στην συνάντησή τους στη Σόφια στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Βουλγαρίας ? Ελλάδας η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα και ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζαλάς, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου ΒΤΑ.
«Λόγω του τωρινού περιβάλλοντος ασφαλείας, η διατήρηση υψηλού επιπέδου σύμπραξης και η έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία», τόνισε η Μπατσβάροβα.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας σχετικά με τη διαχείριση των κοινών συνόρων, τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης και της διακίνησης ατόμων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στα σύνορα στα ευάλωτα σημεία, καθώς και στο ενδεχόμενο διοργάνωσης κοινών περιπολιών.
Η Μπατσβάροβα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στον Μουζαλά για την έγκαιρη αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις περιπτώσεις επαναπροώθησης παράτυπων μεταναστών, καθώς επεσήμανε ότι χάρη στον εντατικό διάλογο οι σχετικές διαδικασίες απαιτούν τώρα λίγες μόνο ημέρες ενώ παλαιότερα απαιτούνταν μήνες.
Εκ μέρους του ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Βουλγαρίας στο χώρο Σένγκεν, που είναι εξαιρετικά σημαντική όχι μόνο για την ασφάλεια της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, αλλά και για όλη την Ευρώπη.
Διαδήλωση οπαδών του Ερντογάν στην Κολωνία- κλήση για εξηγήσεις του Γερμανού Επιτετραμμένου στην Άγκυρα/Επισημάνσεις γερμανικών ΜΜΕ

Βασικό θέμα στην σημερινή ειδησεογραφία το χθεσινό μαζικό συλλαλητήριο των οπαδών του Ερντογάν στην Κολωνία και η επίδραση του στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις η οποία συνεχίζεται με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να έχει καλέσει τον Επιτετραμμένο της γερμανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα για εξηγήσεις σήμερα το μεσημέρι, όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιόπιστη πηγή στην Άγκυρα, καθώς ο Γερμανός Πρέσβης Martin Erdmann είναι σε διακοπές.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι που δεν επετράπη στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απευθυνθεί με βίντεο-μήνυμα του προς τους διαδηλωτές στην Κολωνία την Κυριακή. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ibrahim Kalin αποκάλεσε την απαγόρευση από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ως «απαράδεκτη», απαιτώντας μια «ικανοποιητική εξήγηση» από τη Γερμανία.
O Αντιπρόεδρος της Τ/κυβέρνησης Numan Kurtulmuş επέκρινε τη Γερμανία για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» .Οι γερμανικές αρχές παραπονέθηκαν "σε κάθε ευκαιρία" για το γεγονός ότι η δημοκρατία δεν θα πρέπει να περιοριστεί στην Τουρκία, αλλά στην περίπτωση της διαδήλωσης στην Κολωνία παρεμποδίζεται η ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε τη Δευτέρα στην Άγκυρα ο Kurtulmuş , προσθέτοντας: «Θέλω να εκφράσω ανοιχτά ότι η απόφαση που έχει λάβει η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ορθολογικότητα».
Σύμφωνα με την αστυνομία, 30000 έως 40000 άτομα συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση των οπαδών του Τ/Προέδρου. Υπήρξαν επίσης αρκετές αντι-διαδηλώσεις, αλλά δεν σημειώθηκαν έκτροπα. Η αστυνομία το βράδυ της Κυριακής προέβη σε θετικό απολογισμό, τονίζοντας την ετοιμότητα 2700 αστυνομικών καθώς και αντλιών νερού.
Η σχετική ιστοσελίδα της διαδήλωσης ήταν σαν μια «κόκκινη θάλασσα από τουρκικές σημαίες». Με ένα λεπτό σιγής, οι συμμετέχοντες τίμησαν τα θύματα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία και τα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Τουρκία. Προς το τέλος της εκδήλωσης διαβάστηκε ένα μήνυμα του Ερντογάν, στο οποίο επαίνεσε τους Τούρκους οι οποίοι έχουν αντιταχθεί γενναία στο πραξικόπημα. Ευχαρίστησε επίσης τους Τούρκους πολίτες που ¨κατέβηκαν στους δρόμους στη Γερμανία. "Σήμερα, η Τουρκία είναι ισχυρότερη από ποτέ και από πριν από τις 15 Ιουλίου", τόνισε επίσης.
