Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΗΣ ΓΓ/ΟΗΕ


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ

1)ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΠΟΛΥ ΣΤΕΝΑ.


2)ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ ΜΟΝΙΜΑ ΚΑΙ ΜΗ-ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑ/ΟΗΕ
ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ-ΓΑΛΛΙΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ./ΜΟΝΙΜΑ
ΜΗ ΜΟΝΙΜΑ
ΑΓΚΟΛΑ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΙΑΠΩΝΙΑ-ΜΑΛΑΙΣΙΑ-ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ-ΣΕΝΕΓΑΛΗ-ΙΣΠΑΝΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ-ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ.
3)ΛΟΓΙΚΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΓΓ/ΟΗΕ ΑΠΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ.
ΕΚΤΟΣ ΑΝ Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΣ ΧΩΡΕΣ.

4)Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΥΣΜΕΝΗ ΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΑ/ΟΗΕ. ΠΛΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΔΕΝ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΝΑ ΦΙΛΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ.

5)ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Η ΑΓΚΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ.

6)ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΜΠΛΟΚ/ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ. ΙΣΠΑΝΙΑ-ΣΕΝΕΓΑΛΗ-ΜΑΛΑΙΣΙΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ-ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΙΜΟ ΒΑΘΜΟ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ.
7)Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕ ΠΡΟΣ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ.
80Η ΡΩΣΙΑ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΩΣ ΥΠΕΞ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΣΚΕΠΤΙΚΗ. Η ΜΟΣΧΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟ, ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΑ, ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΕΖΑ(ΝΕΑ ΦΙΛΟΔΥΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΕΖΑ ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ Η Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ.
ΠΑΝΤΩΣ Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΧΕΙ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΕΖΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ.
Η ΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ....ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ 3 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ..
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ, ΠΡ. ΥΠ. ΕΞ. VUK JEREMIC, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου TANJUG, που επικαλείται ανεπίσημες και ανεπιβεβαίωτες πηγές, ο Σέρβος πρώην Υπ. Εξ. Vuk Jeremic, ο οποίος έχει προταθεί από τη Σερβική Κυβέρνηση για τη θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, βρίσκεται -μετά τη 2ης αναγνωριστική ψηφοφορίας- στη δεύτερη θέση των υποψηφίων για το αξίωμα, με 8 θετικές και 4 αρνητικές ψήφους και 3 αποχές. Η ψηφοφορία διεξάγεται μεταξύ των πρεσβευτών των 15 κρατών που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αν ακολουθηθεί η πρακτική της κυκλικότητας (που ακολουθείται εδώ και χρόνια), η θέση θα καλυφθεί από υποψήφιο/α που θα προέρχεται από κράτος της Ανατολικής Ευρώπης (βλ. Δ3151304/13.04.16) .
Επικεφαλής της λίστας και μετά τη λήξη της 2ης αναγνωριστικής ψηφοφορίας βρίσκεται ο πρώην Π/Θ της Πορτογαλίας, Antonio Guterres , με 11 θετικές και 2 αρνητικές ψήφους καθώς και 2 αποχές. Στη τρίτη θέση βρίσκεται η προταθείσα από την Αργεντινή πρώην Υπ. Εξ. Susana Malcorra, με 8 θετικές και 6 αρνητικές ψήφους, και με 1 αποχή. Στη 4η θέση βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Σλοβενίας, Danilo Turk, με 7 θετικές και 4 αρνητικές ψήφους και 3 αποχές. Στη 5η θέση βρίσκεται η προταθείσα από τη Βουλγαρία Irina Bokova, ( η δεύτερη υποψήφια γυναίκα), η νυν Γενική Διευθύντρια της UNESCO, με 7 θετικές, αλλά και 7 αρνητικές ψήφους, καθώς και 1 αποχή. Η προταθείσα από τη Νέα Ζηλανδία, Helen Clark βρίσκεται στην 6η θέση, με 6 θετικές και 8 αρνητικές ψήφους και 1 αποχή.
Εκτός υποψηφιότητας έχει τεθεί (λόγω παραίτησης) η πρώην Υπ. Εξ. της Κροατίας, Vesna Pusic ενώ χαμηλή αποδοχή έχουν εμφανίσει ο πρώην Υπ. Εξ. της FYROM, Srgjan Kerim, η Natalia Gherman, πρ. Υπ. Εξ. της Μολδαβίας, ο Miroslav Lajcak, πρώην Υπ. Εξ. της Σλοβακίας, ο Igor Luksic, πρ. Υπ. Εξ. του Μαυροβουνίου, και η Cristina Figueres, διαχειρίστρια του ΟΗΕ για των διαπραγματεύσεις για τη κλιματική αλλαγή και προταθείσα από τη Κόστα Ρίκα. Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου BIRN, τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ δεν δείχνουν μέχρι στιγμής διάθεση συμβιβασμού σε μια κοινή πρόταση και οι ψηφοφορίες (αποκλεισμού) είναι πιθανόν να συνεχιστούν έως τον Οκτώβριο 2016. Η ανάληψη της θέσης από τον νέο Γ.Γ. θα γίνει τον Ιανουάριο 2017.