Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

«Τρομοκρατικός κόμβος» η Τουρκία; Εν μέρει στέκει, λέει τώρα ο γερμανός ΥΠΕΣ

Νέο διπλωματικό επεισόδιο με την Άγκυρα
«Τρομοκρατικός κόμβος» η Τουρκία; Εν μέρει στέκει, λέει τώρα ο γερμανός ΥΠΕΣ

Πρώτα βγήκε «κατά λάθος» στη δημοσιότητα διαβαθμισμένο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που κατηγορούσε την Τουρκία ότι έχει γίνει έδαφος για ισλαμιστικές οργανώσεις, μετά η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να τα μαζέψει, και τώρα στη συζήτηση μπαίνει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ: «Δεν υπάρχει τίποτε στο έγγραφο για να μετανιώσουμε, απεικονίζει ένα τμήμα της τουρκικής πραγματικότητας» είπε -τονίζοντας πάντως δεν εξαντλείται εκεί η σημασία της Τουρκίας ως εταίρου.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου είχε προκαλέσει την έντονη οργή της Άγκυρας, δημιουργώντας νέο διπλωματικό επεισόδιο σε μία περίοδο ήδη τεταμένων σχέσεων με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης, όπως και το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών, δεν διέψευσαν την γνησιότητα του εγγράφου -το οποίο καταλόγιζε στην Τουρκία συνεργασία με ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες στη Συρία ή την Χαμάς (η οποία κατατάσσεται ως τρομοκρατική οργάνωση)- αλλά σημείωσαν ότι αυτό δεν καλύπτει το σύνολο των γερμανοτουρκικών σχέσεων.

Σε δηλώσεις του ωστόσο στη συνέχεια, το βράδυ της Τετάρτης, στο τηλεοπτικό rbb ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, υπερασπίστηκε το έγγραφο και το περιεχόμενό του.

«Δεν υπάρχει τίποτε στο έγγραφο να μετανιώσουμε» είπε ο ντε Μεζιέρ.

«Αυτό που καταγράφεται εμπιστευτικά στο έγγραφο είναι μία συγκεκιμένη παρουσίαση μίας πλευράς της τουρκικής πραγματικότητας» συνέχισε.

Τόνισε δε την ίδια στιγμή ότι «η πραγματικότητα στην Τουρκία και η συνεργασία μαζί της υπερβαίνει» τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο.

Αν και ουσιαστικά ο ντε Μεζιέρ δεν λέει κάτι διαφορετικό από όσα είχε εκφράσει προηγουμένως η γερμανική κυβέρνηση -η θέση της θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι το επίμαχο έγγραφο «δεν είναι κατά βάση λάθος, αλλά το ζήτημα της Τουρκίας είναι πολύ ευρύτερο»- ο ντε Μεζιέρ έδωσε με τη διατύπωσή του πολύ περισσότερο βάρος στην ευστάθεια των όσων αναφέρονται στο έγγραφο.

Τα λόγια του έρχονται μάλιστα μετά την υψηλών τόνων αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το οποίο είχε χαρακτηρίσει τα συμπεράσματα του γερμανικού εγγράφου «έκφραση στρεβλής νοοτροπίας που στοχοποιεί τον Ερντογάν».
 
ΤΟ ΒΗΜΑ