Χαρακτηριστικοί επίσης και οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων:
Süddeutsche Zeitung: Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί του Ερντογάν διαδήλωσαν στην Κολωνία, όπου αναφέρεται σκαι στη σημερινή συνέντευξη του Τ/ΥΠΕΞ στην FAZ, και τις απειλές σε περίπτωση μη απελευθέρωσης του καθεστώτος της βίζας. Σε εσωτερική σελίδα, σχετικό άρθρο του Mike Szymanski κάνει λόγο για «Ερντογανο-φοβία» που κυριαρχεί πλέον στη Γερμανία.
FAZ: Η Άγκυρα απειλεί με τερματισμό της προσφυγικής συμφωνίας- Ο Τ/ΥΠΕΞ ζητά την προώθηση της απελευθέρωσης της άδειας εισόδου μέχρι τον Οκτώβριο- Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Κολωνία= η Άγκυρα διαμαρτυρήθηκε για την απαγόρευση μετάδοσης του μηνύματος του Ερντογάν. (Η συνέντευξη του Τ/ΥΠΕΞ θα αποσταλεί αργότερα)
Tagesspiegel: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Κολωνία για τον Ερνογάν/ Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, ειρηνική η κατάσταση- η Δικαιοσύνη απαγόρευσε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Τ/προέδρου.
Die Welt : Διαδήλωση χωρίς τον Ερντογάν, όπου σημειώνεται μ.α. και η αντι-διαδήλωση ακροδεξιών.
Handelsblatt: 30.000 συμμετέχοντες, δεν επετράπη στον Ερντογάν να μιλήσει.
Σε ανταπόκριση επίσης του Gerd Höhler από Αθήνα σημειώνεται ότι ο Τ/Πρόεδρος εντείνει τα μέτρα του κατά των στρατιωτικών, θέτοντας τον στρατό υπό τον έλεγχο του, δίνοντας αριθμητικά στοιχεία για τους διωχθέντες μέχρι αστιγμής στο στρατό.

Tageszeitung: Εσωτερικό παιγνίδι για τον Εντογάν: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Κολωνία για τον Ερντογάν, λιγότεροι από όσοι αναμένονταν. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν αντι-διαδηλώσεις, όπου υπογραμμίζεται: Ένώ οι οπαδοί του Ερντογάν στη Γερμανία βγάζουν στο δρόμο την εσωτερική πολιτική σύγκρουση της Τουρκίας, ο ίδιος στέλνει μήνυμα χαλάρωσης στο εσωτερικό της πατρίδας, αναστέλλοντας τις διώξεις όσων τον έχουν κατά καιρούς επικρίνει στο εξωτερικό, δημ/φους, ηθοποιούς κλπ. Πρόκειται για τον κυνισμό ενός δικτάτορα την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες είναι στις φυλακές ή έχουν απολυθεί, ταυτόχρονα να εμφανίζεται ως συμφιλιωτής.
Το θέμα αποτελεί πρώτη είδηση και στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων.
Σουηδικός Τύπος 01.08.2016Εύθραυστη η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για Πρόσφυγες- Δηλώσεις Μουζάλα

Η Dagens Nyheter σε άρθρο της Annika Wilhelmson με τίτλο «Τα ελληνικά νησιά ανησυχούν για νέα εισροή προσφύγων» αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας Politiken σύμφωνα με το οποίο «ο αριθμός των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία και δημιουργεί νέες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Η ήδη εύθραυστη σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει υποστεί μεγαλύτερη πίεση κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος είχαν καταγραφεί κατά μέσο όρο 30 πρόσφυγες ή μετανάστες την ημέρα στα ελληνικά νησιά που προέρχονταν από την Τουρκία. Τώρα ο αριθμός έχει αυξηθεί σε 90, σύμφωνα με την Politiken. Στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης επιβεβαιώνουν ότι η ροή των προσφύγων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά την τελευταία εβδομάδα.
Ο Έλληνας Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας προειδοποιεί ότι η κατάσταση των προσφύγων στη χώρα ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της εσωτερικής αναταραχής στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτό συμβαίνει μετά τη σημαντική μείωση που σημείωσε η ροή των προσφύγων από την Τουρκία κατά τη διάρκεια του έτους, κυρίως ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για τους πρόσφυγες μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας τον Μάρτιο. Η συμφωνία δεσμεύει την ΕΕ να δώσει στην Τουρκία βοήθεια 3.000.000.000 € , υπόσχεση διαπραγμάτευσης ένταξης στην ΕΕ, και οι Τούρκοι πολίτες να μην χρειάζονται βίζα. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία υποσχέθηκε να επιβάλει πιο έντονους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα και για κάθε πρόσφυγα που εισέρχεται στην ΕΕ από τη χώρα, η Τουρκία θα παίρνει έναν πίσω. Πέρυσι, διέφυγαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Ευρώπη, οι 850.000 εκ των οποίων έφτασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Στην Τουρκία υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων είναι από τη Συρία. Η συμφωνία ήταν εύθραυστη από την αρχή και οι ειδικοί κατά τη διάρκεια της άνοιξης προειδοποίησαν ότι μπορεί να καταργηθεί. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα υπάρχουν ανησυχίες ότι η συμφωνία δεν θα μπορέσει να ισχυροποιηθεί. Και η κριτική προέρχεται και από τις δύο κατευθύνσεις.
