Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Μηνύματα από την Άρτα !!Ο πρωθυπουργός στο Κομμένο για τις εκδηλώσεις «μνήμης και τιμής στους 317 ηρωικούς απλούς ανθρώπους»

-Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου
-Η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά-σιγά ανακάμπτει - Δίνουμε προτεραιότητα στην Άρτα και την Ήπειρο
«Ιστορικό χρέος η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας από την μαρτυρική κοινότητα Κομμένου όπου παρέστη, την Τρίτη 16 Αυγούστου, ανήμερα του μνημόσυνου για τα 317 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Έχοντας περάσει 73 χρόνια από την 16η Αυγούστου του 1943, όταν ο τακτικός Γερμανικός Στρατός και μάλιστα το επίλεκτο Σώμα της Μεραρχίας Εντελβάις μπήκε στο χωριό σφάζοντας μέσα στα σπίτια τους όλους τους κατοίκους ανεξαρτήτου ηλικίας και κατακαίγοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, όμως οι μνήμες παραμένουν νωπές στον μαρτυρικό τόπο. Καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε επισκεφθεί το μαρτυρικό χωριό και παράλληλα ιστορική έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός με τιμές από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του τόπου.
TSIPRAS KOMMENO ATHAMANIO YPODOXHΗ υποδοχή έγινε στου χωριού την εμπασιά από τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων, διοικητή του 3ου Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, και ακολούθησε απόδοση τιμών από άγημα στρατού του ΚΕΝ Άρτας μέχρι το ύψος του ιερού ναού υπό την παρουσία του νέου διοικητή Φώτη Καραμπά.
Εκεί τον καλωσόρισε ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Ευστάθιος Γιαννούλης και με παραδοσιακές φορεσιές νεαρές κοπέλες του χωριού του παρέδωσαν άνθη. Στο χώρο αυτό από νωρίς το πρωί πριν έναρξη του μνημόσυνου τον πρωθυπουργό ανάμεναν η υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Άρτας ως εκπρόσωπος της Βουλής, Βασίλειος Τσίρκας, ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ ο βουλευτής του νομού Γιώργος Στύλιος, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ νομού Πιερίας και μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών Χαρίλαος Τζαμακλής, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Dr. Peter Schoof, ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Μπάρκας, Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, οι βουλευτές Ιωαννίνων, Ιωάννης Στέφος και Ιωάννης Καραγιάννης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας, ο βουλευτής Τρικάλων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Κοζάνης Γεώργιος Ντζιμάνης, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας -β’ αντιπρόεδρος της Βουλή- Γιώργος Βαρεμένος, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Κατέρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Μπασιούκας, το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Στασινός, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Ιωσήφ Γκίκας, ο πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και χωριών της Ελλάδας και δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο διοικητής νοσοκομείου Άρτας Βασίλειος Μπαλάσκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, Χρήστος Παπάζογλου, αντιδήμαρχοι Δήμου Νικ. Σκουφά και Δήμου Αρταίων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνος Σκούμας ως εκπρόσωπος των Σωμάτων Ασφαλείας, ο γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μωϋσής Ελισάφ, ο πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης και εκπρόσωποι των μαρτυρικών περιοχών Μουσιωτίτσας Ιωαννίνων, Λιγκιάδων Ιωαννίνων, Νέων Κερδυλίων Σερρών, Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι Αδελφοτήτων και Συλλόγων, κ.α.
Το μνημόσυνο στον ιερό ναό του χωριού όπου εισήλθαν όλοι αμέσως μετά την άφιξη του πρωθυπουργού, τελέστηκε από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνάτιο και πλήθος επίσης ιερέων του νομού και της τοπικής ενορίας.
