Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ!! 1.  Η Τουρκία ζητεί από τις ΗΠΑ να μην καθυστερήσουν την έκδοση Gulen. O Εrdogan δήλωσε την Πέμπτη ότι ΗΠΑ και Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι και να μην δυσκολέψει η Ουάσινγκτον τα πράγματα μεταξύ τους. Η Αμερική ζητεί αποδείξεις για την ανάμειξη Gulen, ενώ η Τουρκία απαντά: «Όταν ζητείς την έκδοση τρομοκράτη δε ζητείς αποδείξεις, ας έλθει να δικαστεί.» Ο Erdogan δηλώνει ότι οι Αρχές έχουν
σκοτώσει τουλάχιστον 182 Κούρδους αντάρτες, από το πραξικόπημα και μετά, ενώ άλλοι 3000 έχουν συλληφθεί σε μία «από κοινού επίθεση» εναντίον του ίδιου και της Τουρκίας, μαζί με άλλες Οργανώσεις, που αν και έχουν διαφορετικά ονόματα, όλες έχουν το ίδιο κίνητρο. Το Anadolu μετέδωσε ότι κατόπιν ελέγχων σε έδρες επιχειρήσεων, συνελήφθησαν 187 επιχειρηματίες με την κατηγορία συμμετοχής και χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Τουρκία ζητεί από το Ελληνικό ΥπΕξ την έκδοση των 8. Το ΥπΕξ διαβίβασε αμέσως το αίτημα στο Υπ. Δικαιοσύνης. Οι 8 έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου.2.  FT Η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι θα λάβει περαιτέρω μέτρα νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο καθώς οι επιπτώσεις από το Brexit και ο κίνδυνος από το αδύναμο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης προκαλούν εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης. H ΕΚΤ υπαινίχθηκε ότι θα προβεί σε λήψη περαιτέρω μέτρων τον επόμενο μήνα, στην περίπτωση που σημειωθεί αποτυχία βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών της ευρωζώνης, με τους κορυφαίους αξιωματούχους για την χάραξη πολιτικής να επισημαίνουν ότι οι επιπτώσεις από το πρόσφατο κύμα αβεβαιότητας που πλήττει την παγκόσμια οικονομία απαιτεί πολύ στενή παρακολούθηση. 
3.  FT (Tony Barber): Η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές καθώς τα παραδοσιακά δικομματικά συστήματα καταρρέουν και η αντίδραση στο κατεστημένο διογκώνεται. Τα δεινά της σοσιαλδημοκρατίας οφείλονται κυρίως στην οικονομική κρίση και την ύφεση μετά το 2008, στην επίδραση της παγκοσμιοποίησης και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών από την ΕΕ. Οι περιορισμοί στους οποίους υπόκεινται οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμβάλλουν στο πρόβλημα της σοσιαλδημοκρατίας. Οι κανόνες που υποχρεώνουν τους σοσιαλδημοκράτες να προσκυνούν τον βωμό των δημοσιονομικών περικοπών και να δίνουν έμφαση στην παραγωγικότητα του ιδιωτικού τομέα εις βάρος του δημοσίου, ικανοποιούν τις αγορές και τους αφέντες της ευρωζώνης αλλά απομακρύνουν τον πυρήνα των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς. Η οικονομική κρίση, οι περιορισμοί της συμμετοχής στην ευρωζώνη και, ιδίως, η αύξηση της μετανάστευσης έχουν ανοίξει το δρόμο για αντισυμβατικά κόμματα, ιδίως της συντηρητικής, εθνικιστικής δεξιάς. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικό ρόλο παίζει η παρακμή του συνδικαλιστικού κινήματος. Οι ψηφοφόροι με μικρό εισόδημα και χαμηλή μόρφωση τείνουν να εγκαταλείπουν τη σοσιαλδημοκρατία για την άκρα δεξιά εάν δεν ανήκουν σε κάποιο εργατικό σωματείο.
Ωστόσο, στην Ελλάδα, την Ισπανία και το ΗΒ, η κεντροαριστερά χάνει έδαφος προς όφελος ακροαριστερών ακτιβιστικών μειονοτήτων. Είναι ανόητο να υπονοήσουμε ότι η μετριοπαθής ευρωπαϊκή αριστερά έχει πεθάνει. Οι ψηφοφόροι της όμως είναι βαθιά διχασμένοι. 
Από τη μια πλευρά βρίσκονται αυτοί που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα και συντηρητικές κοινωνικές αξίες και αισθάνονται να απειλούνται από τις πολιτικές της ΕΕ και την παγκοσμιοποίηση. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται όσοι συμπαθούν την ΕΕ και ωφελούνται από τον ανοικτό κόσμο. Η πλευρά που πρόσκειται στην ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επιλογή. Είτε διατηρεί την διεθνιστική προοπτική της ως ζήτημα αρχής και τα δύο στρατόπεδα παίρνουν διαφορετικούς δρόμους, είτε ζητά αυστηρότερες ευρωπαϊκές πολιτικές, ιδίως στο ζήτημα της μετανάστευσης, έχοντας συνείδηση ότι αυτό θα της εξασφαλίσει την επιστροφή χαμένων ψηφοφόρων.