- Η ΕΕ έχει υποσχεθεί να δώσει τρία δισεκατομμύρια, αλλά μέχρι στιγμής έχουν καταβληθεί μόνο ένα με δύο δις. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι ειλικρινείς, εμείς έχουμε τηρήσει το δικό μας μέρος της συμφωνίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, σύμφωνα με την Politiken.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker σε συνέντευξη στην εφημερίδα Kurier νωρίτερα αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε τη συμφωνία εύθραυστη.
- Ο Πρόεδρος του Ερντογάν έχει ήδη επανειλημμένα αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταργήσει τη συμφωνία. Στη συνέχεια, μπορείτε να περιμένετε ότι θα έρχονται και πάλι περισσότεροι πρόσφυγες προς την Ευρώπη.
Επισκόπηση ΜΜΕ πΓΔΜ 01.08.2016 – Β΄ ΜΕΡΟΣ

“NOVATV”: «Η ηγεσία της Τουρκίας έχει την στήριξή μας», δήλωσαν από την κυβέρνηση της πΓΔΜ
Σύμφωνα με ανάρτηση του διαδικτυακού τ/σ NOVATV, με τον ανωτέρω τίτλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Αλεξάνταρ Γκεοργκίεφ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την θέση της ηγεσίας της πΓΔΜ ως προς τις αναφορές ΜΜΕ ότι η Τουρκία απέστειλε σε κάποιες χώρες αιτήματα να κλείσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία εκτιμούν πως συνδέονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ανέφερε τα εξής:
«Η Δημοκρατία της “Μακεδονίας” και η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι φιλικές χώρες. Η θέση της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” είναι πάντοτε προς την κατεύθυνση του σεβασμού του τουρκικού λαού και των δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων στην χώρα. Οι μοναδικοί νόμιμοι αντιπρόσωποι και θεσμοί στην Δημοκρατία της Τουρκίας είναι αυτοί που αναδείχθηκαν μέσω της εκλογικής διαδικασίας και αυτοί απολαμβάνουν την στήριξή μας. Γι’ αυτό η “Μακεδονία” καταδικάζει με τον πλέον οξύ τρόπο την βίαιη προσπάθεια στρατιωτικών για κατάληψη της εξουσίας», δήλωσε ο Σ. Γκεοργκίεφ.
Ωστόσο, αναφέρει η ανάρτηση, από την κυβέρνηση της πΓΔΜ απέφυγαν να σχολιάσουν επί της παρουσίας Υπουργών της Κυβέρνησης στην συγκέντρωση υποστηρικτών του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, πρόσφατα, στο κέντρο των Σκοπίων, όπως επίσης και επί των ισχυρισμών του τουρκικού πρακτορείου Anadolu (στην γλώσσα της πΓΔΜ) ότι σε αρκετές πόλεις της πΓΔΜ υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης, των ΜΜΕ, των μεταφορών, του εμπορίου, της υγείας και του τουρισμού και οι οποίες συνδέονται με την οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το “Anadolu”, στην σχετική ανάρτησή του, μάλιστα, παρέθεσε και λίστα, όπου τις πρώτες θέσεις κατέχουν τα 8 Δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία “YAHYA KEMAL” που λειτουργούν στη πΓΔΜ.
Την συγκεκριμένη λίστα του “Anadolu”, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τ/σ TELMA, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου την προηγούμενη Παρασκευή στην οποία παρέστη και ο Τούρκος Πρέσβης στην πΓΔΜ, Όμουρ Σόλεντιλ, χαρακτήρισε ως αξιόπιστη ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκίας-πΓΔΜ (MATTO), Τούνα Έγιουπ Κάχβετζι, ενώ ο Τούρκος Πρέσβης από την πλευρά του, πρόσθεσε το “TELMA”, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την πΓΔΜ η επιβολή κυρώσεων στους συνεργάτες Φετουλάχ Γκιουλέν.