Αμέσως μετά χοροστατούντος πάντα του μητροπολίτου Άρτης, η πομπή έφτασε στο χώρο της πλατείας μπροστά από το λιτό μνημείο των θυμάτων του ναζιστικού ολοκαυτώματος. Εκεί στο βωμό που με χαραγμένα τα ονόματα των 317 νεκρών, αποτελώντας το σημείο αναφοράς της μαρτυρικής κοινότητας και διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη των κατοίκων της, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με πρώτο τον δήμαρχο Ευστάθιο Γιαννούλη και ακολούθως τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

TSIPRAS KOMMENO 2016 AYGOYSTOS 1EΤο προσκλητήριο νεκρών, με την ονομαστική αναφορά σε έναν προς έναν τους αδικοχαμένους από τη φωτιά και το μαχαίρι των Γερμανικών στρατευμάτων, παράλληλα με την ανακοίνωση των ηλικιών τους δεν άφησαν κανένα περιθώριο παρερμηνείας... Ξεκινώντας από μωρά μηνών, ενός έτους και μέχρι τριών και τεσσάρων ετών, κι ακλουθώντας μια αλυσίδα ατέλειωτης σφαγής και αφανισμού του ντόπιου πληθυσμού, εφήβων, νέων, ζευγαριών, ηλικιωμένων και υπερηλίκων.
Συγκινητική στιγμή ήταν εκείνη της κατάθεσης στεφάνων που πρώτοι έκαναν στο μνημείο οι επιζήσαντες της θηριωδίας. Τότε ήταν μικρά παιδιά που από τύχη επέζησαν είτε κρυμμένα κάτω από πορτοκαλιές είτε κρυμμένα σε καλαμιώνες και πίσω από μαντρότοιχους στις μικρές αυλές, όπου δεν εντοπίστηκαν από τους Γερμανούς στρατιώτες κομάντος. Σήμερα είναι ηλικιωμένοι κάτοικοι που δεν ξεχνούν όσα έζησαν εκείνο το πρωινό της Δευτέρας 16 Αυγούστου του ’43 ούτε και πολύ περισσότερο τις εικόνες ενός ολόκληρου χωριού πνιγμένου στο αίμα μόλις αποχώρησαν οι δήμιοι και βγήκαν από τις κρυψώνες τους...

TSIPRAS KOMMENO 2016 AYGOYSTOS 1G
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και από άλλους εκπροσώπους στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, η οποία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνου από τον πρωθυπουργό, και ακολούθησε προσφορά καφέ και αναψυκτικών στο χώρο της πλατείας για όλους τους παριστάμενους μετά την ολοκλήρωση της τέλεσης του μνημόσυνου.
Τα γραφεία της Μαρτυρικής Κοινότητας επισκέφθηκε αμέσως μετά και για διάστημα περίπου μισής ώρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου είχε συζήτηση για θέματα που απασχολούν τον τόπο και το Δήμο με τον Δήμαρχο Ευστάθιο Γιαννούλη. Η συνάντηση έγινε χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και φωτογράφων και παραβρίσκονταν επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος που τον συνόδευε, Όλγα Γεροβασίλη, οι βουλευτές Β. Τσίρκας και Γ. Στύλιος, ο Μητροπολίτης Άρτας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της
«Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της. Δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού. Και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών», είναι το μήνυμα που απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Κομμένο Άρτας, στην ομιλία του στις εκδηλώσεις «μνήμης και τιμής στους 317 ηρωικούς απλούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη θηριωδία, απέναντι στα στρατεύματα της Βέρμαχτ, το πρωινό της 16ης Αυγούστου του 1943».

TSIPRAS KOMMENO 2016 AYGOYSTOS 1A«Η Ήπειρος, ο τόπος μας, υπήρξε ένας ακόμα τόπος όπου έλαβαν χώρα οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που αποφάσιζαν και οργάνωναν τα επιτελεία της Βέρμαχτ, των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κατοχής», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτός ο τόπος, ίσως δεν είναι τόσο γνωστό στο πανελλήνιο, πρωτοστάτησε, στην αντίσταση, στην ανυπακοή.
«Πρωτοστάτησε και έχει γράψει ηρωικές, λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Η Ήπειρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Η Ήπειρος τόπος ηρωικός και περήφανος. Τα ψηλά αγέρωχα βουνά κρύβουν μικρές και μεγάλες ιστορίες αγώνα και μάχης, από το έπος του 1940 έως τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης», τόνισε και θύμισε πως πέρα από το μαρτυρικό Κομμένο, μια σειρά χωριά, η Μουσιωτίτσα, οι Λιγκιάδες και το Ζαγόρι Ιωαννίνων, η Παραμυθιά Θεσπρωτίας, η Κρυοπηγή Πρέβεζας, «για να περιοριστώ στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατοχής στα μέρη μας και σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου».
Για τη διεκδίκηση
Ο Αλέξης Τσίπρας, «από τον μαρτυρικό αυτό τόπο» έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της, δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού, και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών.
