Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016

Ενισχύει η Ρωσία τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία

Ενισχύει η Ρωσία τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με την Ουκρανία
Ενισχύει η Ρωσία τη στρατιωτική της παρουσία στα δυτικά σύνορα της επικράτειας, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες σε νεόδμητες εγκαταστάσεις δίπλα ακριβώς από την Ουκρανία.
Οι κινήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα την ώρα που η Μόσχα κλιμακώνει την αντιπαράθεση για τη χερσόνησο της Κριμαίας και αποτελούν κεντρικό στοιχείο της νέας στρατιωτικής στρατηγικής του Κρεμλίνου, που, όπως ανακοινώνει, στοχεύει στο να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ.

Στην Κριμαία ο ρώσος πρόεδρος
Την Κριμαία επισκέφτηκε ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, όπου αναμένεται να ενημερωθεί από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας για την κατάσταση. Παράλληλα, θα επισκεφθεί ένα Διεθνές Φόρουμ Νεολαίας στην Ταυρίδα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου RIA.
Στην επίσκεψή του – πρόκειται για την πέμπτη τα τελευταία δύο χρόνια - ο V. Putin θα συνομιλήσει με αξιωματούχους.
Ο ρώσος πρόεδρος μεταβαίνει στην περιοχή μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εγκατάσταση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα αποτελεί προσπάθεια να οικοδομήσει η Ρωσία μια πιο μόνιμη και ισχυρή παρουσία γύρω από την Ουκρανία.
"Τα σχέδια της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα δείχνουν υπάρχει πραγματική πρόθεση να χρησιμοποιήσει βία αν κριθεί απαραίτητο”, δήλωσε ο Anton Lavrov, αναλυτής άμυνας στο think tank CAST της Μόσχας. "Θα αποτελούν την πρώτη χείρα βοήθειας για τους φιλο-ρώσους αντάρτες που μάχονται στην ανατολική Ουκρανία”.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε ερωτήσεις.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων από τότε που απέσπασε η Ρωσία την Κριμαία, δήλωσαν ότι δεν έχουν εντοπίσει ενδείξεις άμεσης απειλής. Οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ευρύτερα σχέδια, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο.

Οι μετακινήσεις ρωσικών στρατιωτικών μονάδων προς τα δυτικά, στα σύνορα με την Ουκρανία.
"Πραγματοποιούμε ασκήσεις στην Κριμαία", δήλωσε ο Dmitry Bulgakov, υπουργός Άμυνας της Ρωσίας
Ρωσικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις εκπαιδεύονται στην Κριμαία σε θέματα επιμελητειακής υποστήριξης, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, στρατηγό Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ.
Ρωσικές μονάδες υποστήριξης πραγματοποιούν στην Κριμαία ασκήσεις επιμελητειακής και υλικής υποστήριξης, πρόσθεσε ο ίδιος.
A. Merkel: Η Ευρώπη όφειλε να αντιδράσει κατά της παραβίασης της Ρωσίας στην Κριμαία
Aναφερόμενη στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Ρωσία, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ υπογραμμίζει σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην RedaktionsNetzwerksDeutschland (RND) ότι η Ρωσία προκάλεσε μεγάλη κρίση με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και με την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, "η Ευρώπη όφειλε να αντιδράσει κατά της παραβίασης αυτής των βασικών αρχών", σημειώνει η Μέρκελ στη συνέντευξή της.
Η Γερμανίδα καγκελάριος προσθέτει ότι μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ εργάζονται με "όλες τους τις δυνάμεις" για να παροτρύνουν τη Ρωσία και την Ουκρανία να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μινσκ για κατάπαυση του πυρός παρ' όλες τις δυσκολίες.
"Αυτό είναι και παραμένει το κριτήριο για το μέλλον των κυρώσεων", σημειώνει η καγκελάριος Μέρκελ.
Η ΕΕ συμφώνησε τον Ιούνιο να επεκτείνει έως τα τέλη του Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία στον ενεργειακό, οικονομικό και αμυντικό τομέα όσον αφορά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και άλλοι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν υιοθετήσει ωστόσο έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, λέγοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταργήσει σταδιακά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία αν υπάρξει πρόοδος στην ειρηνευτική διαδικασία.

 liberal.gr