Aftonbladet-TT «Η Τουρκία απειλεί να καταγγείλει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες»
Η Aftonbladet με τίτλο «Η Τουρκία απειλεί να καταγγείλει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες» αναφέρει ότι «Η Τουρκία θα τερματίσει τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες, εκτός εάν η Ένωση δώσει στους Τούρκους πολίτες βίζα μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
Η κυβέρνηση στην Άγκυρα έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η συμφωνία για τους πρόσφυγες μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ είναι σε κίνδυνο, εκτός αν οι Τούρκοι θα μπορούν να ταξιδεύουν προς την ΕΕ χωρίς βίζα. Τώρα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ορίζει προθεσμία.
Μέχρι τον Οκτώβριο θα πρέπει να επιτρέπεται οι Τούρκοι να ταξιδεύουν ελεύθερα στην ΕΕ - αλλιώς η Άγκυρα θα καταγγείλει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες , είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
- Εάν δεν υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας, θα αναγκαστούμε να αποστασιοποιηθούμε από τη συμφωνία που έγινε στις 18 Μαρτίου, ανέφερε ο υπουργός.
Η δήλωση αυτή έγινε μετά από ανησυχία του Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Jean-Claude Juncker την περασμένη εβδομάδα, ότι η συμφωνία ενδέχεται να ανατραπεί.
- Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη υπαινιχθεί πολλές φορές ότι θέλει να την καταργήσει, δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ έχουν γίνει όλο και πιο τεταμένες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος περίπου 60.000 δημοσίων υπαλλήλων έχουν συλληφθεί ή απολυθεί στην Τουρκία» καταλήγει το άρθρο.
ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΜΜΕ 1-08-2016 - ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

ΡΩΣΙΑ -ΣΥΡΙΑ
Ρωσικό ελικόπτερο καταρρίφθηκε
Το ΤΑΣΣ προβάλει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Άμυνας όλοι όσοι ήταν στο ρωσικό ελικόπτερο Mi-8 που καταρρίφθηκε από το έδαφος της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ, έχασαν τη ζωή τους (τρία μέλη του πληρώματος και δύο αξιωματικοί). «Πέθαναν ένα ηρωικό θάνατο, επειδή προσπάθησαν να κατευθύνουν το αεροσκάφος μακριά για να ελαχιστοποιηθούν τις απώλειες στο έδαφος», δήλωσε ο Πεσκόφ. "Το Κρεμλίνο προσφέρει βαθιά συλλυπητήρια στις αγαπημένοι του σκοτώθηκαν στρατιωτικών μας στρατιώτες." (TASS, Ria Novosti, Interfax)

Tο αγγλόφωνο TASS προβάλει με τίτλο: ?Kremlin reports all those on board Russian helicopter Mi-8 shot down in Syria died? http://tass.ru/en/politics/891847
Ανθρωπιστική επιχείρηση στο Χαλέπι: Η Vedomosti γράφει ότι η ανακοίνωση της Μόσχας σχετικά με την ανθρωπιστική δράση στο Χαλέπι ήταν απρόοπτη για την Ουάσιγκτον και τον ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή δεν αυξάνει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων στη διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης.
Η Kommersant αναφέρεται στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν αποδιωχθεί, ότι η ανθρωπιστική επιχείρηση στο Χαλέπι ήταν ένα «τέχνασμα», αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει τη συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσία. Η ε/φ σημειώνει, ότι μια πιθανή επιχείρηση του συριακού στρατού για να ξαναπάρει το Χαλέπι θα έχει εκτεταμένες συνέπειες όχι μόνο για τη συριακή σύγκρουση, αλλά και για τους βασικούς φορείς που συμμετέχουν στη διαδικασία διευθέτησης.