«Και αυτό το ηθικό, πρωτίστως, και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη, απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα χρέος ιστορικό απέναντι στην ίδια τη δικαιοσύνη και την ειρήνη», τόνισε.
«Η Ελληνική Δημοκρατία, λοιπόν, θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος. Και πιστεύω πως είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοιχτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», τόνισε επισημαίνοντας ότι η διεκδίκηση της δικαίωσης σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές, σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
«Δεν επιθυμούμε ούτε να συμψηφίσουμε, αλλά ούτε και να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς. Αυτό που επιθυμούμε είναι να βρουν δικαίωση οι αγώνες και οι θυσίες του λαού μας ενάντια στον ναζισμό».
Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Πλάκα
«Θέλουμε η ιστορία των αγώνων και των θυσιών του λαού μας να παραμένει ζωντανή και να διδάσκει με τις κορυφαίες στιγμές του ηρωισμού και του μεγαλείου του, αλλά και με τον απέραντο πόνο της τραγωδίας του», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η Ήπειρος είναι τόπος όπου γράφτηκαν λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας που διδάσκει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Σε αυτόν τον τόπο γράφτηκαν σημαντικές στιγμές και τραγωδίες, όπως αυτή την οποία σήμερα θυμόμαστε την σφαγή των 317 στο Κομμένο... Αλλά και σημαντικές στιγμές όπως αυτές της εθνικής συνεννόησης» είπε, και θυμίζοντας πως δίπλα από το γεφύρι της Πλάκας, το οποίο πριν από ενάμιση χρόνο υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω θεομηνίας, συναντήθηκαν ο Άρης ο Βελουχιώτης και ο Ναπολέοντας ο Ζέρβας «και έδωσαν τα χέρια, προκειμένου να προχωρήσει η συνεννόηση, η αναγκαία για την Εθνική Αντίσταση» ανακοίνωσε:
«Θέλω, λοιπόν, από εδώ από το μαρτυρικό Κομμένο να επισημάνω ότι θα ζητήσω από τον υπουργό Πολιτισμού, στην Πλάκα, να γίνει όχι μόνο η αποκατάσταση, αλλά και ένα μνημείο, ένα Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για να θυμούνται οι επόμενες γενιές ότι μόνο μέσα από την ενότητα και την ομοψυχία μπορεί ο τόπος να προχωρήσει μπροστά», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και κατέληξε τονίζοντας: «Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό που μας προστάζει η μνήμη των 317 αδικοχαμένων, αλλά και η ιστορική ευθύνη, η ιστορική ευθύνη που μας βαραίνει ακολουθώντας τα μονοπάτια των μεγάλων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να μπορούμε να οικοδομούμε την Ελλάδα που μας αξίζει».
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Κομμένο Αρτας. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα μέχρι τέλους, με σχέδιο στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση. Είναι μία πρωτοβουλία εθνικής σημασίας και θα πράξουμε ότι είναι απαραίτητο σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο για να εκπληρωθεί αυτό το χρέος», τόνισε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του κατά τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον σφαγιασμό των 317 Ελλήνων από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα. Τόνισε ακόμη ότι για την διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου "έχουμε συγκροτημένη εθνική στρατηγική με πρωτοβουλία και συντονισμό της Βουλής των Ελλήνων".
Ο χαιρετισμός
O χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στις εκδηλώσεις στη μνήμη των 317 θυμάτων της Σφαγής του Κομμένου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, έχει ως εξής:
«Φίλες και φίλοι,
Είναι σήμερα μια σημαντική ημέρα μνήμης και τιμής στου 317 ηρωικούς απλούς ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη θηριωδία, απέναντι στα στρατεύματα της Βέρμαχτ, το πρωινό της 16ης Αυγούστου του 1943.
Η Ήπειρος, ο τόπος μας, υπήρξε ένας ακόμα τόπος όπου έλαβαν χώρα οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που αποφάσιζαν και οργάνωναν τα επιτελεία της Βέρμαχτ, των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Ο τόπος αυτός, μαρτυρικός τόπος - ίσως δεν είναι τόσο γνωστό στο πανελλήνιο - αλλά ο τόπος αυτός, πρωτοστάτησε, στην αντίσταση, στην ανυπακοή.
Πρωτοστάτησε και έχει γράψει ηρωικές, λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας.
