Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

DW: «Η αδελφότητα των αυταρχικών»

Η σημερινή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη σχολιάζεται ποικιλοτρόπως στον γερμανόφωνο τύπο, ενώ δεν λείπουν τα δημοσιεύματα για την προσφυγική κρίση και τις συνέπειές της.

«Η αδελφότητα των αυταρχικών» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου, που αναφέρεται στη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αγ.Πετρούπολη. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στην Τουρκία το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος (του Ιουλίου). Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προπαγάνδας, καθώς και της παρανοϊκής και αντιδυτικής κοσμοθεώρησης του Ερντογάν, η οποία γίνεται όλο και πιο ευδιάκριτη, όσο εκείνος παραμένει στην εξουσία». Η εφημερίδα του Βερολίνου επισημαίνει ότι «όσο πιο νευρική αντίδραση επιδεικνύει η Ευρώπη, τόσο πιο εύκολα θα πιστεύουν οι αυταρχικοί ηγέτες τύπου Ερντογάν ή Πούτιν, ότι θα μπορούν να την εκμεταλλεύονται για λογαριασμό τους. Γι αυτό η Δύση θα έπρεπε να αφήσει τις υστερίες και να αντιδράσει με μεγαλύτερη αυτοκυριαρχία απέναντι σε έναν Ερντογάν, ο οποίος εμφανώς τελεί υπό σύγχυση».
«Απομάκρυνση από τη Δύση» βλέπει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου στην επίσκεψη φιλίας του Ερντογάν, την οποία σχολιάζει ως εξής στο θέμα της ημέρας: «Η επίσκεψη στην Αγ.Πετρούπολη, η πρώτη μετά τη νύχτα του πραξικοπήματος, δεν θα μπορούσε να υποδηλώνει μεγαλύτερο συμβολισμό. Ο Ερντογάν δεν επισκέπτεται έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ ή την έδρα της συμμαχίας, στην οποία αν μη τι άλλο η Τουρκία συμμετέχει από το 1952. Πηγαίνει σε μία υπερδύναμη, με την οποία μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο βρισκόταν στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης, μετά την κατάρριψη ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας». Από την πλευρά της η Tageszeitung του Βερολίνου εστιάζει στην προσωπική σχέση των δύο ηγετών. «Η τουρκική γονυκλισία του Ιουλίου και η σημερινή επίθεση φιλίας στην Αγία Πετρούπολη δείχνουν ποιος έχει σήμερα το πάνω χέρι: ο Πούτιν. Για μία ακόμη φορά ο ηγέτης του Κρεμλίνου την έχει σκαπουλάρει: μετά από την Αίγυπτο και τα όποια υπολείμματα της Συρίας έρχεται τώρα και η Τουρκία να αναζητήσει την προσέγγιση με τη Μόσχα. Ακόμη και το Ισραήλ, αλλά και η Τεχεράνη βλέπουν το Κρεμλίνο ως έναν εν δυνάμει εταίρο. Η επιρροή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή έχει αυξηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς ιδιαίτερο κόπο».