Σε διεθνές συνέδριο των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ALEXANDER BOROTNIKOV είπε ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες παρακολουθούν πάνω από 220 πιθανούς βομβιστές αυτοκτονίας. Είπε επίσης ότι πάνω από 2.900 άτομα, ύποπτα για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στο Αφγανιστάν, στη Συρία και στο Ιράκ είχαν εντοπιστεί στη Ρωσία το 2015. Μετά τη συνέντευξη την Πέμπτη, ο Bortnikov δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε πληροφορίες για τις προθέσεις των τρομοκρατών να οργανώσουν μια τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία τύπου Νίκαιας. (Ria Novosti, Interfax, RT Gazeta.ru)
ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε τη Σλοβενία στις 30 Ιουλίου για να τιμήσει τους Ρώσους και σοβιετικούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στη Σλοβενία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε σχετική τελετή. Σχολιάζοντας τις ρώσο-σλοβενικές ενεργειακές σχέσεις στο πλαίσιο των σχεδίων «South Stream» και «Τurkish Stream», εμπειρογνώμονες εξέφρασαν στη Gazeta.ru την άποψη ότι η Λιουμπλιάνα δεν θα πάει ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, η οποία δεν προβλέπει παραχωρήσεις για τα έργα που παραβιάζουν τα συμφέροντα της Ουκρανίας. (Gazeta.ru, Izvestia, Kommersant, RG, TASS)
Kremlin reports all those on board Russian helicopter Mi-8 shot down in Syria died
Kremlin reports all those on board Russian helicopter Mi-8 shot down in Syria died
tass.ru
Ανταπόκριση από τον Λίβανο: Επίσκεψη γάλλου ΥΠΕΞ/πρόσφυγες

Η γαλλική αλσατική εφημερίδα DNA σε ανταπόκριση της Coralie Dreyer από τη Βηρυτό, με αφορμή την επίσκεψη του γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, με τίτλο: «Σύριοι πρόσφυγες στο Λίβανο: ένα βαρύ φορτίο», μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ένας στους πέντε κατοίκους του Λιβάνου είναι πρόσφυγας και συμπληρώνει ότι αυτή η μικρή χώρα της Εγγύς Ανατολής πρέπει να διαχειριστεί μια «εκρηκτική» κατάσταση, η οποία είναι συνδεδεμένη με τον πόλεμο στη Συρία. Επίσης, σημειώνει ότι η κρίση της Συρίας, η οποία έβγαλε στους δρόμους εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά έκανε ακόμη πιο περίπλοκη την κοινωνική κατάσταση στη χώρα των Κέδρων και προσθέτει ότι στο Λίβανο υπήρξαν επίσημα καταγεγραμμένοι 1,1 εκατ. πρόσφυγες στους οποίους προστέθηκα και 500.000 Παλαιστίνιοι, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί με τον πόλεμο του 2006.
Συνεχίζοντας αναφέρεται στις δηλώσεις του γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Jean-Mark Ayrault κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Λίβανο στις 11 και 12 Ιουλίου ότι η προσφορά του Λιβάνου στην υποδοχή των προσφύγων είναι τεράστια, καθώς και στο ότι η Γαλλία θα υποδεχθεί τα επόμενα δύο χρόνια 3.000 Σύριους, οι οποίοι θα επιλεγούν από την OFPRA (γαλλική Υπηρεσία για την προστασία των προσφύγων και απάτριδων), ενώ διαθέτει 200 εκατ. ευρώ στις χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία εκ των οποίων ο Λίβανος θα λάβει 100 εκατ. με το μισό ποσό να διατίθεται εντός του 2016.
Στην ανταπόκριση φιλοξενείται η μαρτυρία του Dr Kamel Mohanna, Προέδρου της Λιβανέζικης ΜΚΟ Amel-υποψήφιας για το Νόμπελ Ειρήνης- ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «πρέπει η Ευρώπη να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί. Δεν σέβεται της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες», ενώ δεν αποκλείει προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της Ευρώπης για αυτό το ζήτημα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Gebrane Bassil, αναφέρει η Coralie Dreyer, δηλώνει και αυτός ότι η χώρα του έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες απορρόφησης προσφύγων και ζητάει «το σύνολο των κρατών να εφαρμόσει τις αρχές της διεθνούς αλληλεγγύης, ενώ η δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου γνωρίζει, επίσης, ότι το ζήτημα των προσφύγων έχει μεγάλη βαρύτητα στην εσωτερική πολιτική, τη στιγμή που ο Λίβανος περνάει θεσμική κρίση όντας δύο χρόνια χωρίς Πρόεδρο.
Τέλος, στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον γάλλο Υπουργό Εξωτερικών χρειάζεται μια πολιτική λύση στη Συρία η οποία περνάει μέσα από την κατάπαυση του πυρός και την άρση της πολιορκίας στο Χαλέπι, προκειμένου να ξαναξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.