Η Ήπειρος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντίστασης. Η Ήπειρος τόπος ηρωικός και περήφανος. Τα ψηλά αγέρωχα βουνά κρύβουν μικρές και μεγάλες ιστορίες αγώνα και μάχης, από το έπος του 1940 έως τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης.
Πέρα από το μαρτυρικό Κομμένο που σήμερα τιμούμαι, μια σειρά χωριά, η Μουσιωτίτσα, οι Λιγκιάδες και το Ζαγόρι Ιωαννίνων, η Παραμυθιά Θεσπρωτίας, η Κρυοπηγή Πρέβεζας, για να περιοριστώ στις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις των εγκλημάτων πολέμου που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατοχής στα μέρη μας και σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός χρόνου.
Θέλω όμως σήμερα από τον μαρτυρικό αυτό τόπο να στείλω και ένα μήνυμα.
Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της.
Δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού.
Και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών.
Και αυτό το ηθικό, πρωτίστως, και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη, απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη.
Είναι ένα χρέος ιστορικό απέναντι στην ίδια τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.
Και αυτό τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλος και σε όλα τα επίπεδα.
Όχι σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Όχι με προχειρότητα και με βιασύνη. Αλλά με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση.
Και πιστεύω πως είναι πλέον καιρός και η Γερμανική Κυβέρνηση σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοιχτό και επιτέλους να καθίσει στο Τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Εμείς από τη δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα. Και θέλω να επαναλάβω, ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει τη σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης.
Ο Ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές που περνάμε τα τελευταία πέντε έξι χρόνια και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες πάντα όρθιος διεκδικώντας το δίκιο του και όχι επαιτώντας.
Διεκδικούμε λοιπόν δεν επαιτούμε. Είμαστε ως λαός μαθημένοι στα δύσκολα και είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.
Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι μεγάλη η τιμή να αγωνίζεσαι γι’ αυτά τα πανανθρώπινα ιδανικά, κουβαλώντας στους ώμους σου την καταγωγή και την ιστορία ενός μοναδικού τόπου, όπως είναι ο τόπος μας, η Ήπειρος.
Τόπος όπου γράφτηκαν λαμπρές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας που διδάσκει ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σε αυτόν τον τόπο γράφτηκαν σημαντικές στιγμές και τραγωδίες, όπως αυτή την οποία σήμερα θυμόμαστε την σφαγή των 317 στο Κομμένο.
Αλλά και σημαντικές στιγμές, όπως οι στιγμές της εθνικής ανάτασης, της εθνικής αντίστασης και μαύρες στιγμές, όπως αυτές του εμφυλίου σπαραγμού.
Αλλά και σημαντικές στιγμές όπως αυτές της εθνικής συνεννόησης, εδώ πιο πάνω στο γεφύρι της Πλάκας, όπου δυστυχώς, πριν από ενάμισι χρόνο είχαμε ένα ατύχημα λόγω θεομηνίας. Ένα ιστορικό γεφύρι, του οποίου τώρα προχωράμε την αποκατάστασή.
Δεν είναι, όμως, τόπος σημαντικός τοπόσημο μόνο για το γεφύρι, αλλά και γιατί δίπλα από το γεφύρι συναντήθηκαν ο Άρης ο Βελουχιώτης και ο Ναπολέοντας ο Ζέρβας και έδωσαν τα χέρια, προκειμένου να προχωρήσει η συνεννόηση, η αναγκαία για την Εθνική Αντίσταση.
Θέλω, λοιπόν, από εδώ από το μαρτυρικό Κομμένο να επισημάνω ότι θα ζητήσω από τον υπουργό Πολιτισμού, στην Πλάκα, να γίνει όχι μόνο η αποκατάσταση, αλλά και ένα μνημείο, ένα Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για να θυμούνται οι επόμενες γενιές ότι μόνο μέσα από την ενότητα και την ομοψυχία μπορεί ο τόπος να προχωρήσει μπροστά.
Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό που μας προστάζει η μνήμη των 317 αδικοχαμένων, αλλά και η ιστορική ευθύνη, η ιστορική ευθύνη που μας βαραίνει ακολουθώντας τα μονοπάτια των μεγάλων αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να μπορούμε να οικοδομούμε την Ελλάδα που μας αξίζει.
Σας ευχαριστώ».