4.  Η βαλκανική οδός πρέπει να παραμείνει  μόνιμα κλειστή, υποστηρίζει ο αυστριακός ΥΠΕΞ Sebastian Kurz σε συνέντευξη στη Rheinische Post.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, απαντά ότι το θέμα αφορά συνολικά την ΕΕ. «Φυσικά πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, να ενισχύσουμε και να εξοπλίσουμε κατάλληλα τον Frontex. Η Αυστρία είναι έτοιμη να το κάνει 
Χαρακτηρίζει λανθασμένες τις αποφάσεις της Merkel τον Σεπτέμβριο του 2015, επισημαίνει ωστόσο ότι στη συνέχεια η Merkel ακολούθησε μια πολιτική περιορισμού και περιχαράκωσης.  Σημειώνει ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ, συνεπώς η συζήτηση περί ενταξιακής προοπτικής είναι περιττή. [επίσης DPA μέσω Stern]

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν περισσότερους εμπειρογνώμονες για να βοηθήσουν την Ελλάδα στη διαδικασία καταγραφής των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. 

Όλο και περισσότερο χρόνο – κατά μέσο όρο 7,3 μήνες- χρειάζεται η γερμανική υπηρεσία ασύλου για την επεξεργασία των αιτήσεων, γράφουν οι εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe επικαλούμενες απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε ερώτηση του Die Linke. [Focus]

Η μπούρκα αποτελεί εμπόδιο στην ενσωμάτωση, υποστήριξε η Merkel, τάχθηκε ωστόσο εμμέσως κατά της γενικής της απαγόρευσης. [Spiegel]


5.  Συνάντηση Merkel-Hollande-Renzi

Δεν είναι εποχή για οράματα. Merkel, Renzi και Hollande αναζητούν στη συνάντησή τους στην Ιταλία έναν νέο δρόμο για την Ευρώπη.
Στην ατζέντα βρίσκονται, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση, οι κρίσεις από τη Συρία ως τη Λιβύη, η Τουρκία, τα προσφυγικά ρεύματα και η οικονομική κατάσταση της Ευρώπης. Hollande και Merkel δεν έχουν χρόνο για μεγάλα οράματα για την Ευρώπη, καθώς οδεύουν προς εθνικές εκλογές, τάσσονται περισσότερο υπέρ σχεδίων ρεαλιστικών που θα επιλύουν επείγοντα προβλήματα. 
Συγκεκριμένα θέλουν να ενισχύσουν την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, να κάνουν περισσότερα για την ψηφιακή οικονομία και τις επενδύσεις και να δώσουν δυνατότητα στους νέους για περισσότερη κινητικότητα στην Ευρώπη. Από την πλευρά του Παρισιού, Merkel και Hollande θα μπορούσαν να προετοιμάσουν οι δυο τους τη Σύνοδο στη Μπρατισλάβα, αλλά θεωρείται θετική και η συμμετοχή του Renzi, ώστε να τον ενισχύσουν εν όψει του ιταλικού δημοψηφίσματος. Την ερχόμενη Πέμπτη συναντώνται στο Παρίσι και οι σοσιαλιστές Πρωθυπουργοί. Στη συνάντηση θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας σε μια προσπάθεια δημιουργίας συμμαχίας για την ελάφρυνση του χρέους.   [Handelsblatt

6.  Η έναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου αναβάλλεται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, φοβούμενη νέα έκρηξη βίας στα γήπεδα. Στο μεταξύ, ΑΕΚ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ απειλούν να μποϋκοτάρουν τη συμμετοχή τους, εάν η ΕΠΟ δεν υποχωρήσει από τη θέση της να διορίζει τους διαιτητές.

 


***Le Figaro: Περίληψη άρθρου γνώμης του καθηγητή οικονομίας Charles Wyplosz 

 "Το Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης έχει παραβιαστεί πολλάκις από τη στιγμή εφαρμογής του, ακόμη και μετά την αναθεώρησή του το 2012.
Όταν το Σύμφωνο δε μπορεί να εφαρμοστεί, απλώς προσπερνιέται.
Ο Charles Wyplosz δε θεωρεί τη μη εφαρμογή του Συμφώνου απαραίτητα αρνητική και αυτό γιατί το Σύμφωνο δεν είναι ευέλικτο, έχει μετατραπεί σε μια δύσκαμπτη γραφειοκρατική διαδικασία και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις τις ευρωζώνης.
Είναι επίσης αρκετά ασαφές, οδηγώντας κατά συνέπεια στην κατά το δοκούν ερμηνεία του, με αποτέλεσμα χώρες όπως η Γαλλία να το παρακάμπτουν. Παράλληλα όμως πιστεύει ότι ένα όργανο που θα εγγυάται τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη είναι απαραίτητο.
Γι’ αυτό και προτείνει αλλαγή του Συμφώνου και προσαρμογή του στη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.
Σημειώνει ωστόσο ότι, εφόσον η δημοσιονομική πολιτική αποτελεί εθνική υπόθεση, η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να εξασφαλίζεται σε εθνικό επίπεδο."