Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Εμπλοκή συριακών αεροσκαφών και της συμμαχίας των ΗΠΑ πάνω από τη Hasaka….μάχες γύρω από συρορθόδοξη εκκλησία,σφοδρές μάχες και βομβαρδισμοί

14054136_913244325447324_3670003197595131669_n
Mετά την ανακοίνωση της ανακωχής χθες στην πόλη Hasake, μάχες ξέσπασαν  εκ νέου σήμερα.

Την τελευταία νύχτα στις 23:00 ο στρατός επιτέθηκε σε Al-Masaken, κέντρο της πόλης , Marsho και   Neshwa (Neşwa Şerqî) συνοικία. Οι  Asayîş απέκρουσαν την επίθεση και ξέσπασαν βίαιες μάχες.
Οι μάχες συνεχίστηκαν ακόμη και στις 04:00, και στις 05:15 ο στρατός εκδήλωσε άλλη επίθεση και μάχες σημειώνονται τώρα στην συρορθόδοξη εκκλησία στη συνοικία Al Masaken, νότια του σταθμού Marsho , γύρω από το νοσοκομείο Issam Baghde και στη συνοικία Neşwa Şerqî.

Τ΄ αποτελέσματα των μαχών δεν έχουν ακόμη ληφθεί. (το κουρδικό παρακτορείο ANHA)

Πληθαίνουν οι αναφορές ότι μαχητικά της διεθνούς συμμαχίας που διευθυνεται από τις ΗΠΑ πετούν πάνω από την πόλη προσφέροντας κάλυψη στους κούρδους συμμαχους τους και δεσμεύοντας τα συριακά παρακολουθώντας τα συριακά αεροσκάφη. 

Σύμφωνα με άλλες αναφορές συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της συριακής αεροπορίας κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα 25 πολιτών που νοσηλεύονται στο κρατικό νοσοκομείο της πόλης.Αναφορές πριν από λίγο για νέες οβίδες από κούρδους κατά πολιτών σε συνοικέις της πόλης.

dimpenews.com

Συνεχίζονται οι μάχες στη Hassakah μεταξύ κούρδων και φιλοκυβερνητικών.Πυρκαγιά προκλήθηκε από οβίδα που έριξαν οι κούρδοι κοντά σε συρορθόδοξο ναό
14054136_913244325447324_3670003197595131669_n
Στην πόλη Hassakah στη ΒΑ Συρία συνεχίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης οι μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας (Asayish) και των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών.

Ακούγονται υπόκωφοι θόρυβοι από βαρύ πυροβολικό και πτώση οβίδων στο κέντρο της πόλης.
Πυρκαγιά προκλήθηκε κοντά σε συρορθόδοξη εκκλησία από ρίψη οβίδας που εκτόξευσαν οι κούρδοι και έγινε η αιτία να πέσει η το σύστημα ηλεκτροδότησης. Στο κρατικό νοσοκομείο της πόλης διακομίστηκαν 17 τραυματίες από την πολιτοφυλακή κάποιοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο στρατός άρχισε να βομβαρδίζει τις κουρδικές ομάδες των YPG  μέσα στην πόλη της ‪Hassakah αφότου οι τελευταίοι επιτέθηκαν σε check point του στρατού..Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς πολίτες και τραυματίες μετά την επίθεση των κούρδων στις συνοικίες.

dimpenews.com

Συρία: Αεροσκάφη του καθεστώτος έπληξαν θέσεις Κούρδων στη Χασάκα


Αεροσκάφη του συριακού καθεστώτος έπληξαν σήμερα, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, περιοχές οι οποίες ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη ΟΗΕ, τα πλήγματα στοχοθέτησαν το πρωί τρία σημεία ελέγχου και τρία αρχηγεία στην πόλη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία), τα δύο τρίτα της οποίας ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις Ασάις ("ασφαλείας") και το υπόλοιπο από το καθεστώς, καθώς η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Το βράδυ, η συριακή αεροπορία έπληξε ξανά θέσεις των κουρδικών δυνάμεων.

Ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο είδε αεροσκάφη της συριακής ΠΑ να πλήττουν θέσεις των Κούρδων στην πόλη, όπου από χθες Τετάρτη βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και την κουρδική αστυνομία μετά τις αλληλοκατηγορίες για συλλήψεις.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της σύρραξης στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011, που το καθεστώς χρησιμοποιεί αεροσκάφη για να πλήξει θέσεις των κουρδικών συριακών δυνάμεων, σύμφωνα τόσο με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και με πηγές προσκείμενες στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Ένας εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης τοπικής διοίκησης των Κούρδων επιβεβαίωσε τις επιδρομές.

Οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται κυρίως σε μια συνοικία στο κέντρο της πόλης και μια στο νότιο τμήμα της Χασάκας, έχουν στοιχίσει τη ζωή από χθες Τετάρτη σε 16 ανθρώπους, 7 άμαχους και 9 αντιμαχόμενους. Επίσης έχουν τραυματιστεί 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους 10 παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ένταση παρέμενε λανθάνουσα εδώ και δύο εβδομάδες, μετά την ανταλλαγή κατηγοριών περί αδικαιολόγητων συλλήψεων και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Οι Κούρδοι αξίωσαν πρόσφατα τη διάλυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) στη Χασάκα, μια πόλη όπου ο πληθυσμός είναι περίπου ο μισός κουρδικός και ο μισός αραβικός.

Μια κυβερνητική πηγή στην περιοχή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι "αεροπορικοί βομβαρδισμοί είναι ένα μήνυμα στους Κούρδους για να σταματήσουν να προβάλουν διεκδικήσεις που πλήττουν την εθνική κυριαρχία" της Συρίας.

Οι ΣΔΔ υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού σε όλη τη Συρία εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών.

"Δεν πρέπει αυτοί (σ.σ. οι Κούρδοι) να νομίζουν ότι τα όνειρά τους για αυτονομία είναι πραγματικότητα", διεμήνυσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι Κούρδοι της Συρίας (15% του πληθυσμού), που αρχικά είχαν πάρει ουδέτερη στάση όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ανακήρυξαν τον Μάρτιο τη δημιουργία μιας "ομόσπονδης περιφέρειας" και επιδιώκουν να ενώσουν τα εδάφη υπό τον έλεγχό τους στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