Επισκόπηση λουξεμβουργιανού Τύπου – Γενική Εικόνα ΜΜΕ
Από τα θέματα διεθνούς επικαιρότητας :
• Το σύνολο του Τύπου συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία, με τα πρωτοσέλιδα να είναι αφιερωμένα στη χθεσινή ογκώδη συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών της τουρκικής κοινότητας της Γερμανίας στην Κολωνία υπέρ του Τούρκου Προέδρου Τ.Erdogan, δύο εβδομάδες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, στις ανησυχίες των Γερμανών πολιτικών για τον κίνδυνο «επέκτασης της τεταμένης πολιτικής κατάστασης της Τουρκίας στη Γερμανία» καθώς και στο «τελεσίγραφο» της Τουρκίας ως προς το αίτημα για άρση της υποχρεώσεις visa για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ, καθώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ Cavusoglu ζητά να δεσμευθεί η ΕΕ για το χρονικό σημείο απελευθέρωσης της visa για τους Τούρκους πολίτες και προσθέτει ότι, εάν οι κανόνες δεν χαλαρώσουν, η Άγκυρα θα «πάρει αποστάσεις» από την συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό :
Tageblatt : Ανάλυση (Stefan Vetter) κάνει λόγο για «κακή ενσωμάτωση» των Τούρκων ή τουρκικής καταγωγής πολιτών στη Γερμανία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «από ανθρώπους αλλοδαπής καταγωγής, οι οποίοι εν μέρει είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία ήδη δεκαετίες, θα περίμενε κανείς ότι πρώτα από όλα θα ενδιαφέρονται για τη γερμανική εσωτερική πολιτική. Ο Πρόεδρός τους δεν ονομάζεται Erdogan αλλά Gauck. Mόνο όταν επικρατήσει αυτή η πεποίθηση, μπορεί να μιλά κανείς για επιτυχή ενσωμάτωση. Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε έως εκεί, ο δρόμος παραμένει πολύ ανηφορικός»,
Tageblatt : Σχόλιο (Lucien Montebruscio) χαιρετίζει την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να απαγορεύσει ομιλία του Τούρκου Προέδρου Erdogan μέσω τηλεδιάσκεψης στη συγκέντρωση στην Κολωνία, σημειώνοντας ότι δεν επιτρέπεται στους Τούρκους πολιτικούς να διαμαρτύρονται σχετικά καθώς «η σκληρότητα με την οποία αντιμετωπίσουν τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης την ελευθερία της γνώμης, τονίζεται από τον Υπουργό Αθλητισμού και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στην κριτική τους για την άδεια πραγματοποίησης συγκέντρωσης οπαδών του κουρδικού ΡΚΚ» (και Le Quotidien),
Luxemburger Wort : Ανταπόκριση (Gerd Hoehler) αναφέρει ότι «δύο εβδομάδες μετά την καταστολή του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Erdogan προχωρά στη ριζική αναμόρφωση των ένοπλων δυνάμεων της χώρας», ότι με προεδρικό διάταγμα οι μέχρι τώρα εκτενώς αυτόνομες ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στο εξής θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας, και ότι οι στρατιωτικές ακαδημίες θα κλείσουν και στη θέση τους θα δημιουργηθεί ένα Εθνικό Πανεπιστήμιο Ενόπλων Δυνάμεων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέτει υπό άμεσο έλεγχο την εκπαίδευση των αξιωματικών», την οποία μέχρι τώρα είχε υπό τη διεύθυνσή του ο Στρατός, και
• Άρθρο γνώμης του εκπρόσωπου του λουξεμβουργιανού Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Laurent Mosar, στο οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία του Erdogan βρίσκεται καθ’οδόν προς τη δικτατορία» και ότι «με τον τρόπο αυτό ο ίδιος ο Erdogan έχει απομακρύνει de facto από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την υποψηφιότητα της Άγκυρας για ένταξη στην ΕΕ», και επισημίανοντας ότι «εάν η Ευρώπη θέλει να έχει μέλλον, τότε μπορεί να δώσει μόνο μια απάντηση στο ερώτημα ‘Ευρώπη, τι κάνεις με τις αξίες σου, όταν διακυβεύονται τα δικά σου συμφέροντα;΄ : Μια σαφή ανακοίνωση ότι η παρούσα πολιτική του κ.Erdogan αποτελεί ένα απόλυτο No-Go. Kαι επιτέλους, λίγη περισσότερη αλληλεγγύη στο εσωτερικό της. Αντίθετα με τον Erdogan, η ΕΕ δεν πρέπει αν χάσει αυτή την ευκαιρία. Δεν υπάρχει σύστημα αξιών χωρίς πολιτικό κόστος» (Luxemburger Wort).