Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Χριστιανοί της Συρίας παίρνουν την ευλογία του παπά πριν πάνε να πολεμήσουν τους Τούρκους

Χριστιανοί της Συρίας παίρνουν την ευλογία του παπά πριν πάνε να πολεμήσουν τους Τούρκους
Χριστιανοί της Συρίας (Ασσύριοι και Αραμαίοι Συριάνοι), που μάχονται με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), λαμβάνουν την ευλογία του παπά του χωριού τους πριν πάνε στο μέτωπο να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους εισβολείς.

Την Τετάρτη 24 Αυγούστου τα ξημερώματα ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στη βόρεια Συρία, μαζί με κάποιες εκατοντάδες τζιχαντιστών μισθοφόρων της Άγκυρας.
Οι παραστρατιωτικοί τζιχαντιστές, που άπαντες ντύθηκαν με τουρκικές στολές και διοικούνται από Τούρκους αξιωματικούς, είναι από οργανώσεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), της Αλ Κάιντα, είναι Τουρκμένοι (τουρκική φυλή που ζει στη Συρία) και Τούρκοι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι.
Αρχικά είπαν ότι στόχος της εισβολής ήταν η κατάληψη της πόλης Τζαραμπλούς, στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, που κατείχε το Ισλαμικό Κράτος.
Το απόγευμα της Τετάρτης οι Τούρκοι και οι τζιχαντιστές εισήλθαν στην Τζαραμπλούς και την κατέλαβαν χωρίς μάχη. Το Ισλαμικό Κράτος την είχε εγκαταλείψει – παραδώσει στην Τουρκία.
Στη συνέχεια οι τουρκικές δυνάμεις και οι συμμορίες μισθοφόρων τους επιτέθηκαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μια συμμαχική δύναμη Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων και Τουρκμένων δημοκρατικών.
Οι Τούρκοι ξεκαθάρισαν για μια ακόμη φορά ότι θεωρούν τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που συμμετέχουν στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), «τρομοκρατική οργάνωση» και ζήτησαν την απόσυρση των YPG ανατολικά του Ευφράτη.
Πράγματι, οι YPG είχαν ήδη αποφασίσει να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη, ωστόσο, δυτικά του Ευφράτη έχουν παραμείνει οι ντόπιες οργανώσεις που συμμετέχουν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που στις 12 Αυγούστου απελευθέρωσαν την πόλη Μανμπίτζ και τα περίχωρά της και είχαν ήδη ανακοινώσει, πριν την τουρκική εισβολή, ότι σκόπευαν να απελευθερώσουν και τις πόλεις Τζαραμπλούς και Αλ Μπαμπ.
Η Τουρκία με το πρόσχημα ότι επιτίθεται στις YPG, χτυπά τις ντόπιες πολιτοφυλακές των SDF δυτικά του Ευφράτη και εκείνες με τη σειρά τους υπερασπίζονται με σθένος τα πρόσφατα απελευθερωμένα χώματά τους.
Χριστιανοί της βόρειας Συρίας, που συμμετέχουν στις SDF, και των οποίων οι παππούδες είχαν σφαγιαστεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις μεγάλες σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων πριν ένα αιώνα, που ήταν επίσης σφαγές Ασσυρίων και Αραμαίων, μάχονται αποφασισμένοι να μην γίνουν ποτέ ξανά δούλοι των Τούρκων.

Όλες οι εξελίξεις της τουρκικής εισβολής στη Συρία εδώ: Ασπίδα του Ευφράτη – Στρατιωτική Επιχείριση

map2 Με κίτρινο χρώμα απεικονίζονται τα εδάφη που ελέγχου οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), με μοβ χρώμα η τουρκική εισβολή και με μαύρο χρώμα το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

 

 tribune.gr/world/